6 fouten die je mogelijk maakt tijdens het scheren

De meeste van ons scheren al sinds hun 16e, maar we hebben nooit echt instructies gekregen en de oudere generatie is niet opgegroeid met het internet. Zonder de juiste instructies is het niet verrassend dat veel van ons niet de scheerbeurt krijgen die we willen. In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar de meest voorkomende fouten die mannen maken en wat je kan doen om je scheerroutine te verbeteren.

 

Niet goed voorbereiden

Een van de grootste fouten die ik zie, is het niet voorbereiden van de huid en het haar dat geschoren gaat worden. Veel mannen denken dat het gebruik van een kwalitatieve zeep of crème voldoende is voor een comfortabele scheerbeurt, maar dit is niet waar.

Een goede voorbereiding is belangrijk om een korte scheerbeurt te krijgen zonder een overvloed aan irritatie. Je haar is erg sterk, sommige beweren zelfs net zo sterk als een koperdraad met dezelfde diameter. Het is daarom belangrijk dat je er alles aan doet om je haar zachter te maken. Je kan dit doen door je gezicht en nek een paar minuten te wassen met warm water. Veel mannen maken alleen hun gezicht een paar keer nat met water, maar het is belangrijk om je haar volledig te hydrateren totdat het kan water meer vast kan houden.

Dit warme water helpt om het haar te verzachten, maar ontspannen de poriën op je gezicht ook. Dit zorgt ervoor dat het haarzakje iets meer onthult wordt en er oliën geproduceerd worden om te helpen met het smeren. Afhankelijk van je haar en huid is het misschien een idee om een speciale olie voordat je gaat scheren aan te brengen, welke simpelweg extra smering toevoegt om de natuurlijke olie in het haar na te bootsen.

 

Geen kwalitatief schuim gebruiken

Als je regelmatig artikelen leest over scheren, dan zal je vast al weten hoe belangrijk het schuim is. Als je echter niet een van deze personen bent, dan zal je dit waarschijnlijk nog niet weten.

Een goede schuimlaag maakt het verschil tussen een oncomfortabele scheerbeurt  met wondjes en een scheerbeurt welke soepel en inspanningsloos voelt. Het schuim fungeert als een smeerlaag voor het/de mesje(s), het verzacht het haar en het biedt een barrière om een overvloedige hoeveelheid frictie tussen het/de mesje(s) en de huid te voorkomen.

Commerciële gels uit een spuitbus presteren lang niet zo goed als de rijke schuim die je kan creëren met een traditionele zeep of crème en een scheerkwast.

 

Scheren met een slecht scheermesje

Fouten tijdens scheren

Als je iets anders dan een krabbertje gebruikt voor het scheren, dan kan ik je vertellen dat er een hele nieuwe wereld voor je open zal gaan. Commerciële wegwerp en vervangbare scheermesjes en elektrische scheerapparaten zullen je niet de scheerbeurt kunnen geven die je wilt. Deze zal minder kort zijn, meer irritatie veroorzaken en ook nog eens duurder zijn. Overstappen op een veiligheidsscheermesje zal het grootste verschil maken van alle punten die ik in dit artikel bespreek.

Krabbertjes maken gebruik van een kwalitatiever staal dan de commerciële scheermesjes. Dus alhoewel ze minder mesjes hebben, kunnen ze je haar veel makkelijker doorsnijden. Dit leidt tot een betere scheerbeurt, omdat er minder aan je haar getrokken wordt en er minder mesjes contact maken met de huid. Om deze reden is er minder frictie, wat een van de belangrijkste veroorzakers van irritaties en scheerbrand is.

Naast het bieden van een superieure scheerbeurt, zijn veiligheidsscheermesjes ook veel goedkoper dan vervangbare en wegwerpscheermesjes en elektrische scheerapparaten. Een enkel mesje kan je een week dagelijks gebruiken en kost maar zo’n €0,30 tot €0,40. Vervangbare mesjes zullen het waarschijnlijk iets langer uithouden, maar kosten zo’n €4 per stuk.

 

Tegen de haargroei in scheren

Dit is een tip die je alle irritatie en scheerbrand waar je mogelijk aan gewend bent geraakt kan besparen. Met de haargroei mee scheren helpt om te voorkomen dat aan je haar getrokken wordt, wat pijnlijk kan zijn en de poriën van je huid irriteert. Met de haargroei mee is de richting waarin het haar groeit. We hebben allemaal iets andere groeipatronen, maar je kan dit makkelijk bepalen door je vingers over je baardhaar te laten gaan en te voelen welke richting de minste weerstand en prikkels biedt. Dit is de richting waarin je moet scheren. Je scheerbeurt zal misschien niet zo kort zijn, maar je voorkomt irritatie en scheerbrand. Als je toch een kortere scheerbeurt wilt, breng dan na de eerste keer nog een laag van je scheerproduct aan en scheer zijwaarts.

 

Je kracht laten zien

Moderne mesjes zijn erg scherp en daarom is het niet nodig om een hoop druk uit te oefenen op je huid. De meeste van ons zijn hier aan gewend geraakt, omdat de vervangbare mesjes erg mild zijn en te veel druk uitoefenen geen grote problemen veroorzaakt. Wanneer deze mannen echter overstappen op een krabber, zullen ze zich regelmatig verwonden. Dit komt omdat ze dezelfde druk uitoefenen als met hun vervangbare scheermesjes. Een lichtere aanraking gebruiken zal ervoor zorgen dat je scheerbeurt comfortabel, maar ook gelijkmatig is.

Veelgemaakte fouten scheren

 

Je huid verwaarlozen na het scheren

Of je het nu fijn vindt of niet, een scherp stukje metaal over je huid trekken is niet geweldig voor je huid. Zelfs als je een uitstekende techniek en een dikke schuimlaag gebruikt, zal je erachter komen dat je huid vaak gevoelig kan zijn en daarom is het belangrijk om deze te verzorgen na het scheren.

We hebben allemaal mannen gezien die alcohol op hun gezicht aanbrengen en de brandende sensatie voelen, nietwaar? Nou, het is de bedoeling dat je het tegenovergestelde doet. Alcohol in aftershave zou erg handig zijn als je met een echt mes scheert in de natuur, waar je de hygiëne niet kan garanderen. De mesjes van tegenwoordig zijn echter redelijk schoon.

In plaats van alcohol op je gezicht aanbrengen, wat je huid uitdroogt, dien je een aftershave of balsem te gebruiken die verzachtende ingrediënten bevat, zoals munt en andere, zoals sheaboter wat vocht vast zal houden.

1 Reactie
  1. Hallo.
    Als ik me scheer en die wat er hier staat dan heb ik soms nog de pijnlijke prikkels van de uitsteeksels van haar wat moet ik doen?

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo