Braun Series 7 799cc review: Scheert glad en grondig

Ik kocht mijn nieuw Braun Series 7 799cc scheerapparaat in december om mijn ouder 790cc-toestel te vervangen. Mijn beslissing om dit scheertoestel aan te kopen was gebaseerd op alle goede reviews die het toen kreeg.

Vergeleken met de Series 790cc, biedt de Braun 799cc een heel ander apparaat aan. De 790cc kwam met verschillende problemen:

 • Goed scheerapparaat, maar je moet je twee keer scheren voor alle haartjes verdwenen zijn
 • Het bleek moeilijk om je nek te scheren, en de trimmer bracht geen soelaas
 • Soms irriteerde mijn huid

 

Braun Series 7 799cc review scheermachineHet nieuwe Braun 799cc scheerapparaat is beter dan de voorgaande 790cc op volgende vlakken:

 • Herlaadbare lithium-ion batterij
 • Je kan je scheren tot op de huid
 • Geen huidirritatie
 • Uitstekende trimmer die kleiner is en 90 graden gedraaid kan worden. Hierdoor kan je gemakkelijker je bakkenbaarden scheren. Ook de zone rond je oren is eenvoudig te bewerken.
 • Het scheerhoofd wordt verwarmd om je haartjes te drogen

 

Een paar negatieve punten zijn:

 • Er is geen opzetkapje voor het scheerhoofd, wat nogal lastig is als je het apparaat wil dragen in je handbagage of in een reistasje
 • De stroomkabel past niet in de case
 • Jammer genoeg kan je niet zien op het display hoe lang je recentste scheerbeurt duurde, iets wat je wel kon zien op de 790cc
 • Het scheerhoofd en de scheermesjes kunnen niet apart aangekocht worden, waardoor je in één keer beide onderdelen moet vervangen. Een kostelijk grapje.

 

Braun Series 7 799cc review

Met het scheerapparaat komt ook een reistas, adapter en reinigingstation. Er is zit ook 1 reinigingscartridge in de doos, samen met de handleiding. De case is stevig genoeg om het scheerapparaat te beschermen in je bagage en ziet er leuk uit. De lederen finish heeft er een luxueuze look aan.

Helaas kan enkel het scheertoestel in je tasje opbergen en geen andere zaken, zoals het schoonmaakborsteltje – wat nogal ongelukkig is als je weet dat je dit absoluut nodig hebt als je je toestel wil reinigen on-the-go.

 

Het Braun 799cc scheerapparaat.

Braun Series 7 799cc review scheerapparaatDe behuizing van het scheertoestel bestaat voornamelijk uit plastic, maar ziet er toch redelijk waardevol uit en is goed ontworpen. Dit geeft de Braun 799cc-7 een ideaal gewicht, noch te zwaar noch te licht. Het zit bovendien erg goed in de hand!

Het rubberen oppervlak rondom het apparaat biedt een goeie grip aan terwijl je je scheert. De aan-/ uit schakelaar is helaas moeilijk te bereiken omdat deze aan de onderkant van het apparaat geplaatst is.

Er zijn ook 2 knoppen die je kan gebruiken om de comfortinstellingen te wijzigen. Deze kan je zien als de aan-/uit schakelaar van kleur veranderd.

Het ronde LCD display op de onderkant van het scheertoestel voorziet informatie omtrent de batterijstatus, de conditie van het scheerapparaat en herinnert de gebruiker er aan wanneer deze het scheerhoofd moeten vervangen. De trimmer kan uitgeschoven worden met behulp van een schuifknopje boven de aan-/uit schakelaar.

 

Ingebruikstelling van de Braun 799cc

Eerst een vooral moet je de lithium-ion batterij opladen voor een eerste gebruik. De AC adapter kan gebruikt worden om zowel het reinigingstation als het apparaat zelf voorzien van stroom. Dit kan handig zijn als je het laadstation niet mee wil nemen op reis. In een uur is het scheertoestel volledig opgeladen. Zelfs een laadtijd van 5 minuten volstaat om je één keer te scheren.

 

Scheerervaring

Mijn huid is nogal gevoelig voor roodheid, irritaties en ontstekingen wanneer het scheren niet goed gedaan wordt. Hierdoor was ik er nieuwsgierig om te zien hoe dit model zowel droog als nat zou presteren.

 

Droog scheren

Braun Series 7 799cc functiesHet geluid van de Braun 799cc is merkbaar – maar irriteert me niet.

Het SensoFlex scheerhoofd past zich goed aan de vorm van je gezicht en glijdt gemakkelijk over de huid, dankzij de individuele, beweegbare scheeronderdelen. Laaghangende haartjes worden gemakkelijk verwijderd met behulp van de OptiFoil en ActiveLift technologie.

De Braun OptiFoil functie gebruikt een folie met verschillende gaatjes (variërend in grote) om haartjes op te vangen die groeien in verschillende richtingen.

Door microvibraties (tot 10.000 oscillaties per minuut) kunnen meer haartjes afgeschoren worden bij iedere passage.

De actieve liftfunctie zet de haartjes recht en maakt haarklitten los door het gebruik van een geïntegreerde mesje dat 130 bewegingen maakt per seconde.

Braun belooft je een gladde, goede scheerbeurt door de interactie tussen deze functies. Ik kan dit bevestigen, maar je moet geen mirakels verwachten. De regio rond de hals heb ik altijd lastig gevonden om te scheren. Dit premium scheertoestel brengt geen soelaas.

Wanneer je een langere stoppelbaard of driedaagse baard laat staan, dan presteert de Braun 799cc uitstekend. Indien nodig kan je één van de vijf comfortinstellingen selecteren (variërend tussen extra gevoelig en turbo), zodat je ook alle gevoelige zones kan bewerken.

De uitschuifbare trimmer doet zijn werk goed. Helaas is het soms moeilijk om te zien welke plaats je recht kan scheren. Dit kan een probleem vormen voor mannen die hun baard in een complexe stijl willen trimmen of scheren.

Ik ben tevreden over mijn droge scheerervaring. Natuurlijk kan je jezelf nooit zo goed scheren als bij een natte scheerbeurt, maar wel snel, vlot, zonder huidirritatie te veroorzaken.

 

Nat scheren

Het scheertoestel is waterresistent en kan dus ook gebruikt worden in de douche. Nadat ik mijn gezicht gewassen heb met warm water breng ik wat scheergel toe om mijn scheerbeurt aangenamer te maken, maar ook zodat de scheerkop gemakkelijk over mijn huid glijdt. Het resultaat heeft me ervan overtuigd dat dit een toestel van hoogstaande kwaliteit is, aangezien ik mijn baard grondiger kan scheren en mijn huid fantastisch aanvoelt.

 

Reinigingstation

De Braun 7-serie kan schoon gemaakt worden onder lopend, warm water, maar ook in het bijgeleverde laadstation. In dit specifiek geval zorgt een reinigingsvloeistof op basis van alcohol er voor dat 99.99% van alle bacteriën gedood worden. Bovendien smeert de vloeistof ook de mesjes van je scheerapparaat.

Nadat je je geschoren hebt, duw je het apparaat omgekeerd in het station. Afhankelijk van de vervuilingsgraad zal je reinigingstation automatisch één van de drie reinigingsprogramma’s starten. Je moet dit wel nog bevestigen door op de startknop te duwen. Als de vervuilingsgraad laag is, duurt de reiniging maar 25 seconden. Helaas maken de programma’s wel heel wat lawaai.

Uiteindelijk wordt de scheerkop opgewarmd door een inductief verwarmingssysteem en gedroogd.

Op dat ogenblik is het apparaat uitstekend gereinigd – het scheerhoofd is proper en ruikt fris.
Echter kan het zijn dat de efficiëntie van de reiniging afneemt door gebruik van de cartridge. Je moet dus in gedachten houden dat de reinigingsvloeistof een extra kost vormt.

Braun Series 7 799cc dichtbij

Braun raadt je aan om het station te gebruiken na elke scheerbeurt. Één cartridge zou goed zijn voor 30 reinigingen. Zelfs als je het station niet regelmatig gebruikt moet je de cartridge toch om de  8 weken vervangen. Dit omdat de ethanol in de cartridges verdampt over tijd, waardoor je de vloeistof in je cartridge waardeloos wordt.

Een cartridge kost tenminste €5. Dit resulteert dus tot een tweemaandelijkse kost van €5 of een jaarlijkse kost van €30. Natuurlijk kan je het scheerapparaat ook manueel reinigen door het evne onder de kraan te houden of met behulp van het borsteltje.

In elk geval hou ik persoonlijk van het comfort van het reinigingstation.

Ten laatste wil ik 2 kleine minpuntjes vermelden:

 • De LED-lampjes die in het laadstation zitten zijn erg fel. Een ietwat subtielere verlichting (van lagere kwaliteit) zou volstaan, zonder je hele badkamer te verlichten.
 • De stroomkabel is niet gebogen, waardoor de afstand tussen je stopcontact en je apparaat wat langer wordt.µ

 

Samengevat: de Braun 7 799cc is een geweldig apparaat.

 • Scheert glad en grondig
 • Scheert je baard overal evenredig, of deze nu dun of dik is
 • Droog en nat scheren
 • Goede batterijduur (tot 50 minuten)
 • Reiniging is gemakkelijk uitstekend (zowel manueel als automatisch)
 • Goed vakmanschap
 • Comfortabele scheerbeurt
 • Degelijke comfortinstellingen

Hoewel het lawaai dat het apparaat produceert en de trimmer gemakkelijk vergeten kunnen worden, is het wat jammer dat de ethanol zo snel verdampt. Hierdoor moet je extra kosten maken. Ik vond ook dat het scheerhoofd soms wat problematisch kan zijn.

Sommige mensen vinden de prijs misschien wat aan de hoge kant. Ik vind de prijs/kwaliteit echter best wel oké. Het is een apparaat dat ik aan iedereen zou aanraden.

Vergelijk prijzen hier

Bol.com: bekijk aanbieding

Coolblue: bekijk aanbieding

 

8.5 Total Score
Scheert glad en grondig

Sommige mensen vinden de prijs misschien wat aan de hoge kant. Wij vinden de prijs/kwaliteit echter best wel oké. Het is een scheerapparaat dat we aan iedereen aanraden.

User Rating: 3.62 (13 votes)

 

Nog geen beslissing kunnen nemen? Lees ook:

Laat je mening horen

Laat een bericht na