Ingegroeide haren voorkomen? Met onze 7 tips

Na jaren mijn benen scheren en epileren vroeg ik me af hoe ik ingegroeide haren voorkomen kan. Hoe kwam ik tot dat punt? In het begin kreeg ik ze niet, maar na een paar jaar begonnen ze op te duiken. Aanvankelijk verschenen ze als een paar kleine zwarte stipjes vlak boven mijn enkels, overal rondom. Ik wist gewoon niet wat het was en het was mijn kamergenoot die alles over die stippen uitlegde.

De waarheid is: ontharingsmethoden zoals scheren, epileren en harsen kunnen bij de meeste vrouwen ingegroeide haren veroorzaken. Het is is nu eenmaal zo en ik weet er alles van, want ik heb geleerd hoe ik ingegroeide haren kan voorkomen. Er zijn maar twee methoden die ze niet veroorzaken: laserontharing en elektrolyse. Het mooie is echter dat je een paar eenvoudige en gemakkelijke maatregelen kunt nemen om ze te voorkomen!


 

Inhoudsoverzicht:

 • Tip 1: Pak een pincet erbij
 • Tip 2: Exfolieer
 • Tip 3: Fysieke exfoliatie
 • Tip 4: Doe-het-zelf peeling
 • Tip 5: Chemische exfoliatie
 • Tip 6: Nuttige tips voor het scheren
 • Tip 7: Epileertips om te voorkomen dat haren onder de huid groeien
 • Bonus Tip: Hoe ingegroeide haren in de eerste plaats verschijnen en wat je moet weten om ze te voorkomen

 

Om ingegroeide haren te voorkomen moet je eerst begrijpen hoe ze verschijnen

Begrijpen wat ingegroeide haren zijn is makkelijk. De naam suggereert praktisch de betekenis ervan. Het haar besluit gewoon dat het niet naar de oppervlakte van de huid zal groeien. In plaats daarvan krult hij terug in zijn haarzakje en groeit onder de huid.

De andere situatie is wanneer het zijdelings in de huid groeit. Het is net zo onaangenaam als het klinkt. Het is esthetisch helemaal niet mooi, omdat er rode bulten verschijnen. Ze worden ook wel scheerbulten genoemd. Als je het van dichtbij bekijkt zie je het haar onder de huid.

De plaatsen waar ingegroeide haren vaak voorkomen zijn: gezicht, benen en het bikinilijn gebied.

Ik gebruik een epileerapparaat. Logischerwijze heb ik al die jaren genoeg ingegroeide haren gehad. Ik heb altijd geluk gehad, aangezien ik geen last hebt van rode bulten en irritatie. In mijn geval zijn het gewoon kleine zwarte stippen die niet van een afstand te zien zijn, alleen als je dichter bij de benen komt. Benen zijn het enige gebied van het lichaam waar ik ze heb.

Voorkom Ingegroeide Haren

Dus je zou kunnen denken dat het eigenlijk niet een groot probleem is, het veroorzaakt me geen enkel ongemak. En dat is allemaal waar, maar voor mij is het probleem meer van psychologische aard. De huid is niet geïrriteerd maar mijn hersenen wel.

Er zijn een aantal vervelende neveneffecten van haar dat onder de huid groeit, zoals infecties, jeuk en krabben, wat littekens achter kan laten of de huid permanent een donkere tint geven. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Wanneer je geluk hebt verdwijnen de haren vanzelf zonder dat je iets hoeft te doen.


 

7 tips om ingegroeide haren te voorkomen

1

TIP 1: Pak een pincet erbij

Voor het scheren, harsen of epileren kun je een steriele pincet erbij pakken en de ingegroeide haren omhoog trekken. Nadat je ze aan de oppervlakfirstrow.eu/te hebt gebracht, kun je ze het beste zo laten in plaats van ze met de pincet er uit te trekken. Je verwijdert ze samen met alle andere haren door gebruik te maken van de ontharingsmethode die je voorkeur geniet. Dit werkt alleen als de ingegroeide haren bijna aan de oppervlakte zitten, wanneer ze in essentie gevangen gehouden door een oppervlakkige huidlaag. Als je dit niet wilt, dan zal exfoliëren ze ook aan de oppervlakte brengen, wat alleen wat langer duurt.

Ingegroeide Haren voorkomen

Als je echter een gevoelige huid hebt, kan je de methode beter vermijden. Ik weet uit ervaring dat de gevoelige huid gedurende een lange periode geneest, waardoor je littekens kunt krijgen als je de pincet gebruikt. Ik heb zelf ervaren dat het genezen van littekens op de benen langer kan duren dan zelfs littekens op het gezicht. Ik heb beide gehad en heb dezelfde producten voor beide gebruikt, maar de resultaten waren totaal verschillend.

Denk dus goed na over deze eerste stap. Je kunt direct verdergaan naar de volgende stap in het voorkomen van ingegroeide haren, wat volledig veilig en aangenaam is.

Bekijk bestverkochte pincetten

 

2

TIP 2: Exfolieer

Exfoliëren betekent het verwijderen van dode huidcellen. Waarom is het zo belangrijk? Dode huidcellen zijn de belangrijkste oorzaak waarom we ingegroeide haren krijgen. De haren zitten vast onder de huid. Omdat ze niet tot de oppervlakte kunnen doordringen, krullen ze eronder terug. Omdat ze niet kunnen stoppen met groeien zodra ze die muur van dode huidcellen raken, zetten ze hun groei eronder voort. Doe dit altijd voor elke epilatie-, hars- of scheersessie en daarna dagelijks of eens in de twee dagen.

Er zijn twee exfoliëringsmethoden:

 • Fysiek
 • Chemisch

Fysieke exfoliatie is het verwijderen van de dode huidcel met behulp van een exfoliatieborstel, handschoenen of bodyscrubs. Je kunt thuis zelfs je eigen body scrub maken, er zijn veel doe-het-zelf-recepten en die zijn heel eenvoudig. Ik gebruik liever exfoliatiehandschoenen. Ik ben ermee begonnen en ik ben er echt aan gewend geraakt, maar ik realiseer me dat ik in de toekomst ook een exfoliërende scrub voor mijn lichaam moet proberen.

Ingegroeide Haren

Chemische exfoliatie betekent het kopen van producten die hydroxycarbonzuren of salicylzuur bevatten. Deze soort is uiteraard het meest effectief. Als je last hebt van ernstige ingegroeide haren en je ze al jaren hebt, dan is dit de soort waar je je op moet richten om je te ontdoen van de zwaarste en om ingegroeide haren te voorkomen in de toekomst.

Je kunt de twee soorten combineren omdat chemische exfoliatieproducten de huid ernstig uitdrogen, om je zodoende te ontdoen van die huidlagen die de haren onder bedwang houden. Als je niet van het uiterlijk van je benen houdt, kun je de gedroogde huid verwijderen en vervolgens een vochtinbrengende crème aanbrengen. Ze moeten er net zo uitzien als vroeger. Verderop zal ik het ook hebben over bodylotion en vochtinbrengers.

Bekijk bestverkochte exfoliërende artikelen

 

3

TIP 3: Fysieke exfoliatie

Ik stel voor om te beginnen met een exfoliatiehandschoen. Dit is echt goedkoop en zorgt ervoor dat je de dode huid kan verwijderen zonder erg ruw te zijn voor je huid. Het is ook mijn favoriet. Het gebruik ervan is eenvoudig. Deze methode kan dagelijks gebruikt worden omdat het de huid niet beschadigt, maar zachtjes reinigt. Na het spoelen van de huid met lauw water kun je een bodylotion aanbrengen. Ik moet dit doen omdat ik een droge huid heb, maar je kunt deze stap overslaan als je geen gevoelige huid hebt.

scrubhandschoen voor exfolieren

Bekijk bestverkochte scrubhandschoenen

Een andere fysieke exfoliatie is het kopen van een exfoliatiezeep die veel oliën plus havermout, suiker of zout bevat. De oliën helpen om de huid gehydrateerd te houden. Deze zeep kan dagelijks gebruikt worden.

Gezichts- of lichaamsscrubs zijn ook uitstekend. Voor een gezichtspeeling kun je ook een gezichtsreinigingsborstel proberen. Dit is echt geweldig.

 

4

TIP 4: Doe-het-zelf peeling

Een van de eenvoudigste recepten is om een beetje grof zeezout in de douchegel te doen en vervolgens op je huid te wrijven. De douchegel wordt meteen een scrub, redelijk eenvoudig toch?

 

5

TIP 5: Chemische exfoliatie

Wanneer ik het heb over chemische exfoliatie, betekent dat gewoon het gebruik van producten die hydroxycarbonzuren of salicylzuur bevatten. Deze producten moet je minder vaak gebruiken, omdat ze de huid kunnen irriteren, maar het zijn zeer efficiënte exfoliatiemethoden.

exfolieer creme lotion producten

Bekijk bestverkochte exfoliërende artikelen

Elk product wordt geleverd met zijn eigen instructies, dus het is erg goed mogelijk dat sommige producten dagelijks of twee keer per dag gebruikt moeten worden, vooral gedurende een periode tot de meeste de ingegroeide haren verdwenen zijn.

 

6

TIP 6: Ingegroeide haren tips voor het scheren

Je vraagt je mogelijk af waarom ik het wil hebben over scheren, terwijl ik het zou moeten hebben over het voorkomen van ingegroeide haren. Voor mannen is met de haargroei mee, de beste manier van scheren. Ze moeten in die richting scheren om ingegroeide haren en scheerbrand te voorkomen.

Ingegroeide Haren voorkomen tips

Vrouwen kunnen hun benen in de tegenovergestelde richting scheren. Wat er ook voor kan zorgen dat de haren onder de huid groeien, is scheren met een bot mes. Vervang het scheermes of het mesje regelmatig. Het is ook een goede scheertip die je scheerwondjes bespaart.

Vergeet exfoliatie ook niet. Dit is net zo belangrijk als bij harsen en epileren.

 

7

TIP 7: Epileertips om ingegroeide haren te voorkomen

Men is ervan overtuigd dat het soort epileerapparaat dat gebruikt wordt invloed heeft op het aantal ingegroeide haren dat je kan krijgen. Ik ben er niet helemaal van overtuigd dat er een relatie is tussen het epileermodel en het aantal ingegroeide haren dat naar voren komt.

epileren tegen ingegroeide haren tips

Bekijk onze beste epileerapparaat Top 10

Een voorbeeld is dat als je een apparaat met veel pincetten gebruikt, het aantal benodigde keren over de huid gaan verminderd wordt en omdat het apparaat zo krachtig is, worden alle haren uit de wortel verwijderd in plaats van de korte af te snijden. Of het kopen van een epileerapparaat met keramische pincetten die sterk en hypoallergeen zijn.

Dit zijn een paar tips om ingegroeide haren te voorkomen, maar je kunt ze nog steeds krijgen, wat je ook doet. Het idee is om alles onder controle te houden en er zo min mogelijk van te hebben. Alle bovenstaande tips kunnen ook geweldig zijn voor het bestrijden van infecties en irritatie.


 

Samengevat

 • Exfoliatie blijft het meest effectieve wapen. Het is ook goedkoop, je kunt een bodyscub helemaal zelf thuis doen. Daarnaast werkt het ook erg ontspannend.
 • Er zijn twee soorten: fysieke en chemische exfoliatie. Kies voor de fysieke als je ingegroeide haren niets ernstigs zijn en ze de gezondheid van je huid niet bedreigen.
 • Gebruik bij het scheren geen bot mes.
 • Kies bij het epileren de juiste epilator voor je en houd de boel onder controle.

 

Tot slot: Hoe kies je een goede body lotion?

Het grootste deel van mijn leven heb ik een droge huid gehad die erger is geworden toen ik ouder werd. Mijn huid heeft permanente dagelijkse verzorging nodig, ongeacht het seizoen. Het is echt vermoeiend en het kost veel geld om een normale look te behouden die andere mensen gewoon van nature hebben.

Dit alles in overweging nemend, dacht ik dat het hebben van natuurlijke ingrediënten het belangrijkste was bij het kiezen van een bodylotion of een vochtinbrengende crème en zodoende mijn huid perfect te kunnen hydrateren. Dat was totdat iemand me alles vertelde over niet-comedogene bodylotion. Comedogene lotions en crèmes kunnen de poriën blokkeren en dat kan leiden tot nog meer ingegroeide haren, acne of mee-eters. Ik heb dat aspect nooit in overweging genomen, dus heb ik een beetje onderzoek gedaan en vond een hoop informatie op het internet.

Hoe Ingegroeide Haren voorkomen

Bekijk bestverkochte arganoliën

Tijdens het zoeken kwam ik informatie tegen over verschillende niet-comedogene oliën en ik raakte geïnteresseerd in het gebruik van een lichaamsolie in tegenstelling tot een bodylotion. Het was tijd voor een overstap. Ik gebruikte al arganolie om mijn gezicht te hydrateren zonder zelfs maar te weten dat het een comedogene waardering van 0 heeft, terwijl kokosolie een niveau 4 is. Het betekent dat als je last hebt van mee-eters of acne (net als ik), het beste is om arganolie te gebruiken in plaats van kokosolie.

Arganolie heeft ook een natuurlijke SPF 30, het vermindert ontstekingen, is een geweldige huidreiniger dankzij zijn desinfecterende en schimmelwerende eigenschappen, geneest littekens en ruikt heerlijk. Dit zijn slechts enkele voordelen die het zo geweldig maken. Het nadeel is dat het vrij prijzig is. Andere geweldige oliën zijn: hennepzaadolie, sheaboter, zonnebloemolie, jojoba-olie, neem-olie, en zoete amandelolie. Als je echter tot nu toe geen problemen hebt gehad met je huidige lotion heeft het geen zin om iets anders te proberen.

Dat is alles wat ik weet over het voorkomen van ingegroeide haren en ik hoop dat het op de een of andere manier nuttig voor je zal zijn. Als je meer weet, laat een reactie achter en vertel me er alles over. Ik ben altijd enthousiast om meer te weten, omdat ik al geobsedeerd ben door alles met betrekking tot mijn huid.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo