Tips om je okselzweet en lichaamsgeur te voorkomen

Okselzweet en lichaamsgeur

Van alle verzorgingsuitdagingen waar een man mee te maken krijgt, is het vermijden van lichaamsgeur waarschijnlijk het lastigste. Het is dus goed dat de technieken voor het deodoriseren enigszins zijn geëvolueerd sinds de Victoriaanse tijd, toen de favoriete manier voor een man om lichaamsgeur te bestrijden was om zijn oksels in te smeren met zwavelzuur. Dit moet je misschien onthouden wanneer je de volgende keer het brandende gevoel hebt van de deodorant die je in de supermarkt hebt gekocht.

Gelukkig is er tegenwoordig een overvloed aan producten om je oksels lekker te laten ruiken. Van hardcore antiperspiranten om de meest overmatige transpiratie aan te pakken tot meer delicate deodoranten om lichaamsgeur onder controle te houden.


 

Antiperspirant vs deodorant

deoderant voor mannenZweet zelf is natuurlijk niet onze vijand. Op zichzelf stinkt het niet. Alleen wanneer geurveroorzakende bacteriën de bestanddelen (ureum, melkzuur, diverse minerale zouten en vetzuren) verdringen, dat het giftig wordt voor de neusgaten.

Moderne producten gaan op twee manieren om met het probleem. Door tijdelijk de zweetproductie te voorkomen door de zweetklieren te blokkeren, wat de werking van de antiperspiranten is. Of door bacteriën te neutraliseren en de geur die ze hebben veroorzaakt te maskeren met een aangename geur, wat deodorant doet. Met andere woorden, antiperspiranten zetten je oksels in de vliegmodus en deodorant werkt net als de volumeregelaar op je telefoon. Antiperspirant deodorant voorkomt ondertussen de productie van zweet en geeft de oksels ook een lekkere geur. Een soort van hybride.

Hoewel het verleidelijk is om deodorant als minderwaardig product te negeren, is het een goed idee om beide aan je uitrusting toe te voegen. Een degelijke antiperspirant voor wanneer je extra bescherming nodig hebt (voor interviews, een date, het dagelijkse woon-werkverkeer en wanneer je aan het pokeren bent). En een heerlijk ruikende deodorant voor die momenten dat je relaxed, rond het huis hangt of wanneer je niet verwacht te zweten, maar toch goed wilt ruiken. Deze combo minimaliseert de hoeveelheid chemicaliën die je op je huid plaatst.

Als overmatig zweten (een medische aandoening die bekend staat als hyperhidrose) echter een probleem is, dan heb je een gespecialiseerde antiperspirant nodig die bescherming biedt.


 

Met welk soort zweet heb je te maken?

Houd er bij de keuze van je product ook rekening mee dat er twee soorten zweet zijn. Thermoregulerend of ‘eccriene’ zweet, dat is ontworpen om ons koel te houden en dat het type is dat het meest wordt geassocieerd met warm weer en krachtige workouts. En emotioneel of ‘apocriene’ zweet, wat ontstaat wanneer je onder druk staat of je baas je laatste excuus voor te laat zijn niet gelooft.

Okselzweet oorzaken

De eerste heeft meestal niet zo’n sterke geur (tenzij het urenlang op de huid blijft liggen), maar de tweede stinkt ongelofelijk en daar is een reden voor. Apocrien zweet wordt voornamelijk geproduceerd door klieren in de oksels, lies en rond de tepels en bevat, in tegenstelling tot de thermoregulerende soort, een onstuimige cocktail van vetten, eiwitten en andere chemicaliën.

Het wordt voornamelijk geproduceerd wanneer we seksueel opgewonden worden of extreme stress hebben (of beide) en fungeert als feromoon, waarschuwingssignaal en territoriale markering in één. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een krachtige antiperspirant in plaats van een deodorant als je weet dat je in een stressvolle situatie terechtkomt, zoals een interview, een date of een volle bus of trein.


 

Je oksel opties

Met zo veel verschillende producten die worden aangeboden, kan het vinden van de juiste okselbeschermer voor je specifieke behoeften een nachtmerrie zijn. Maar hieronder zullen we een paar tips delen om de beste uit te kiezen.

 

Antiperspirant

Antiperspirant blokkeert zweetkanalen met behulp van chemische zouten zoals aluminiumchloride, aluminiumchlorohydraat of aluminium zirkonium. Deze zwellen op in de klieren om te voorkomen dat er zweet uit de kanalen komt (denk aan het plaatsen van een kurk in een fles wijn).

antiperspirant tegen okselgeur zweetOf je nu een roller, spray of stick gebruikt, de keuze is aan jou. Ze doen allemaal hetzelfde werk, maar sprays drogen sneller, dus zijn beter als je haast hebt en niet wilt dat je antiperspirant vlekken achterlaat op je shirt. Rollers en sticks zorgen echter meestal voor een beter contact met de huid (daarom worden specialistische producten voor overmatig zweten meestal als roller verkocht) en ze zijn meestal wat discreter in de kleedkamer.

Het nadeel van aluminiumverbindingen is dat ze vlekken achter kunnen laten op je kleren. Maar als je je hier zorgen om maakt, wacht dan een minuut of twee na het aanbrengen voordat je je aankleedt of kies voor producten waarvan de formuleringen het risico op vlekken minimaliseren. Mocht je onverhoopt toch vlekken op je shirt gekregen hebben, dan kan je ze losmaken met een tandenborstel en een beetje witte azijn voordat je normaal wast.

Bekijk de beste antiperspirant producten

 

 

Speciale antiperspirant

Als overmatig zweten een probleem is en je moeite hebt met het vinden van een antiperspirant dat de tsunami van het zweet waaraan je lijdt tegenhoudt, dan wordt het waarschijnlijk tijd dat je producten gebruikt die wat krachtiger zijn. Deze specialistische antiperspiranten zijn niet alleen effectief in het voorkomen van overmatig transpiratievocht, maar kunnen ook worden gebruikt op andere delen van het lichaam waar transpiratie een probleem is, zoals de voetzolen, handpalmen of je netjes onderhouden liesstreek.

Okselzweet producten

Net als gewone antiperspiranten werken ze door zweetklieren te stoppen, maar een hogere concentratie van ingrediënten maakt ze effectiever. Het zweet wordt dan omgeleid naar andere zweetklieren over de huid waar het kan verdampen.

Als je denkt dat je last hebt van hyperhidrose en het je dagelijkse leven limiteert, maak dan een afspraak met je huisarts. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, variëren behandelingen van medicijnen om het zweten te verminderen tot oksel Botox en het volledig verwijderen van de lastige zweetklieren.

Bekijk de beste antiperspirant producten

Deodorant

deoderant voor okselgeuren en zweten lichaamsgeurDeodorant is perfect voor het verfrissen van je oksels. En hoewel het minder bescherming biedt dan antiperspiranten, is het ideaal als je een lichte zweter bent of gevoelig bent voor ingrediënten zoals aluminiumchlorohydraat.

De meeste hebben een geur naast ingrediënten die werken als antibacteriële middelen om de geurveroorzakende vervelende geuren tegen te gaan en het symptoom aan te pakken in plaats van de oorzaak van okselzweet. Sommige deodoranten vervangen aluminium door magnesiumoxide, een natuurlijk deodoriserend middel.

Als je je zorgen maakt over geurconflicten (een zeer reëel probleem met sommige van de sterk geurende producten van vandaag de dag), dan zijn deodoranten uit het nevenassortiment van je favoriete geur het waard om te overwegen. Geweldig als je een avondje uit gaat. Ze stellen je in staat om je geur in lagen op te bouwen, zodat je een krachtigere en duurzamere geur achterlaat.

Bekijk de besteverkochte deodorants

 

 

Natuurlijke alternatieven

natuurlijke deoderantNu we ons meer en meer bewust worden van wat we op ons lichaam aanbrengen en wat we erin doen, is de markt voor natuurlijke deodoranten exponentieel gegroeid.

Het meest voorkomende natuurlijke alternatief voor chemisch beladen producten zijn kristallen deodoranten met aluin. Dit is een natuurlijk mineraal zout dat al honderden jaren als natuurlijke deodorant wordt gebruikt dankzij zijn antibacteriële eigenschappen.

Als het vermijden van chemicaliën belangrijk is voor je is, zoek dan naar producten die vrij zijn van parabenen, aluminium, kleurstoffen en die synthetische geuren verwisselen met geuren van essentiële oliën. En als je streeft naar een badkamer zonder afval, kies dan voor iets dat vervelende kunststoffen schuwt en koop een biologisch afbreekbare dispenser.

Houd er rekening mee dat er nog geen effectievere oplossing voor lichaamsgeur is dan de aluminiumverbindingen in de reguliere antiperspiranetn. Als je echter geen flinke zweter bent, dan zijn deze natuurlijke alternatieven zeker de moeite waard.

 

Oplossingen voor de gevoelige huid

Overal waar huid contact met elkaar maakt is er wrijving en overal waar wrijving is, is er kans op irritatie. Voeg daar nog het zweet en een product aan toe dat potentiële irriterende stoffen bevat (aluminiumchlorohydraat, bepaalde geuren en de gassen die in spuitbussen worden gebruikt, kunnen allemaal de huid ontsteken) en je zal zien waarom irritatie van de oksels een reëel probleem kan zijn.

Okselzweet bestrijden

Als je een gevoelige huid hebt, is de gouden regel minder is meer. Hoe minder ingrediënten in een product, hoe minder kans op huidirritatie. Om irritatie te minimaliseren moet je erg sterke antiperspiranten vermijden en zoeken naar middelen die alcoholvrij zijn en speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid.

Zoek ook naar geurvrije producten en breng het aan op een droge huid. De huid kan gevoeliger zijn wanneer ze aan heet water wordt blootgesteld en haar poriën open zijn. Wacht dus enkele minuten na het douchen alvorens het aan te brengen.


Hoe haal je het maximale uit je okselbescherming

Om de prestaties van je deodorant of antiperspirant te maximaliseren, moet je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig opvolgen. Spray producten worden het best aangebracht vanaf 10-15 cm afstand van de huid. Dichterbij en de ingrediënten hebben de neiging om op één plaats op te hopen. Denk ook na over het trimmen van je okselhaar. Op die manier heeft het product een betere kans om contact te maken met de huid. Om irritatie te minimaliseren moet je altijd vermijden om antiperspiranten en deodoranten te gebruiken op een gebroken, beschadigde of versgeschoren huid.

lichaamshaar scheren tegen geuren

Als je een antiperspirant gebruikt, is het ook de moeite waard om na te denken over wanneer je het toepast. Timing is namelijk belangrijk bij het voorkomen van lichaamsgeur. Om goed te werken, moeten antiperspiranten worden aangebracht op een huid die droog is en niet al zweet. Daarom is het beter om ze vlak voor het slapen gaan aan te brengen in plaats van direct na het douchen als de huid nog licht vochtig is. Dit is ook de reden waarom de instructies voor gespecialiseerde producten voor overmatig zweten altijd aangeven dat ze ’s nachts aangebracht moeten worden. De antiperspirant werkt de volgende dag nog steeds, ook na het douchen. Hoewel je het altijd nog een keer aan kan brengen voor de zekerheid.


 

Ontdek wat het beste voor je werkt

Net als bij vochtinbrengers, haarproducten en eau de toilet kost het tijd en een beetje experimenteren om de perfecte deodorant of antiperspirant te vinden. Ieders huid en de hoeveelheid zweetproductie is verschillend. Dus experimenteer met merken en producten totdat je er een vindt die bij je huid past en blijf die gebruiken. Negeer de mythe dat je huid na verloop van tijd verslaafd kan raken aan één type antiperspirant. Er is nog geen enkel onderzoek dat deze bewering ondersteunt.

Producten tegen okselzweet

Er is echter wel bewijs dat lichaamsgeur voor de meeste mensen een flinke dooddoener is. Dus tenzij je een van de gelukkige 2% van de bevolking bent die, dankzij de genetica, gezegend is met reukloze oksels, moet je voorkomen dat je oksels gaan ruiken als een beerput.

Bekijk de besteverkochte deodorants

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo