Braun 790cc review

Niet iedereen is een “man van het elektrisch scheren”. Dit kan ik respecteren. Maar als je dit wel bent, of denkt er aan om er één te worden, dan is het moeilijk om de Braun 790cc scheerapparaat te negeren.

Elektrische scheerapparaten zijn over het algemeen, en die van Braun in het bijzonder, zo goed geworden dat het bijna doelloos is om hun basis eigenschappen door te nemen. Maar hier gaat ie dan…

De 790cc voelt, net als haar vele voorgangers, goed in de hand. Nee, ik zal een stapje verder gaan en zeggen dat deze beter aanvoelt. Het is stevig maar niet te zwaar. Dit is compleet subjectief, maar een elektrisch scheerapparaat dat te licht aanvoelt, geeft het gevoel dat deze moeilijker te controleren is. Ik hou wel van iets met een beetje gewicht.

Dat gezegd te hebben, het laatste Series 7 scheerapparaat is echt niet gigantisch groot. Precies goed, naar mijn mening. Het is slanker dan vorige modellen en de greep heeft een rubberachtig gedeelte waardoor deze makkelijk vast te houden valt, zelfs wanneer deze nat wordt.

Klik hier voor prijzen & ratings >>>

Braun 790cc review scheerapparaat

klik om te vergroten

Beter nog, het skelet is zacht gebogen, in een lichte banaan vorm dat door loopt tot aan de kop. Daardoor kun je jouw gezicht makkelijk bereiken zonder dat je jouw polsen in vreemde posities hoeft te draaien. Dit is een graag geziene functie voor iedereen, maar voornamelijk voor diegene die al  wat ouder zijn en/of rugproblemen hebben.

Alle gebruikelijke functies van Braun zijn ook aanwezig. OptiFoil is meer dan slechts een marketing tool. Ik ben geen expert op het gebied van scheertechnologie – al is het duidelijk dat Braun er wel een aantal in dienst heeft – maar dit apparaat werkt echt. Het pakt simpelweg gewoon meer mee.
Het ActieveLift systeem, wat nog een relatief gekke naam is, is zelfs nog beter – tenminste in mijn geval (en ik denk in jouw geval ook). Het lift haar dat plat ligt omhoog, zoals het spul achter in mijn nek, en knipt het zeer goed. Bedankt Braun. Dit was voor lange tijd één van mijn grootste ergernissen met elektrische apparaten. Nu dus niet meer.

 

Lichaam/Bediening/Indicatoren

Naast de standaard functies, heeft de nieuwe Series 7 nog een paar functies om blij mee te zijn. Als je, zoals mij, blij kan worden om functies van elektronische scheerapparaten. Het is wellicht iets overdreven om dit “innovaties” te noemen maar ik vind de nieuwe bedieningen echt leuk. Soms kunnen kleine aanpassingen al een wereld van verschil in het gebruik betekenen.

Bijvoorbeeld, de schuifschakelaar van het oudere model is vervangen door een power knop welke daadwerkelijk een knop is. Halleluja! Wellicht is dit slechts een persoonlijke mening maar wel één die naar mijn wensen is.

Klik hier voor prijzen & ratings >>>

De pop-up trimmer popt nu uit het apparaat. Het heeft een kleine scheer wijdte, wat precies goed is voor mij. Voor jou kan het wellicht iets aan de kleine kant zijn, maar ik heb een groot hoofd (dat wil mijn vrouw me in ieder geval laten geloven) en ik hou er wel van om iets precies te kunnen doen. Ik zal maar niet zeggen wat zij over deze gewoonte zegt.

Het oppervlak is een beetje gedraaid wat wel even een gewenning is. Maar, als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het een stuk makkelijker te gebruiken om een precieze trim te krijgen van de bakkebaarden, de nek lijn, en boven de snor. Ik ben ook weg van de kleine schuifregelaar welke de draaibare kop in een bepaalde hoek vast plaatst. Sommige mensen houden er van om te drijven terwijl anderen het weer fijn vinden om een stabiele stationaire kop te hebben. Nu kun je zelf kiezen.

 

Pulsonic Technologie

Braun 790cc overzicht

klik om te vergroten

Een functie welke wel degelijk de term “innovatief” verdient is iets wat Braun noemt “Pulsonic Technologie”. Wederom zijn het aparte marketing namen, maar in dit geval is het wel redelijk accuraat. Alle elektrische scheerapparaten maken een buzz geluid, uiteraard. Maar deze doet dat 10.000 maal per minuut. Volgens de theorie, creëert het kleine rimpelingen waardoor de 790cc de mogelijkheid heeft om haren te knippen die anders niet goed omhoog komen. Het helpt echt met het geven van een gladde scheerbeurt. Dat is niet alleen een theorie, dat is ervaring. De 790cc heeft ook een switch waardoor je kunt kiezen uit drie scheer “standen”: Extra gevoelig, Normaal, en Intensief. Ik merk niet echt een verschil tussen de verschillende standen, maar wellicht is dat voor jou anders.

 

Schoon & Vernieuw Patroon Systeem

Braun heeft al enige jaren schoonmaak systemen, maar de laatste incarnatie lijkt beter dan ooit tevoren terwijl de vorige ook al zeer goed waren. De basis heeft een lader en ruimte voor een schoonmaak patroon, met de juiste indicatoren. We zullen eerst naar de schoonmaker kijken. Anderen geven wellicht de voorkeur aan een Panasonic ontwerp, wat vast en zeker een goed systeem is. Ik denk persoonlijk echter dat het Braun systeem zo makkelijk en effectief te gebruiken is dat het de hoogste waardering verdient.

Braun 790cc scheerapparaat wall

Je plaatst je scheerapparaat ondersteboven in de basis, drukt op een knop, en loopt weg. Wanneer het schoonmaak proces voltooid is sluit het mechanisme zelf af.

De schoonmaak vloeistof is niet iets wat gekwalificeerd kan worden als apart. Er zijn geen complexe chemicaliën aanwezig, slechts wat gedenatureerde alcohol, limoen geur, en een beetje smeermiddel van siliconen.

Maar de slimkoppen bij Braun hebben ook begrepen hoe ze alle stoppels verwijderen, dit vervolgens in het schoonmaak patroon krijgen, bacteriën doden en alles weer fris te maken, en ook nog eens het blad van olie voorzien, en dit alles tegelijkertijd. Dat is best wel gaaf, tenminste wel vanuit het perspectief van deze technologie en scheer enthousiast. Een potentieel minpunt kan echter wel de kosten van een schoonmaak patroon zijn. Een reden dat mensen graag elektrisch gaan is om af te zijn van de maandelijkse kosten die je maakt voor het scheren. “Geef het scheermes weg, verkoop ze messen”, is een marketing roep van elke handmatige scheermes maker sinds Gilette begon met de productie van het veilige scheermes. Het kopen van schoonmaak patronen neemt hierdoor wel het voordeel van een scheerapparaat weg.

Je HOEFT echter niet perse het schoonmaak patroon te vervangen. Je kunt ook gewoon de folie er af halen en de messen op de traditionele  manier scherpen. Dat gezegd te hebben, zijn de Clean & Renew patronen maar €15 per jaar wanneer je ze in bulk koopt. En je kunt ook nog een paar trucjes gebruiken om de patronen langer mee te laten gaan zoals het herbevestigen tussen de scheerbeurten door, om de verdamping terug te dingen.

 

Klik hier voor prijzen & ratings >>>

Oplader/Batterij

Braun 790cc laadstation

klik om te vergroten

Het oplaad systeem en de interne batterij zijn een paar van mijn favoriete functies van de Braun 7 series. De Li-lon batterij heeft geen geheugen effect, waardoor je de batterij niet eerst helemaal hoeft leeg te maken voordat je hem opnieuw oplaadt. Beter gezegd, het laadt van nul naar vol in slechts een uur tijd. Het beste is wellicht dat wanneer er te weinig batterij over is, dat je hem slechts enkele minuten hoeft op te laden om genoeg stroom te hebben voor een scheerbeurt.

Het oplaad systeem is meer dan enkel groen/rood; er is zelfs een analogische meter welke het niveau aangeeft in stappen van 20%, van 20% tot aan 100%. Dit is vooral handig als je op reis gaat en moet weten hoeveel stroom je nog overhebt. Als je de lader vergeten bent kun je dus kiezen om een scheerbeurt over te slaan om nog genoeg over te houden voor die belangrijke afspraak.

Er is ook een waarschuwingslampje op het apparaat welke na 18 maanden zal gaan branden om je er aan te herinneren om de folie en messen te vervangen. Hey, zelfs een elektronisch scheerapparaat moet zo nu en dan nieuwe messen hebben. Er is een lampje welke aangeeft dat het schoonmaakproces voltooid is, wat normaliter ongeveer 45 minuten duurt. Ik zou alleen graag zien dat je niet de grote “Start” knop hoefde in te drukken nadat het apparaat na 10 minuten in “ruststand”  gaat om de status te zien.

Er is echter ook een Snelle Schoonmaak optie welke het werk in slechts tien minuten voltooid, mocht je haast hebben om het systeem schoon te hebben voor gebruik. Om eerlijk te zijn, zou ik het apparaat dan gewoon open maken en het afspoelen. Het skelet is perfect afgesloten waardoor er geen risico op schade is. Maar het is er toch, mocht je het willen gebruiken.

 

Samenvatting Braun 790cc review

De Braun 790cc is zo goed gemaakt, en zo effectief, dat het moeilijk in te denken is hoe ze dit nog beter kunnen krijgen. Zeer waarschijnlijk is Braun met zijn ingenieurs alsnog bezig dit te doen en zijn ze al met de volgende versie aan de gang. Tot dan, is dit product zo goed als het maar kan zijn – en dat is heel erg goed.

Klik hier voor prijzen & ratings >>>

9 Totale Score
Héél erg goede scheerapparaat

De Braun 790cc is zo goed gemaakt, en zo effectief, dat het moeilijk in te denken is hoe ze dit nog beter kunnen krijgen

Gebruikers Beoordeling: 2.77 (35 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo