4 tijdloze baardstijlen en hoe je ze moet onderhouden

Tijdloze baardstijlen

De mannelijke verzorgingswereld is geobsedeerd door gezichtsbeharing. Het is zo populair geworden dat volgens een recent onderzoek een baard nu de kin van 61% van de 16-39-jarigen siert. 44% daarvan heeft een volle baard. Maar terwijl mannen meer experimenteel zijn met hun gezichtsmeubilair dan ooit tevoren, zijn er een aantal baardstijlen die als echte klassiekers worden beschouwd dankzij hun veelzijdigheid, onderhoudsgemak en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan gezichtsvormen te complimenteren.

Dus of je nu nog nooit gezichtshaar hebt laten staan, maar zin hebt om het te proberen, of al lange tijd een baard hebt en gewoon iets nieuws wilt proberen, hier zijn vier tijdloze stijlen die het overwegen waard zijn; samen met wat praktisch advies over het onderhoud ervan. Maar laten we eerst behandelen hoe je het juiste gezichtshaar voor de vorm van je gezicht kiest.


 

Welke baardstijlen passen het beste bij jou?

Mannen denken vaak dat gezichtshaar niet bij hen past, terwijl in werkelijkheid het gezichtshaar waarmee ze eerder hebben geëxperimenteerd gewoon niet geschikt voor hen is. Vaak komt dat omdat ze de verkeerde stijl hebben gekozen voor hun gezichtsvorm.

volle baard lang gezicht baardstijl

Als vuistregel geldt dat een bossige baard het oog over het gezicht trekt; waardoor het er breder uitziet. Terwijl lange, puntige stijlen en goatees het oog naar beneden aantrekken, waardoor het gezicht slanker en langer lijkt. Selecteer het juiste type gezichtshaar voor je specifieke gezichtsvorm en je zult direct een verbetering zien.

  • Rond gezicht: Bossige baarden hebben de neiging om ronde gezichten er nog ronder uit te laten zien, dus houd de zijkanten van de baard iets korter. Probeer baardstijlen die vol en lang rond de kin zijn of kies voor een sik, die het gezicht iets langer maakt.
  • Vierkant gezicht: Een volle baard is ideaal voor het verzachten van vierkante, hoekige kaaklijnen, maar houd hem iets korter in het bakkebaard gebied en laat de baard rond de kin en kaak het verzachtende werk doen. Voor een langgerekt effect moet je baard tot een lichte punt onder de kin vormen.
  • Lang gezicht: Lange gezichten hebben de neiging om bij baarden te passen die voller zijn aan de zijkanten en korter bij de kin. Laat een Gandalf groeien en het enige wat je doet is je gezicht er nog langer laten uitzien. Goatees zijn ook goed, maar laat ze wederom niet te lang groeien.
  • Ovaal gezicht: Als je gezicht min of meer ovaal van vorm is, heb je geluk gehad en kan je vrijwel elke gezichtsbeharing kiezen. Van een bescheiden sikje tot een volle zeemansbaard. We zijn jaloers.

1

De volle baard

Lang, dik en bossig, de volle baard is het visitekaartje van de gezichtsbeharing, waarvoor niet veel nodig is om het mooi te krijgen. Hoewel ze er onderhoudsarm uitzien, hebben ze onderhoud en een heleboel gereedschappen en producten nodig om ze er op hun best uit te laten zien.

 

Bij wie past deze stijl

Een volle baard kan voor iedereen geschikt zijn, zolang je je bedenkt dat lange baarden dunne gezichten langwerpig maken en bossige baarden maken brede, ronde, vierkante of ovale gezichten ronder. Ze zijn vooral goed in het verzachten van hoekige kaaklijnen (houd de zijkanten iets korter dan de kin) en zijn geweldig voor kalende mannen, omdat ze de aandacht afleiden.

baardstijl volle baard

In tegenstelling tot de meeste andere baardstijlen zijn volle baardstijlen contextuele dingen, die het beste werken als je de rest van je look er ook goed uitziet. Ze zien er vooral goed uit als je netjes gekleed bent, waardoor de vaak stoere uitstraling van de baard wordt tegengegaan met smart nette kleding.

 

Hoe onderhouden?

Afhankelijk van de snelheid van je eigen individuele haargroei kan het enkele maanden (vaak tot een jaar) duren voordat een volle baard een behoorlijke lengte en dichtheid heeft bereikt. Maar net als bij tuinhagen is het de moeite waard om hem tijdens de groeiperiode regelmatig te laten vormen om hem in de juiste vorm te brengen.

Een kapper kan ervoor zorgen dat je de mooiste stijl voor je gezichtsvorm krijgt. Als je thuis je eigen baard aan het vormen bent en op zoek bent naar een nette en mooie lijn in je nek, probeer dan je baard net boven de adamsappel te eindigen.

Houd je baard glad, glanzend en geconditioneerd tijdens de groeiperiode met behulp van een product als baardserum of baardolie. Masseer het in je baard met je vingertoppen, zodat het de huid eronder bereikt en het risico op baardroos tot een minimum wordt beperkt.

Dikkere baarden hebben baat bij regelmatig borstelen om ervoor te zorgen dat de haren niet in de knoop raken, waardoor je baard volume krijgt (de haren liggen plat en door te borstelen springen ze weer op) en je eventuele lege plekken kunt opvullen. Verwijder ongewenst wanghaar met een kwalitatief scheermes of gadget zoals de Philips OneBlade.

Trim je baard wekelijks met een baardtrimmer op een lange stand om een volle baard te onderhouden, waarbij je het gebied rond de bakkebaarden op een iets kortere instelling zet als je kaal bent (het ziet er natuurlijker uit).

volle baard getrimd beste baardstijlen

Borstel eerst door om de haren te ontwarren en te zorgen voor een gelijkmatige trimbeurt. Als je je baard meer volume wilt geven, föhn hem dan op middelmatige warmte, terwijl je naar beneden borstelt met een kleine ronde haarborstel of baardkam. Als je het echt lang laat groeien, laat het dan door een professional knippen met een schaar op dezelfde manier als bij een normaal kapsel

Je kan je baard zacht en glanzend houden op dezelfde manier waarop je je haar verzorgt. Maar overdrijf niet want gezichtshaar heeft een bepaalde mate van grofheid nodig om er vol en bossig uit te zien. Houd je aan een of twee keer per week.

De meeste kaalheid zal uiteindelijk opvullen zodra de baard tot een fatsoenlijke lengte is uitgegroeid, maar als kleinere kale plekken een probleem zijn, kun je ze camoufleren met behulp van producten zoals baardvullers. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn en kan met een borstel of met je vingertoppen aan worden gebracht.

Als kale plekken of littekens zo’n groot probleem zijn dat je gezichtsbeharing helemaal niet meer wilt overwegen, dan kan je nadenken over een baard transplantatie. Bij een steeds populairder wordende procedure, ‘Follicular Unit Extraction’ genaamd, worden haarzakjes van de achterkant van het hoofd naar het gezicht verplaatst en zo eventuele gaten opgevuld. De prijzen variëren, afhankelijk van de hoeveelheid haar die je wilt transplanteren, maar je moet aan duizenden euro’s denken.

En als je je je zorgen maakt over een grijze baard, kleur de haren dan met baardkleuring die speciaal is ontwikkeld voor gezichtshaar en waarmee je de hele baard kunt kleuren of alleen geïsoleerde gebieden kunt behandelen.


2

De bedrijfsbaard

In wezen een gebalanceerde versie van de volle baard. De bedrijfsbaard is netter, slanker en in het algemeen meer geschikt voor kantoren met een minder formele sfeer. Het heeft nog steeds een bepaalde houding, maar is minder een statement dan zijn grotere, vollere broer en daardoor ook veelzijdiger. Prins Harry heeft de look, net als Ryan Reynolds, maar het is Drake die nummer een is als het gaat om een nette baard.

Goed onderhouden, zonder losse haren en nauwkeurig gedefinieerde randen, zal je er goed uitzien; van werk tot een bruiloft.

 

Bij wie past deze stijl

Minder een modestatement dan een volle baard, de bedrijfsbaard is geschikt voor de meeste mannen. Maar omdat het haar korter wordt gehouden is er minder kans dat het lang genoeg wordt om eventuele kale plekken te verhullen. Als je dus een man bent met een meer gefragmenteerde groei, dan kan je beter kiezen voor een vollere stijl.

drake baardstijl lange korte baard

Een netjes getrimde baard is een aanvulling op de meeste gezichtsvormen, alhoewel een paar eenvoudige trucs zullen helpen om de baard aan te passen aan je individuele gezicht door de lengte aan te passen op belangrijke gebieden. Als je bijvoorbeeld een rond gezicht hebt, kun je door de zijkanten iets korter te houden het gezicht verlengen, terwijl wanneer je de zijkanten iets langer laat, je breedte aan een lang, smal gezicht kunt toevoegen.

Let wel op: korte baarden die direct op de kaaklijn stoppen, zijn niet mooi als je een onderkin hebt.

 

Hoe onderhouden?

Begin door het haar 1 tot 2 cm lang te laten groeien, waarbij je ervoor zorgt dat je twee keer per week met een hoogwaardige gezichtsscrub exfolieert, om het risico op ingegroeide haren te minimaliseren. Definitie kan worden bereikt door het verwijderen van de beschermkap op je baardtrimmer en het definiëren van de randen met het trimgedeelte.

Je kunt hetzelfde mes ook gebruiken om ongewenste wanghaartjes te verwijderen. Ook kun je een nat scheermesje en een transparante scheergel of een scheerolie gebruiken om de wangen te scheren. Korte baarden werken het beste wanneer de lijnen zijn gedefinieerd. (Een vergrotende scheerspiegel is een goed idee en helpt met nauwkeurigheid.)

Bedrijfsbaard

Eindig de baard niet precies op de kaaklijn en laat hem doorgaan tot net onder de natuurlijke lijn van de kaak of ga helemaal door tot de adamsappel. Pas hierbij de trimlengte in kleine stappen aan om een subtiele, natuurlijk ogende overgang te produceren.

Je kunt het gezicht lichtjes contouren, waardoor deze iets langer en hoekiger gemaakt wordt, door je gezicht dieper in de baard te scheren in het onderste gedeelte van de wang. Als je een kale man bent, trim dan de bovenkant van de bakkebaarden richting de bovenkant van oren iets korter om een subtiele overgang te creëren en een duidelijke lijn tussen baard en scalp te voorkomen.

Zorg er altijd voor dat je het haar conditioneert en de huid eronder hydrateert. Gezichtshaar heeft de neiging om vocht van de huid te stelen, waardoor deze droog en schilferig kan achterblijven. Om baardroos te voorkomen, moet je dagelijks een product zoals baardbalsem aanbrengen en dit met je vingertoppen in je baard masseren om contact met de huid te verzekeren. Gebruik dan een baardborstel of een kam om het gelijkmatig over de baard te verdelen. Het beste moment om baardproducten aan te brengen is direct na een douche, terwijl je poriën nog open zijn.

Net als bij volle baarden is het een goed idee om af en toe een korte baard te laten vormen door een professionele kapper om je wat grenslijnen te geven die je kan volgen.


 

3

De snorbaard

Meer dan een snor, maar niet helemaal een baard. De snorbaard combineert twee individuele stijlen om de ‘derde manier’ van gezichtshaar te creëren. Gekenmerkt door een lange snor omgeven door een korter baardje. De laatste jaren is het weer flink populair geworden, maar de stijl zelf bestaat al honderden jaren.

baardstijl korte baard lange snor

Een beetje hipster, een beetje Hicksville hypermannelijkheid. Iedereen van kleermaker Patrick Grant tot acteur Kurt Russell en DJ Chris Camplin hebben de stijl gehad. Experimenteren met een snorbaard is een geweldige manier om je look op te frissen als je je standaard baard saai vindt worden.

 

Bij wie past deze stijl

De snorbaard is geschikt voor de meeste gezichtsvormen, maar twee voorwaarden zorgen ervoor dat hij bijzonder goed werkt: dik, grof gezichtshaar en een diep filtrum (het gebied van de huid tussen de bovenlip en de neus). Deze helpen namelijk om het snorgedeelte te benadrukken.

 

Hoe onderhouden?

Het creëren van de klassieke snorbaard is eenvoudig. Je hoeft alleen het snorgedeelte van de baard langer te laten groeien, terwijl je de rest van het gezichtshaar korter trimt, met behulp van een korte instelling op je baardtrimmer. Wees extra voorzichtig wanneer beide tegelijk aanpakt, want het is gemakkelijk om te vergeten de instellingen aan te passen en te veel van je snor af te halen.

Om het snorgedeelte van je creatie netjes te houden, heb je een snorkam (borstel naar beneden vanaf de neus) en een baardtrimmer met een randentrimmer nodig om de uiteinden netjes te houden. Je kan ook een gezichtshaarschaar met ronde uiteinden gebruiken.

beardstache baardstijlen

Snorbaarden zien er het beste uit als de onderrand van de snor tot net voorbij de onderrand van de bovenlip reikt. Je moet er snel en voorzichtig mee omgaan om de snor schoon te houden, vooral na de maaltijd (een goede gezichts- of baardwas helpt daarbij), maar je baard ziet er des te beter uit, dus het is het gedoe waard.

Het aanbrengen van baardolie zal helpen om alles zacht en glanzend te houden, maar voor een beetje meer definitie voeg je een laagje snorrenwas toe en borstel je het er in om te vormen. Breng een beetje extra aan op de uiteinden en draai naar boven als je een retro Edwardiaanse look wilt. Borstel naar beneden voor iets meer uit de jaren 70.

Je kunt het lengteverschil tussen de twee delen variëren, maar houd er rekening mee dat, net als bij soortgelijke kapsels, hoe groter het verschil, hoe impactvoller de stijl. Een volle snor met stoppels is het grootste contrast dat je kan creëren. Een waarschuwing: trim je snorbaard altijd wanneer deze droog is. Haar zet uit en ontspant zich als het nat is, en als het droog is keert het terug naar de oorspronkelijke lengte. Dus als je nat trimt is er meer kans dat je meer trimt dan je wilt.


4

De ringbaard of sik

Het is misschien wel de favoriete stijl van Brad Pitt en Johnny Depp, maar de bekendste ringbaarddrager is Pan (de bebaarde half mens, halfgeit Griekse God die bekend staat om zijn liefde voor muziek, natuur en losbandigheid). Wat waarschijnlijk verklaart waarom een ringbaard, naast het toevoegen van een licht artistieke lucht, de drager ook een verraderlijke, licht duivelse kwaliteit geeft.

 

Bij wie past de stijl

Meer dan een snor, minder dan een baard; een sik is de middenweg van gezichtshaar. Daarom is het het ideaal voor 13% van de mannen die zeggen dat ze geen volle baard kunnen krijgen of voor mannen waarvan de groei fragmentarisch en ongelijk is wanneer ze dat doen.

goatee baardstijl mannen

Ze zien er vooral cool uit bij mannen met lang haar (zie Dave Grohl) waar ze een grauwe, rebelse, opstandige, rock ‘n’ roll kantje toevoegen, maar werken ook goed bij kortharige mannen. Je kunt nog steeds een sikje laten staan als je blond of roodharig hoofd hebt, maar houd er rekening mee dat het niet dezelfde impact zal hebben als het haar licht is.

 

Hoe onderhouden?

Ze kunnen kleiner zijn, maar ringbaarden hebben evenveel liefde nodig als een volwaardige baard. Begin met je gezichtshaar tot ongeveer een centimeter lang te laten groeien en scheer het haar vervolgens weg van de zijkanten van het gezicht om het haar alleen rond de lippen en kin te laten groeien, zodat je ringbaard tot de gewenste lengte kan groeien. Je kunt hem dan wekelijks onderhouden met een baardtrimmer.

goatee baardstijl voor mannen

Je moet je ringbaard ook om de dag of zo definiëren (dagelijks als je een dikke groei hebt) door de huid op de rest van het gezicht te scheren. Om dit te doen ruil je je gewone scheercrème of -schuim in voor een transparante scheerolie of -gel. Hiermee kan je zien waar je scheert, zodat je scherpere lijnen kunt creëren met een grotere nauwkeurigheid.

Net als bij baarden zijn sikstijlen alleen beperkt door een gebrek aan fantasie. Je hoeft er niet uit te zien als Shaggy van Scooby Doo (tenzij je dat wilt, natuurlijk) dus experimenteer om te ontdekken welke lengte en type het beste bij je past. Johnny Depp geeft de voorkeur aan de ‘d’Artagnan’, waar snor, jazzspot en kinharen allemaal afzonderlijke entiteiten zijn, maar met elkaar verbonden zijn door associatie. Brad Pitt heeft vaak een volle sik die lang op de kin gedragen wordt. Terwijl de sterk gestileerde lijnen van Kayne rond zijn magere snor net zo scherp zijn als zijn teksten.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo