Ultieme huidsverzorgingshandleiding voor tienerjongens

De puberteit is een moeilijke tijd voor jonge jongens. Hormonen hebben de neiging om op hol te slaan en er vinden allerlei veranderingen plaats. Helaas zijn niet al deze veranderingen prettig. Maak kennis met tieneracne. De grootste moordenaar van zelfvertrouwen voor alle tieners. Deze afschuwelijke aandoening kan zoveel verdriet veroorzaken in een persoon die al worstelt met zijn/haar veranderende lichaam.

Als je een tienerjongen bent die dit leest, is de kans groot dat je genoeg uitstapjes naar de winkel hebt gemaakt en een enorm rek van huidverzorgingsproducten hebt gezien die elk beloven het vertrouwen te herstellen dat door acne is beroofd. Dit alles kan allemaal overweldigend worden, maar vrees niet. Dit artikel zal je alles vertellen wat je moet weten om acne aan te pakken en je huid te redden.


 

Tieneracne: Wat veroorzaakt het?

puistjes gezichtsverzorging tips tieners

Wanneer je lichaam de puberteit doormaakt, slaan hormonen op hol. vooral het geslachtshormoon androgeen. De toename van androgeen niveaus zorgt ervoor dat je olieklieren groter worden en meer van een olieachtige stof genaamd talg afscheiden.

Te veel talg zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken met huidcellen. Dit is hoe puistjes worden gevormd.


 

Verschillende soorten puistjes

Acne tienerjongens behandeling

Puistjes zijn er in veel verschillende vormen. Deze omvatten:

  • Gesloten comedonen (whiteheads): Wanneer poriën verstopt raken, sluit de bovenkant van de poriën. Deze zien eruit als kleine bobbeltjes onder de huid.
  • Open comedonen (blackheads): Wanneer poriën verstopt raken, blijft de bovenkant van de poriën open en wordt zo geoxideerd. Oxidatie zorgt ervoor dat de bovenkant van de mee-eters donkerder wordt.
  • Papels: De opbouw van olie en huidcellen kan ervoor zorgen dat de wanden van je poriën instorten. Deze gelekte opbouw tast de omliggende huidcellen aan. Vandaar dat papels rood lijken en pijnlijk aanvoelen.
  • Pustels: Deze verschillen van papels aangezien de bovenkant van een puistje er wit of geel uitziet door de opbouw van pus.
  • Nodules (knobbels): Verhoogde irritatie kan tot gevolg hebben dat puistjes groter worden. Deze zijn zeer pijnlijk en liggen dieper in de huid.
  • Cysten: Dit zijn de meest pijnlijke en grootste vorm van acne. Cysten liggen nog dieper onder de huid dan knobbeltjes. Ze kunnen diepe, permanente littekens veroorzaken.

Wat is je huidtype?

tienerjongens verzorgingstips huidtypen

Als je acne of andere huidproblemen wilt behandelen, moet je je huidtype kennen. De huid kan worden ingedeeld in de volgende vier soorten.

 

Normale huid

De normale huid heeft de juiste hoeveelheid water en olie en heeft dus weinig gebreken. De poriën zijn niet prominent aanwezig, de huidskleur is gelijkmatig, er zijn weinig vlekken en de textuur is noch vettig, noch schilferig.

tienerjongens verzorgingstips normale huid

Als je een normale huid hebt, was je je gezicht 2-3 keer per dag met een zachte reiniger (zie hieronder voor meer informatie over hoe je goed kunt reinigen).

 

Droge huid

Een droge huid lijdt onder een gebrek aan voldoende talgproductie en een hoge celvernieuwing. De huid lijkt glansloos, schilferig en bijna poreus. Tienerjongens met een droge huid moeten een mild reinigingsmiddel gebruiken om voorzichtig vuil te verwijderen. Hydrateer altijd met een niet-parfumerende en alcoholvrije vochtinbrengende crème. Vermijd warme douches, hoge temperaturen en vochtigheid die de droge huid verergeren.

Behandeling acne tienerjongens

Als je huid ondraaglijk droog wordt, probeer dan 20 minuten lang een warm bad te nemen. Gebruik geen zeep of scrubs. Dep daarna overtollig water met een t-shirt of microvezelhanddoek, maar droog het niet volledig. Gebruik zuivere minerale olie of glycerol om je hele lichaam te hydrateren.

 

Vette huid

De vette huid heeft zichtbare poriën, een vette textuur en is zeer gevoelig voor puistjes. Omdat hormoonniveaus helaas de hoeveelheid geproduceerde olie bepalen, kan stress of alles dat invloed heeft op hormonen tot ze leiden.

huidverzorgingshandleiding voor tieners

Tienerjongens met een vette huid moeten hun huid minstens 3 keer per dag wassen met reinigingsmiddelen geformuleerd voor de vette huid (maar pas op dat te veel wassen kan leiden tot irritatie en een gebrek aan vocht). Was je haar regelmatig en vermijd aanraking van je gezicht. Gebruik doekjes om de huid de hele dag door te deppen.

 

Combinatie huid

Tienerjongens met een gemengde huid kunnen gedeelten van hun gezicht hebben die vet zijn, zoals de T-zone, terwijl de rest droog kan zijn.

tienerjongens verzorgingstips normale huid

Dit huidtype is ook gevoelig voor mee-eters. Gebruik speciaal geformuleerde reinigings- en vochtinbrengers voor dit huidtype. Was het gezicht 2-3 keer per dag.


Hoe kan je acne verwijderen?

Als je uitgevonden hebt wat je huidtype is en wat voor soort puistjes je last van hebt, kun je beginnen met de behandeling ervan. Volg gewoon de onderstaande stappen.

 

1

Wees voorzichtig tijdens het reinigen

Bij het reinigen van het gezicht is het belangrijk dat je je huid niet volledig stript. Zoek naar pH gebalanceerde producten met glycolzuur of salicylzuur die niet te agressief zijn voor je huid. En schrob je huid niet agressief.

gezichtsreiniger voor tieners

Tienerjongens met een vette huid moeten kiezen voor schuim- of gelreinigers, terwijl tienerjongens met een droge huid melkachtige reinigers moeten proberen. Exfolieer ongeveer eenmaal per week. Te drastische maatregelen kunnen acne verergeren.

 

2

Gebruik producten die bij je huid passen

Er zijn verschillende producten in winkelschappen die beloven om je acne probleem op te lossen. Je hebt ze echter niet allemaal nodig.

tienerjongens verzorgingstips huidtypen

Kies producten die zijn geformuleerd voor je huidtype en beperk het gebruik tot een minimum. Koop een reinigingsmiddel, toner en een medicinale acnegel.

 

3

Maak je handen schoon

Je handen raken alle soorten oppervlakken aan en bevatten veel ziektekiemen. Was je handen altijd voordat je je gezicht aanraakt.

handen wassen verzorging tieners

Probeer ten alle tijde te voorkomen dat je aan je puistjes plukt. Brekende puistjes kunnen littekens veroorzaken. Reinig je telefoon en alles wat je huid aanraakt, zoals kussens (het kan helpen om kussenslopen dagelijks te vervangen).

 

4

Stap over op haarlak

Haarcrème geeft je haar die moeiteloze en glanzende look. Als je helaas merkt dat puistjes ontstaan rond je haarlijn, kan het haarproduct de oorzaak zijn. Overschakelen naar spray haarproducten vermindert de kans op uitbraken.

 

5

Gebruik tandpasta niet als behandeling

Het gebruik van tandpasta als een nachtelijke behandeling voor puistjes kan meer kwaad dan goed doen. De ingrediënten in tandpasta zorgen ervoor dat je gezicht gaat prikkelen of zelfs erger als je allergisch bent voor ingrediënten.

 

6

Bescherm je huid

UVA- en UVB-stralen van de zon veroorzaken vroegtijdige veroudering, zonnebrand en huidkanker. Het kan ervoor zorgen dat je acnelittekens donkerder worden. Bescherm je huid met een olievrije zonnebrandcrème met een SPF van 30 en een PA-waarde van +++.

huidverzorgingshandleiding voor tieners

Vermijd de zon van 10.00 tot 14.00 uur wanneer de zonnestralen het sterkst zijn. Draag shirts met lange mouwen, lange broeken en hoofddeksels met een wijde rand als bescherming. Gebruik geen zonnebanken om acne of littekens te verbergen. Deze zijn zeer schadelijk voor de huid. Bruiningsprays zijn een veel beter alternatief.

 

7

Gebruik antiroosshampoo

Roos kan acne verergeren. Gebruik antiroosshampoo om roos te behandelen. Voor het beste resultaat breng je de shampoo twee keer aan.

verzorging tiener acne roos shampoo

Wacht 5 minuten na de tweede keer aanbrengen en spoel het dan af. Probeer altijd je haar van je gezicht af te houden.

 

8

Probeer geneesmiddelen die je bij een drogist kan kopen

Je kunt proberen om benzoylperoxide of salicylzuur crèmes te gebruiken om milde acne te behandelen. Gebruik ze eenmaal per dag. Het zal minstens een maand duren voordat het medicijn werkt, dus wees geduldig. Onthoud dat deze medicijnen je huid flink uit kunnen drogen en irritatie kunnen veroorzaken. Als je last hebt van steken, was het dan af en probeer het de volgende dag opnieuw. Stop het gebruik als de irritatie aanhoudt.

Tips behandeling acne tienerjongens

Als je helaas allergisch bent voor sommige medicijnen, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Je kunt levensbedreigende symptomen ontwikkelen, zoals een licht gevoel in het hoofd, ademhalingsproblemen, netelroos of jeuk. Zoek onmiddellijk medische hulp als dit gebeurt.

 

9

Hydrateren

Wanneer de huid vocht verliest, wordt het dof en schilferig. Een vochtinbrengende crème helpt het verloren vocht in het oppervlak van de huid aan te vullen. Kies een vochtinbrengende crème die bij je huidtype past, zoals een olievrije vochtinbrenger voor de vette huid en een geurvrije bevochtiger voor de gevoelige huid.

 

10

Ga naar een dermatoloog

Als geen van de bovenstaande tips helpt bij het onder controle houden van je acne of erg pijnlijk is, dan is een bezoek aan een dermatoloog je beste optie.

dermatoloog tienerjongens verzorgingstips

Geneesmiddelen die door een arts worden voorgeschreven, zijn veel effectiever dan medicijnen in drogisterijen. Ernstige vormen van acne worden het best behandeld door een arts om littekens of ongemak te voorkomen.


Conclusie

tiener verzorgingstips gids handleiding verzorgen gezicht

Tiener zijn gaat over het ervaren en leren van nieuwe dingen. Dit is een tijd waarin je druk bezig zou moeten zijn met het verkennen van je horizon. Acne kan je onnodige stress en emotionele pijn brengen die je groei kan verstoren. Hopelijk zal het opvolgen van de bovenstaande adviezen je helpen om je uitbraken te beperken en je vertrouwen te herstellen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo