Coole baard modellen gids voor hipsters

Een baard heeft iets mystieks. Iets… mannelijks. Op voorwaarde dat het goed gedaan is. Een baard laten groeien is een ware evenwichtsoefening. Als je het goed doet, dan kan hij absoluut wonderen doen voor je stijl. Als je het verknoeit, dan zal je lijken op een dronken zwervende tiener. Het loont dus de moeite om het goed te doen.

Een baard vraagt heel wat aandacht. Een baard is meer dan een beetje haar op je gezicht. Een baard is een element van je uiterlijk– een waar verlengstuk van je persoonlijkheid. En wat nog belangrijker is, het is een bijzonder opvallend element van je stijl. Ik bedoel, hij zit op je gezicht. Iedereen waarmee je in contact komt zal er naar kijken. Iedereen die je kust zal ermee in aanraking komen. En alsof dat nog niet voldoende is, hij is ook nog een groot gevaar voor je stijl: alles waar voedsel kan in blijven hangen moet ernstig genomen worden.

We wilden dus praten over wat een goede baardstijl is. Welke baardstijl is geschikt voor jouw gezichtstype? Welke baard past het best bij jouw modegevoel? Welke baard past bij het seizoen? Laten wij het samen ontdekken.

Lees ook: Onze #1 beste Scheerapparaat »» 

In dit Artikel

 • Een heleboel baard modellen
 • Een korte geschiedenis van de baard
 • Aanbevolen producten voor het onderhoud van je baard
 • Tips voor het onderhoud van je baard

 

Een korte geschiedenis van de baard

geschiedenis baardBaarden zijn er al zeer lang. Volgens vooraanstaande biologen waren ze oorspronkelijk een secundair seksueel kenmerk. Het is een secundair kenmerk omdat baarden niet direct een rol spelen bij de voortplanting. De baard wordt beschouwd als een seksueel kenmerk, omdat hij zo verdomd sexy is (grapje, het is eigenlijk omdat hij specifiek is voor één bepaald geslacht). Hedendaagse biologen hebben bevestigd dat baarden een rol spelen bij de seksuele selectie en studies tonen aan dat veel vrouwen mannen met baarden aantrekkelijker vinden.

Baarden hebben ook een sterke historische traditie. In het oude Egypte lieten de burgers van de hoogste klassen dunne baarden op hun kin groeien, ze verfden ze in een rare roodbruine kleur en ze vlochten er goud doorheen – een beetje zoals Flava Flave zou doen als hij in het oude Egypte zou wonen.

Maar in het oude Rome betekende het hebben van een baard dat je een vuile hippie was. Toen L. Venturius en P. Licinius aan  M. Livius vertelden dat hij, na zijn verbanning, terug in de stad mocht komen, lieten ze hem meteen zijn baard afscheren als een symbool van reinheid en herstel. Dat was echter niet altijd het geval. Geloof het of niet, ooit hadden alle Romeinen baarden, omdat niemand hen al verteld had over het scheren. Dan was er een kerel, die Scipio Africanus genoemd werd, die ermee begon, en iedereen vond dat het er zo aantrekkelijk uit zag dat het meteen aansloeg. Ik veronderstel dat scheren voor het oude Rome was wat strakke jeans zijn voor het hedendaagse Amerika.

Hoe dan ook, het punt is dat baarden een lange en legendarische geschiedenishebben, en dat ze in verschillende culturen verschillende betekenissen hebben. In de geconnecteerde wereld van vandaag, hebben we de neiging om zaken vooral op individuele basis te waarderen, waardoor een goede baard een van de vele manieren is om je stijl te bepalen. Van stijlen gesproken …

 

Onze Favoriete Aantrekkelijke Baard Modellen

Uiteindelijk is het kiezen van een baard een zeer persoonlijke zaak. Jij alleen weet wat er bij je stijl en persoonlijkheid past. Het is echter altijd goed om inspiratie op te doen door een paar schitterende baarden te bekijken. Hierna bespreken we enkele van onze favoriete baard modellen, de aanbevolen tondeuses en wat je nodig hebt voor hun verzorging.

 

1. De Klassieke Volle Baard (Verzorgd)

baard modellen klassiek

Hoe kan je hem laten lukken? De Klassieke Volle Baard is bijna altijd in de mode geweest. En daar is een reden voor. Hij is duidelijk een van de meest veelzijdige baarden die er zijn. Hij past bij bijna elke stijl. – van Koning Leonidas tot Abraham Lincoln tot Kimbo Slice. De KlassiekeVolle is een van de meest flexibele baardstijlen.

De sleutel tot het laten lukken van deze baard is de verzorging. Het is niet omdat het een volle baard is dat hij gewoon zijn gang moet kunnen gaan. Een goede Klassieke Volle is goed verzorgd en regelmatig gevormd, en meestal is de nek gedeeltelijk of helemaal netjes geschoren.

Een ander belangrijk aspect van deze stijl is je kapsel. Hoewel hij kan passen bij de meeste stijlen, past hij toch bijzonder goed bij een helemaal kaal hoofd, een kortgeknipt kapsel, of een achterovergekamd kapsel. Als je gedurende het hele jaar een volle baard wilt laten staan, overweeg dan om je kapsel aan te passen aan het seizoen.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • Tondeuse: Remington MB4045 trimmer   
 • Schaar: Utopia Care Professional Barber Razor Edge
 • Baard olie: Brooklyn Grooming Pilgrim’s Classic Haar & Baard Tonic
 • Een andere olie: Wild Man baard conditioning olie
 • Pro tip: Je kunt ofwel een tondeuse ofwel een kappersschaar gebruiken om je volle baard bij te knippen, afhankelijk van hoe lang je hem wilt hebben. Als je een tondeuse gebruikt, begin dan zeker op de langste stand en ga dan geleidelijk aan korter. “Uitstekende” haren begin je meestal 2 – 3 dagen na een trimbeurt te zien. Pas dus je trimschema hieraan aan. Oh, en vergeet je baard niet te kammen.

 

2. De Schipper

baard modellen schipperHoe kan je hem laten lukken? De Schipper is nauw verwant met de Klassieke Volle maar hij is een beetje meer genuanceerd – hij past bij een iets strakkere stijl. De Schipper heeft iets kortere zijkanten dan de Klassieke Volle en hij is onderaan langer. Daardoor laat hij het gezicht visueel langerlijken. Dit maakt hem een goede keuze voor mannen met langwerpige of hartvormige gezichten en een slechte keuze voor heren met lange gezichten.

De baard combineert prachtig met hoeden. Hij ziet er ook geweldig uit met een baret of met een baseball pet of een muts. Hij past ook heel goed bij schoon haar met gel en een scheiding, zoals wat je kunt vinden bij Mad Men. De essentie van deze baard is echter zijn gevoel voor avontuur, daarom zijn een kaal of een kortgeknipt kapsel meestal geen goede combinaties met een schipper.

Tenslotte, maar ik ben er zeker van dat je dit al opgemerkt hebt, is deze stijl perfect geschikt voor een mooie, gewaxte, niet-geïntegreerde snor. Als dit jouw stijl is, wees dan niet bang om een beetje gek te doen met je snor. De schipper kan het aan.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • TrimmerWahl baard & snor trimmer
 • Schaar: Suvoma Ador 6” Professional Barber
 • Snorwax: Firehouse Moustache Wax
 • Baardolie: Botanical Skin Works Men’s Bay Lime Beard Conditioning Olie
 • Pro tip: Omdat deze baard onderaan veel langer is, kan het zijn dat hij te lang is voor een tondeuse. Je zou dus een tondeuse kunnen gebruiken voor de zijkanten en de schaar voor de onderkant, waarbij je de twee op elkaar zult moeten afstemmen. Wees gewaarschuwd: dit vraagt wel wat oefening!

 

3. De Garibaldi

garibaldi baardmodellenDe Garibaldi is lastig. Het kan extreem lastig zijn om hem te vormen, en je moet er het juiste haar voor hebben, maar als je erin slaagt, dan geeft dit een zeer indrukwekkend effect. Dit is een brede volle baard met een afgeronde onderkant en een geïntegreerde snor (dit betekent dat de snor direct overgaat in de baard).

Als je iets langer haar hebt, dan creëert deze baard een uitstekende “houthakkers” look. Hij past zowel bij los haar als bij weggetrokken haar. Het past ook goed bij halflang, goed verzorgd, golvend haar, wat de look geeft van een gedistingeerde aristocraat. Als je echter steil haar hebt, dan werkt deze baard best als je hem lang laat groeien. En als je geen dikke baard kunt laten groeien, dan is deze stijl waarschijnlijk niet geschikt voor jou.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:

 • Tondeuse: Wahl Elite Pro Clipper  
 • Baardwax: Honest Amish Original Beard Wax
 • Schaar: Revlon Barber
 • Pro tip: In plaats van je baard te trimmen met een kortere beschermkap aan de zijkanten en een langere bovenaan, kan je de afgeronde look ook bekomen door dezelfde lengte en beschermkap te gebruiken voor het grootste deel van je baard. Omdat deze stijl best past bij langere golvende baarden, moet je niet bang zijn om meer oliete gebruiken dan normaal.

 

4. De Wilde Man (of De ZZ Top Baard)

wilde man baardmodellenDe Wilde Man is geen moeilijk te onderhouden baard. Hij moet enkel af en toe eens gewassen en lichtjes getrimd worden. Hij is echter wel moeilijk op te starten. Als je ervoor kiest om voor deze baard te gaan, dan beslis je om je te begeven op de smalle grens tussen een ultra-stijlvolle goeroe baard en … een vieze zwerver trol waar iedereen bang voor is.

Binnen deze lijnen zijn het algemene beeld en het haar voor deze baard belangrijker dan voor de meeste andere types. Deze baard moet deel uitmaken van een zorgvuldig opgebouwd imago, of het wordt een tegenvaller. En je kunt daarbij twee wegen bewandelen (1) ofwel ga je voor helemaal rock, (2) ofwel combineer je de Wilde Man met een ultra-nette stijl waarbij de baard een blikvanger is (denk aan een nauw aansluitende geklede broek en bretellen).

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • BaardshampooBluebeards Original Beard Wash
 • Baardolie: Professor Fuzzworthy’s Beard Care Gloss en Conditioner
 • Schaar:  GLD Barber
 • Pro tip: Deze baard past het best voor heren met grof haar, waar die typische ZZ Top kroes vandaan komt. Als je fijn, steil haar hebt, of golvend haar, dan is de kans groot dat het je niet gaat lukken om deze baard te starten, wat betekent dat je waarschijnlijk een jaar van je leven zult verspillen aan het laten groeien van deze baard!

 

5. De Ol’ Standby: Stoppelbaard

baardmodellenDeze lijkt eenvoudig, en tegenwoordig zijn stoppels in – en voor een goede reden: hij is zeer gemakkelijk te onderhouden, en hij past bij een grote verscheidenheid van stijlen.

Bovendien kan je een stoppelbaard binnen een week of twee laten groeien, afscheren en opnieuw laten groeien, waardoor hij veel meer aanpasbaar is dan andere baardtypes.

Stoppels geven je meestal een goede balans tussen verzorgdheid en slordigheid, die je meestal kunt aanpassen door enkel je haar aan te passen. Als ik een goed uitgegroeide stoppelbaard heb, dan draag ik persoonlijk mijn haar ruig en rommelig tijdens het weekend en met gel en scheiding op kantoor. Het is gewoon heel flexibel. Een bijkomend voordeel is dat je geen baardolie nodig hebt als je een goede vochtinbrengende crème voor het gezicht gebruikt.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • Tondeuse: Remington MB4045 trimmer   
 • Schaar: Tweezerman Spirit 2000 Styling
 • Vochtinbrengende crème: Shiseido Men Hydrating Lotion
 • Pro tip: Wees er niet bang voor om je stoppelbaard ook in je nek te laten groeien. Het is leuk om een goed afgebakende baardlijn rond je kaak te hebben, maar een stoppelbaard is een van de weinige types die er ook zonder dat goed uit zien. Het is een van de voordelen van deze aantrekkelijke baardstijl: geen precisie scheren.

 

6. De Ahab

de ahab baardmodel clooneyDit model maakt een comeback. De stoppelbaard is al zo lang in en de rommelige baard was een tijdje uit. Nu zijn mannen weer in staat deze te dragen in combinatie met een net kapsel en ziet het er ineens weer geweldig uit. Dit is voor de man die scheren niet perse als een kunst ziet, maar meer als een verplichte taak. De Ahab is stijlvol, sexy en supertrendy momenteel.

Deze baard werkt op diverse niveaus. In mijn ogen is de enige plek waar dit niet echt werkt in het zakenleven. Deze baard schreeuwt stijl en creativiteit. Hij werkt met de meeste kapsels en voegt heel wat karakter aan je huidige stijl toe.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • TrimmerPhilips BT7210
 • Schaar: Equinox Professional Razor Edge Beard Shears
 • Baardshampoo: Bluebeards Original Beard Wash
 • Pro tip: Je kunt de baard tot op je keel laten groeien, het doel van deze baard is een goede balans tussen glad geschoren en rommelig. Dus deze baard vergt onderhoud. Haal de schaar tevoorschijn en knip gebied bij neus en snor bij. Knip ook nu en dan het stuk op je keel wat bij. Je kunt er geweldig uitzien met deze baard, maar hou hem onder controle.

 

7. De Professor

baard model de professorDeze baard heet de professor omdat hij er gedistingeerd uitziet. Het is een mix van stoppels en een gave snor. Deze stijl vergt een bepaalde uitgangspositie. Het is van belang een goed kapsel te hebben om plek voor de baard te bieden en hoewel deze baard een flink oppervlak aan stoppels vergt, is hij erg intensief in het onderhoud. Om deze baard goed te dragen moet je je snor langer laten dan de baard. Je moet de baard stoppelig laten en je moet ook zorgen dat de snor niet TE lang dreigt te worden.

Zorg dat je een goede schaar hebt om de snor indien nodig bij te knippen en zorg vooral voor een goede verhouding in dit model.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • Snor & Baard TrimmerPhilips OneBlade Pro QP6520
 • Schaar: Tweezerman Mustache Scissors
 • Snorrenvet: Bacon Stache Bomb Stache Wax
 • Pro tip: Deze baard is perfect voor wie trendy wil blijven en het niet erg vind hard te werken om dat te bereiken. Je zult deze baard een paar keer per week moeten opschonen. Doe dit met de trimmers maar hou de stoppels. Gebruik de schaar om de snor- en neusharen bij te werken. Gebruik ook het vet om de snor een mooie krul te geven en er netjes uit te laten zien. Ga dan op stap met de mannen en kijk wat het oplevert. Geen dank.

 

8. De Chinstrap

de chinstrap baardstijlIk weet het. Je denkt „chinstrap”? Waar zijn we, 1980? De waarheid is dat, mits correct gedragen, de chinstrap prima kan werken. De truc is hem goed te onderhouden en de snor samen met de baard te laten groeien. Als je er geen snor bij hebt kan het er snel vreemd uit gaan zien.

Daarbij komt dat je een geweldig kapsel nodig hebt, hoe meer je op gel vertrouwd, hoe slechter de baard er uit gaat zien. Probeer eens gemillimeterd haar.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • TrimmerWahl baard & snor trimmer
 • ScheermesMerkur Double Edge Razor #20C
 • Moisturizer: Jack Black Face Moisturizer
 • Pro tip: Let goed op wat we aan het begin zeiden. Zorg dat je bereid bent flink wat onderhoud aan deze baard pleegt. Je moet hem kort en netjes houden en je gezicht met moisturizer verzorgen. Deze baard kan werken. Het klinkt misschien vreemd maar je moet vooruit plannen. Als je er wat succes mee hebt, laat het ons in de reacties weten. Baardbeheer is key bij deze stijl.

 

9. De Californication

californication baardmodellenDe Californication kan soms als hipster baard worden gezien. Dit omdat ie wat rommelig kan worden, je hebt wat stoppels nodig om deze echt te laten werken. Maar hij werkt. Het is een geweldige baard op de juiste persoon. In essentie laat je de sik zijn gang gaan terwijl je de stoppels onder controle houdt. Het is een hybride baard, maar het is een baard. De kunst hier is een balans vinden. Je wilt je stoppels onder controle houden zonder de neiging te krijgen je sik eraf te hakken. Begrijp me niet verkeerd, ook de sik heeft wat onderhoud nodig hier en daar, maar niet veel. Dit kan al snel van hipster naar vechtersbaas doorslaan. Hij past niet bij alle gezichtstypen of lichaamsvormen. Je wilt deze baard niet boven een erg grafisch t-shirt dragen. Zorg voor de juiste accessoires en deze baard zou voor je moeten werken.

Aanbevolen verzorgingsproducten voor deze baard:
 • Trimmer: Wahl Lithium Ion trimmer
 • Schaar: Tweezerman Stainless Steel Facial Hair Scissors
 • Pro tip: Deze stijl gaat om onderhoud. Je moet de rommelige stijl van je baard onderhouden. Het is wat lastig te begrijpen maar als je het in de vingers hebt de helft van je baard wel en de andere helft niet te onderhouden wordt het ineens simpel. Probeer hem ook eens met een beanie of een hoog, strak kapsel. Dit is een heel andere stijl dan sommige anderen die we noemden, maar werkt goed indien goed neergezet.

 

Nog op zoek naar een scheerapparaat of trimmer?

 

4 Opmerkingen
 1. Mooi artikel! Goed geschreven!

  Wellicht kan je nog een artikel wijden aan Hoe & Waar de baard te laten modelleren?! Je leest heel veel over en van mensen die moeite hebben met stylen of de zin of onzin van de barbier..

  gr.
  Mx.

 2. Heb een vraag over modelleren, gebruik deze http://www.mencare24.nl/winkel/haarverzorging/mr-dutchman-kneiter-olie-30ml baardolie van mr dutchman, maar die verzacht de haren en ziet er al wel beter uit als ik het erin doe, maar kan het niet echt modelleren!

  • Ha Simon, die gebruik ik ook, maar modelleren doe je ook met een baardwax en niet met een olie, dat is meer om je huid er onder tegen uitdroging te beschermen en je haar zachter te maken
   Gr. Carlo

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo