5 simpele manieren om je krullende baard recht te maken

Er is niets erger dan het hebben van een zogenaamde ‘bad hair day’; tenzij je een baard hebt. Een ‘bad beard day’ is slecht voor je uitstraling, zelfvertrouwen en baard. Normale krullende lokken haar worden als aantrekkelijk gezien en geven de indruk van jongheid en gezondheid. Dat is echter niet alles, want mannen met een krullende baard zijn gezegend met de keuze om hun baard krullend te houden of recht te maken. Mannen met rechte baarden hebben dit voordeel nooit.

Krullende baarden zien er ook voller en luxueuzer uit dan rechte. Er gaan echter ook een aantal problemen gepaard met diezelfde volheid, zoals klitten, textuur en hygiëne. Wanneer die krullende lokken uit je gezicht groeien is het een ander verhaal. Wanneer een natuurlijke grove baard krult, dan kan je uiteindelijk een rommelige haarmassa krijgen. Er zijn veel verschillende soorten baardhaar en sommige haartexturen zijn van nature onhandelbaar.

 

Nadelen van een krullende baard

Baard natuurlijk recht makenZoals we al aangaven gaat een krullende baard gepaard met een aantal problemen. Krullende baarden hebben meer tijd nodig om langer te groeien dan rechte baarden. Alhoewel elke baard zo’n 1 tot 1,5 cm per maand groeit, is het probleem met een krullende baard dat hij in rondjes groeit. Wanneer een krullende baard 15 cm lang is, zal een rechte baard al drie keer zo lang zijn. Alhoewel een rechte baard maar naar beneden blijft groeien, zal een krullende baard in rondjes blijven groeien, waardoor deze er korter uit zal zien.

Naast de lengte zijn knopen en klitten nog een probleem voor mannen met een krullende baard. Hoe voller en grover je baard is, hoe meer problemen je zal hebben met klitten. Dit gebeurt wanneer sommige gezichtsharen in andere haren groeien. Knopen en klitten creëren vaak een probleem wanneer je baardolie probeert aan te brengen, omdat het bijna onmogelijk is om de olie gelijkmatig te verspreiden.

Een baardkam of –borstel gebruiken om de knopen en klitten te verwijderen kan je baard ook beschadigen als je dit te agressief doet. Het gevolg van je baard niet goed kunnen kammen, is dat je gezichtshaar erg ruig kan worden en je last kan krijgen van gespleten punten.

Tot slot kunnen bacteriën, vuil en ziektekiemen ook makkelijker overgaan van je baard op je huid, omdat de haren dichter bij de huid zitten. Als een gevolg kan je last krijgen van acne, puistjes en mee-eters.

Weten wat alle nadelen van krullende baarden zijn is belangrijk, omdat het laat zien dat je moet leren hoe je hem op de juiste manier moet verzorgen. Zodra je dit onder de knie krijgt zal je kunnen genieten van alle voordelen die een krullende baard te bieden heeft.

 

Waarom zijn sommige baarden krullend?

Of je baard recht of krullend groeit hangt af van de vorm van je haarzakjes. Symmetrische haarzakjes zullen rechte haren groeien die plat liggen. Als het haarzakje asymmetrisch is, dan zal hier een ovaal gevormd haartje uitgroeien, die steeds meer zal gaan krullen wanneer hij langer wordt. Zelfs symmetrische haarzakjes kunnen krullend haar laten groeien als de haarschacht een ongelijke verdeling van een specifieke soort keratine heeft.

Nog een veel voorkomende reden voor een krullende, onhandelbare baard is de droogheid. Wanneer je baard droog en beschadigd is, dan zal deze stijf worden en binnen de kortste keren gaan krullen. Droogheid wordt meestal veroorzaakt wanneer je baard te vaak wast met ruwe shampoos die je gezichtshaar ontdoen van de natuurlijke oliën. Tenzij noodzakelijk dien je de baard maar een tot drie keer per week te wassen met een gespecialiseerde baardshampoo.

Mannen die nieuw zijn in de wereld van baarden denken vaak dat hoe meer, hoe beter is op het gebied van shampoo gebruiken op de baard. Daarom maken ze een fout en gebruiken ze shampoo te vaak, waardoor ze het risico lopen dat hun baard beschadigd raakt.

In tegenstelling tot shampoo dien je baardolie bijna dagelijks te gebruiken. Het is het beste om dit aan te brengen na het douchen, omdat je op deze manier je droge baard weer zult bevochtigen.

Slechte hygiëne en uitdroging kunnen ook leiden tot droog gezichtshaar. Mannen raken hun baard graag aan en strelen deze, maar wanneer dit met vieze handen gedaan wordt, dan leidt dit tot potentiële problemen voor je baard. Voeg hier het voedsel en de drankjes aan toe die vaak achterblijven in je baard en je kan verwachten dat je gezichtshaar ongezond wordt. Meer vuil in je baard maakt het lastiger om deze te kammen en het resultaat is een ruige, stijve en krullende baard. Als je wilt dat je baard er beter uitziet, let dan meer op je hygiëne.

Niet genoeg water drinken leidt tot uitdroging. Net als de rest van je lichaam heeft je baard dit water nodig en door uitdroging worden je baard en huid droog. Om te voorkomen dat je baard droog en daardoor krullend wordt, dien je ervoor te zorgen dat je dagelijks een optimale hoeveelheid water drinkt om je gezichtshaar te bevochtigen en zodoende droogheid te voorkomen.

 

Je krullende baard verzorgen

Ondanks alle problemen die gepaard gaan met een krullende baard, vinden sommige mannen dit nog steeds aantrekkelijker dan een rechte baard en besluiten ze om deze te houden. In dat geval is het belangrijk om te vermelden dat het verzorgen van een krullende baard uitdagend kan zijn, maar niet onmogelijk is. Rust jezelf uit met geduld en de juiste producten en je bent er klaar voor om de uitdaging aan te gaan. Baardshampoo, conditioner, olie en balsem zijn onmisbaar om je krullende baard schoon en gehydrateerd te houden. Dit geldt voor alle baarden, maar voornamelijk voor krullende.

Krullend gezichtshaar zit dichter bij de huid, wat betekent dat alle bacteriën, ophopingen van olie en vuil die vast komen te zitten in je baard ook dichter bij je huid zitten.

Om al deze dingen te verwijderen is het noodzakelijk dat je een krullende baard drie keer per week wast met shampoo en conditioner. Baardolie/-balsem dien je dagelijks te gebruiken, aangezien deze je baard zacht zullen maken en het makkelijker maken om je krullende baard te temmen. Baardolie is ook erg handig om je baard makkelijker te maken om te kammen of borstelen.

Nu we het er toch over hebben, is het belangrijk om te vermelden dat mannen met een krullende baard een kwalitatieve baardkam en -borstel in hun uitrusting van baard verzorgingsproducten moeten hebben. Een krullende baard heeft zoals gezegd meer klitten en knopen en een goede kam en borstel maakt het makkelijker om deze te verwijderen. Een baardkam met wijde tanden is het beste voor krullende baarden, terwijl een borstel met varkenshaar de kroes zal temmen en soepel maakt, zonder dat je gezichtshaar er uitgetrokken wordt of je huid geïrriteerd raakt. Gebruik geen plastic kammen of normale borstels, omdat deze je baard kunnen beschadigen.

Voor de beste resultaten dien je je krullende baard een keer per dag te kammen en een of twee keer per dag te borstelen. Je baard net voordat je naar bed gaat borstelen is een goede manier om ervoor te zorgen dat hij in de juiste richting groeit. Dit klinkt misschien in het begin een beetje raar, omdat je de baard in de morgen zal wassen. Maar door deze actie regelmatig te herhalen, zal je baard op de manier groeien zoals jij dat wilt.

Een krullende baard kan snel onhandelbaar worden, dus hem elke drie weken trimmen helpt om de vorm te behouden en de hoeveelheid gespleten punten te minimaliseren.

LEES OOK: Onze beste baardkam TOP 3

 

Wat als je je baard recht wilt maken?

Zoals je kan zien is het stijlen van een krullende baard niet zo lastig als je de juiste uitrusting hebt. Sommige mannen willen zich echter niet druk maken om deze extra zorg die een krullende baard nodig heeft en geven de voorkeur aan hem recht maken. Als je krullende baard onhandelbaar is, dan is deze recht maken mogelijk de beste optie voor je.

Er zijn verschillende manieren om een rechte baard te bereiken: natuurlijk, chemisch en mechanisch. Bij elke methode wordt ervoor gezorgd dat het haar ontspant, zodat dit platter zal gaan liggen en zodoende meer handelbaar wordt.

Krullende baard recht maken

 

Zo maak je je baard natuurlijk recht

Je baard natuurlijk recht maken is een dagelijks proces. Je dient een routine van baardonderhoud te creëren en je hier aan houden. Met doorzettingsvermogen en verzorging zal je baard gedurende de dag recht blijven.

De eerste stap in het proces is ruwe zeep en shampoo overboord gooien. Baardhaar is meer gevoelig voor beschadigingen en gespleten punten. Gezichtshaar heeft meer verzorging nodig om er op zijn best uit te zien. Dus zeg gedag tegen ruwe zeep en shampoo.

Baard recht maken met baardkamWas je baard met een mild reinigingsmiddel dat speciaal gemaakt is voor baarden en gebruik daarna een baardconditioner. Zeep gemaakt voor baarden zal de natuurlijke oliën niet verwijderen en een baardconditioner zal je gezichtshaar niet naar beneden drukken of het een vettig gevoel geven. Nat haar is zwakker dan droog haar en kan daardoor makkelijker beschadigd raken.

Dit zijn een aantal do’s en don’ts voor het gebruik van een handdoek:

 • Dep je baard zachtjes droog met een zachte handdoek om te voorkomen dat het haar beschadigd raakt.
 • Wrijf niet stevig door je baard.

Nu zijn we klaar voor de volgende stap om een baard natuurlijk recht te maken.

 

Je baard natuurlijk recht maken door het uit te borstelen

Voordat je begint heb je drie dingen nodig: een kwalitatieve baardborstel, een föhn en een silicone crème (verkrijgbaar bij de meeste drogisten).

Terwijl je baard licht vochtig is door het wassen en conditioneren, dien je voorzichtig de silicone crème in je baard te werken. Gebruik nu de baardborstel en föhn om je baard de vorm te geven die je wilt hebben. Zodra de silicone crème hard wordt zal het haar de rest van de dag rechter blijven.

Houd deze do’s en don’ts in gedachten voor geweldige resultaten:

 • Gebruik geen hete lucht wanneer je de föhn gebruikt, omdat dit haar breekbaar zal maken. Gebruik in plaats daarvan de koudste instelling.
 • Wrijf niet te veel silicone crème in je baard.
 • Werk de crème in je haar door de richting van de haargroei te volgen.
 • Gebruik ook een goede baardolie om je haar zacht te houden.

Zorg dat je deze ochtendroutine aanhoudt en je zal de hele dag een goed verzorgde baard hebben die recht is.

Baardbalsem is een goede aanvulling om je baard recht te houden, vanwege de eigenschappen om haar vast te houden die het bezit. De beste keuze is baardbalsem gemaakt van avocado en cacaoboter, aangezien deze ingrediënten het makkelijkste een krullende baard recht kunnen maken.

 

Je baard natuurlijk recht maken met een baardontspanner

Er is nog een permanente oplossing om je krullende baard recht te maken; ontspanningscrème voor je baard. Een baardontspanner beschadigt je baard niet, omdat het ontwikkeld is de baard te versterken terwijl het er ook voor zorgt dat de baard gezonder groeit.

Dit product beïnvloedt alleen de oude groei van je baard. Je baard zul dus krullend blijven groeien. Wanneer dit gebeurt na een paar maanden, dan moet je de baardontspanner alleen maar aanbrengen op de nieuwe groei om dit rechter te maken. Breng het niet opnieuw aan op de oude groei, aangezien dit recht zal blijven.

Het enige nadeel van een baardontspanner, is dat je het moet combineren met een stijltang om resultaten te bereiken.

Zo breng je baardontspanner aan in een paar stappen:

 • Was de baard met baardshampoo.
 • Gebruik wegwerphandschoenen om je gezichtshaar te verdelen in kleine gedeeltes en breng de baardontspanner aan op elk gedeelte van de baard, terwijl je voorkomt dat het op de huid komt.
 • Gebruik de baardkam om het te verspreiden over je baard.
 • Spoel na een half uur de baardontspanner uit je baard, maar gebruik hiervoor geen shampoo.
 • Maak de baard droog met een föhn, maar gebruik geen handdoek, omdat je anders de crème zal verwijderen.
 • Gebruik een stijltang nadat je baard droog is om de krullen er uit te krijgen.
 • Zodra je klaar bent kan je baardshampoo gebruiken om de baardontspanner uit je baard te wassen, maar herhaal dit proces drie keer.
 • Nadat je dat gedaan hebt breng je een baardconditioner aan en laat je deze 30 minuten in de baard zitten. Spoel het na deze tijd er uit en maak je baard droog met een handdoek.

 

Zo maak je je baard recht met chemicaliën

Er zijn verschillende producten beschikbaar die je haar recht maken. Deze producten gebruiken ruwe chemicaliën die kunnen branden op de huid en dienen alleen maar aangebracht te worden door een professional.

De huid op je gezicht is erg gevoelig en kan makkelijk beschadigd raken. Ruwe chemicaliën en een gevoelige huid gaan niet goed samen. Als je besluit om je haar recht te maken met chemicaliën, dan moet je op zoek gaan naar een gerenommeerde professional die hier ervaring mee heeft, doe dit niet zelf thuis.

 

Zo maak je je baard recht met een stijltang

Als je echt wilde manen hebt die elke manier om ze te temmen weerstaan, dan moet je mogelijk de temperatuur verhogen. Alhoewel het klopt dat een hete föhn zacht haar kan veranderen in een breekbare rotzooi, is er zeker wel ruimte voor warmte tijdens baardverzorging. Een goede stijltang zal je baard snel en efficiënt onder controle houden. Zorg ervoor dat je een mini-model koopt, aangezien een normale simpelweg te groot is.

Baard recht maken tips

Het proces is recht toe, recht aan en eenvoudig, zodat je tijd bespaart. Onthoud wel dat de resultaten alleen maar aan zullen houden tot je volgende douche.

Na het douchen is het belangrijk om een föhn te gebruiken om je baard droog te maken, waarbij je zoals eerder al aangegeven oplet dat je je gezichtshaar niet beschadigt of verbrandt met een te hoge temperatuur. Als je je haar natuurlijk laat drogen, dan zal het nog meer krullen. Daarom moet je je baard eerst drogen met een handdoek en vervolgens verder gaan met een föhn terwijl je je haar kamt.

 

Is het het waard om een baard recht te maken?

Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over hun persoonlijke stijl. Voor veel mannen is een wilde bos baardhaar precies wat ze willen. Maar als je erg krullend haar gewoon te onverzorgd vindt, of simpelweg de voorkeur geeft aan de uitstraling van een rechte, soepele baard, wees dan voorbereid om deze te bewerken.

Als je van nature een krullende baard hebt, dan zal je elke dag tijd vrij moeten maken om je haar te forceren om de gewenste vorm aan te nemen, terwijl je voorkomt dat je baard beschadigd raakt.

Als je klaar bent om de juiste producten en methodes regelmatig te gebruiken en je baard het liefste recht hebt, ga er dan voor. Pas echter op met het gebruik van chemicaliën of een stijltang, aangezien je je baard en huid kan beschadigen. Wanneer mogelijk moet je kiezen voor de natuurlijke manieren om je haar recht te maken, zonder gebruik te maken van warmte.

Je baard recht maken is niet anders dan andere persoonlijke verzorgingsgewoontes die je mogelijk hebt. Dit is het waard als je zodoende de look krijgt waar je je fijn bij voelt.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo