Beste tondeuse kopen? Tips + TOP 10

beste tondeuse babyliss pro

Heb je een slechte dag gehad op het werk? Ben je wat mottig? Of heb je gewoon geen zin om naar jezelf te kijken in de spiegel? Misschien kan je deze kleine ‘kwaaltjes’ wel verhelpen door jezelf te trakteren op een nieuw kapsel – je ziet er dan niet alleen beter uit, je voelt je ook beter. Maar dan moet je natuurlijk wel naar de kapper gaan of een tondeuse kopen.

Er zijn echter twee minpuntjes die ik kan opmerken wanneer je die eerste optie overweegt: je moet een afspraak maken en ergens naartoe gaan – én de prijs bij de kapper is de laatste jaren ongelofelijk hard gestegen. Het is simpelweg niet de eenvoudigste of goedkoopste manier om je kapsel bij te werken.

Gelukkig kan je de prijs van een nieuwe haarsnit drukken, maar dan moet je wel de beste tondeuse kopen. Een haartrimmer kost naargelang de kwaliteit misschien wel een aardige duit, maar je moet het zien als een investering die nog jarenlang meegaat en rendeert. Binnen enkele maanden tot een jaar heb je je initiële investering al teruggewonnen door al dat geld dat je niet meer aan de kapper hoeft te spenderen. En zeg nu zelf, hoe kan een nieuw kapsel nu nóg leuker zijn als je je eigen stijl kunt creëren?

Onze beste tondeuse TOP 10:

RangTondeuse
nr1Wahl Elite Pro Clipper
2Panasonic ER1611
3Philips HC9450
4Moser 1902 lithium Pro
5Wahl Lithium Ion Clipper
6Panasonic ER-GP21
7Philips HC9490
8Wahl Super Taper
9Moser 1400
10Remington HC5900 PrecisionCut Titanium Ultra

Direct naar:

 

Welke tondeuse kopen?

De term “tondeuse of haartrimmer” kan naar heel wat verschillende elektronische apparaten verwijzen – maar algemeen gezien is het een toestel waarmee je het haar op je hoofd kan bewerken; trimmers komen met kleinere scheerkoppen en fijne mesjes – wat ze geschikt maakt om je baard netjes te houden, lichaamshaar te verwijderen en je halslijn te scheren; terwijl elektrische scheerapparaten dan weer bedoeld zijn om de baard volledig mee af te scheren – hoewel sommige modellen tegenwoordig ook al met een trimmodus komen die de baard tot op een bepaalde lengte kunnen afsnijden, net zoals een échte trimmer dat doet.

beste tondeuse kopen tips

Weten waarvoor je een haartrimmer wil gebruiken vormt de eerste stap. Daarnaast moet men een tondeuse kopen die overeenkomt met het soort haar dat men gaat afscheren. Is het zacht, dun, fijn en delicaat – of dik, ruw en hard? In het eerste geval kan men eender welke tondeuse kopen, aangezien fijn haar geen krachtig toestel vereist.

Maar ruw, dik haar daarentegen kan te veel weerstand bieden aan een goedkope, niet zo krachtige tondeuse. Dan moet je een haartrimmer kopen met batterijen van grote capaciteit (zoals lithium-ion) of een sterke elektrische motor, zodat je kan vermijden dat er geen haartjes vast komen te zitten tussen de bewegende scheerbladen (dit is trouwens erg pijnlijk!). Ook bijkomende, verschillende snelheidsopties of een snelheidsregelaar kunnen helpen.

 

Welke functies heb jij nodig bij een tondeuse / haartrimmer?

Draadloos of met snoer

Beste haartrimmer kopen? Draadloze tondeuse of met snoer? Begin met te overwegen of de draagbaarheid van toestel voor jou van belang is. Ja? Dan heb je geluk! De meeste tondeuses die je vandaag op de markt kunt terugvinden zijn draadloos en herlaadbaar. Dankzij verschillende innovaties in lithium-ion batterijtechnologie, komt een draadloze tondeuse vandaag de dag met een grote capaciteit. De meeste apparaten kan je tenminste 45 minuten aan een stuk gebruiken én daarna snel terug opladen. Deze zijn dan ook ideaal geschikt voor thuisgebruik. Professionele gebruikers daarentegen die nood hebben aan een toestel dat urenlang mee kan gaan, moeten een tondeuse kopen met een snoer (én een hoger prijskaartje).

 

Blijf bij de basics

Wanneer je weet wat je precies van een tondeuse verwacht, zal het een stuk eenvoudiger om te beslissen welk toestel je moet aankopen. Veelzijdigheid is een geweldige eigenschap – maar je moet heus geen tondeuse kopen die alles kan. Het is best om een haartrimmer uit te kiezen die simpelweg goed is in één ding.

Bijvoorbeeld: als je alleen op zoek bent naar een haartrimmer om haar mee af te scheren, dan moet je een tondeuse kopen die enkel en alleen hiervoor ontworpen is – niet een model dat je bovendien kan gebruiken om je baard mee te trimmen en lichaamshaar mee af te scheren.

 

Bijhorende accessoires

Kijk voor een tondeuse die komt met een aantal handige accessoires. Voor die aspirant-kapper kan een tondeuse met hefboommechanisme en een breed gamma aan verwisselbare opzetstukjes het verschil maken tussen een goede of slechte haarsnit. Extra borsteltjes en schaartjes helpen je daarentegen om het kapsel vorm te geven.

tondeuse kopen accessoires

Sommige van de beste tondeuses komen bovendien met een zachte of harde opbergdoos waarin je de accessoires kunt bewaren, wat natuurlijk ideaal is voor mensen en zakenlui die vaak moeten reizen. Dergelijke tondeuses worden aangevuld een simpele maar efficiënte oplaadkabel die de batterij opnieuw laadt – terwijl andere modellen werken met een oplaadstation dat ook dienst als opslagplaats.

 

Reinigingsborsteltje

Haar en dode huidcellen stapelen zich op in de scheerkop. Daarom is het belangrijk om het toestel op tijd te reinigen én af en toe te smeren. Een bijgeleverd reinigingsborsteltje kan wonderen verrichten, waar de olie ervoor zorgt dat de scheertanden goed gesmeerd blijven en vlotjes kunnen bewegen. Tegenwoordig komen sommige modellen met verwijderbare koppen, waardoor je deze kunt vervangen met scherpere mesjes.

 

Kracht en prestaties

Jezelf een goedkope haartrimmer kunnen aanschaffen is natuurlijk geweldig, maar een tondeuse kopen van een onbekend merk kan grote problemen veroorzaken. Zo kan een zwakke motor ervoor zorgen dat het haar verstrikt geraakt tussen de tanden en is de batterij snel leeg.

Je moet echter geen tondeuse kopen die honderden euro’s kost. Respectabele fabrikanten zoals Philips, Remington, Braun en Panasonic bieden al een aantal kwalitatieve apparaten aan rond €50,-. Ga eerst een aantal online beoordelingen na van het product dat je wil kopen (zoals op Bol.com, Coolblue of Amazon) en zorg ervoor dat er voldoende personen zijn die geen problemen ervaren met de haartrimmer.

 

Hoe je eigen haar zelf scheren met een haartrimmer

Dus: je hebt de ideale haartrimmer gekocht en wil graag je eigen haar scheren – of een nieuwe look creëren voor een van je vrienden of gezinsleden – maar je weet niet hoe je moet beginnen!

Met het onderstaande stappenplan geraak je er wel:

#1. Kies een plaats die geschikt is om in te werken. Zorg ervoor dat de vloer vrij is en je het afgeschoren haar eenvoudig kan bijeenvegen. Indien de vloer niet glad is (zoals bij een eiken vloer), kan een mat op de grond leggen en deze nadien buiten uitkloppen.

#2. Neem tenminste één spiegel bij de hand – twee is zelfs beter wanneer je zelf je eigen haar gaat scheren, met één spiegel die vast gefixeerd staat voor je gezicht. Je kan ook gebruik maken van een draagbaar spiegeltje in je hand. Zo kan je eenvoudig de zij- en achterkant van je haar checken.

#3. Beslis daarna tot op welke lengte je je haar wilt afscheren. Als de tondeuse die je gekocht hebt met bijgeleverde opzetstukjes komt, kan je de lengte met zo’n kammetje afscheren tot op de lengte die vermeld staat op het plastic. Wanneer je twijfelt kies je best voor een langer stuk – wat voor jou een redelijke lengte lijkt, kan verbazingwekkend kort uitvallen en verschillen, afhankelijk van je haarkleur, -dichtheid en de vorm van je gezicht.

tondeuse kopen opzetstuk

#4. Zorg ervoor dat het haar droog is voor je het scheert. Nat haar maakt het echter moeilijker om in te schatten tot waar je het precies hebt afgeschoren, én kan ervoor zorgen dat de tanden van de haartrimmer beginnen te roesten.

#5. Richt de tondeuse met de kop naar beneden, schakel het apparaat in en scheer tegen de richting van de haargroei in – dit zorgt ervoor dat er méér haar tussen de mesjes terecht komt. Beweeg de tondeuse langzaam heen en weer. Wanneer je te hard drukt, komen de mesjes te dicht bij de huid en kan je jezelf verwonden. Het doel is om al het haar in één veeg weg te scheren, maar het kan voorkomen dat je wat langer werk hebt.

#6. Wanneer je de gewenste look hebt bereikt, verwijder je het opzetstuk van de haartrimmer. Indien het apparaat met een hefboom-hendeltje werkt, zorg er dan voor dat de ruimte tussen de bewegende scheertanden en het vaste stuk zo klein mogelijk is.

Draai de haartrimmer vervolgens en scheer in een rechte lijn rondom de oren en de achterkant van de nek. Wanneer je bakkebaarden moet trimmen, zorg je er best voor dat beide zijden even lang zijn. En wie daarnaast ook wat haar op het gelaat heeft staan, kan opnieuw een kammetje op het apparaat monteren en die ongewenste haartjes voorzichtig afscheren.

#7. Reinig de tondeuse: indien het model niet omschreven wordt als een “wet & dry”-model door de fabrikant, mag je het toestel nooit onder lopend water houden. Maak steeds gebruik van een klein borsteltje en het flesje smeerolie (indien dit werd meegeleverd). Giet een druppel of twee olie tussen de bewegende bladen en laat de haartrimmer daarna nog even aanstaan. De beste tondeuse kopen met reinigingsolie zorgt er niet alleen voor dat je geen onnodige kosten moet doen in de toekomst, maar ook dat de mesjes van je toestel trager verslijten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo