De ideale scheerbeurt

Oké kerels. Voor je me vertelt wat de beste scheerbeurt is, laten we even stilstaan bij het volgende: Er zijn verschillende werkwijzen voor verschillende scheermethoden. Sommigen verkiezen open scheermessen terwijl anderen zweren bij elektrisch scheren. Sommige mensen houden van scheergel, anderen scheren liever met zeep.

Daarbij heeft ook iedere man een andere huid en haar, en bijgevolg een andere voorkeur voor verzorgingsproducten.  Dus je mag dit artikel best met een korreltje zout nemen. Beschouw het als een compilatie van onze favoriete scheertips. Maar de keuze blijft aan jou!

Hier zijn dus enkele van onze tips voor de perfecte scheerbeurt.

Investeer wat geld om verschillende producten te proberen

Als je echt vastberaden bent om jezelf de beste scheerbeurt te gunnen moet je enkele verschillende producten proberen. Verschillende scheermessen, zeep, kwasten en aftershaves. Je hoeft dat uiteraard niet meteen te gaan doen. Maar koop in de loop van de komende jaren eens een nieuw mes of twee. Schaf je een nieuwe kwast aan zodra je een kortingsbon ziet. En neem een kijkje op fora voor de beste tips. Het is vrij gemakkelijk nieuwe producten te testen. Je kan bijvoorbeeld vrij goedkoop een proefpakket met tweesnijdende scheermessen kopen – dat zijn een tiental producten om uit te proberen!

Ga niet op zoek naar het duurste product op de markt. Duur betekent lang niet altijd beter. Bedrijven als Truefitt & Hill maken geweldige producten aan topprijzen. En met hen enkele andere bedrijven, de Edwin Jagger DE89 is een fantastisch voorbeeld.

 

1. Probeer een Veiligheidsscheermes

veiligheidsscheermesAls nat scheren nieuw voor je is moet je zeker een veiligheidsmes overwegen. Scheermessen bevinden zich op een spectrum. Aan de ene kant heb je producten als elektrische trimmers, die supersnel en handig zijn maar geen uitstekende scheerbeurt geven. En aan de andere kant bevinden zich de open scheermessen; ze bieden een geweldig resultaat maar vereisen oefening en geduld.

Veiligheidsscheermessen bevinden zich tussen die twee. Ze bieden een nauwkeurig resultaat maar zijn ook comfortabel en gemakkelijk (in vergelijking tot een open scheermes dan toch). En ze zijn gewoon cool. De meeste veiligheidsmessen hebben een chroomlaag, en aangezien producenten weten dat mensen van esthetiek houden zien ze er meestal indrukwekkend uit.

Je hoeft ook dat traditionele gevoel niet op te offeren. Open scheermessen bestaan al honderden jaren. Ze draaien evenzeer om vakmanschap als scheerervaring, wat bijdraagt aan het hele gevoel. Hier zijn enkele van onze favorieten.

  • Edwin Jagger De89Ibl Double Edge Safety Razor
  • Truefitt and Hill Carlton Safety Razors met Ebbenhouten Handvat
  • Merkur Model 180 Safety Razor met Lang Handvat+Chroomlaag
  • Parker 99R
  • Merkur Heavy Duty Double Edge Razor #34C

 

2. Vind een Goede Kwast

scheerkwastDe juiste kwast is onontbeerlijk. Het zal half de kwaliteit van het schuim meebepalen. (Je gaat hem ook over je gezicht wrijven) Maar kwasten kunnen lastig zijn. Als je nog nooit eerder een scheerkwast gebruikt hebt is het zo goed als onmogelijk te weten hoe het voelt.

Om je een idee te geven: Vraag jezelf af van wat voor soort handdoeken je houdt. Verkies je grote, zachte handdoeken die over je gezicht glijden? Of heb je liever een wat ruigere handdoek die je kan voelen werken? Ik hou persoonlijk meer van die laatste. Ze voelen gewoon beter aan (een massage voor mijn gezicht), dus ook mijn kwast is wat ruiger.

Voor je een kwast koopt is het belangrijk dat je eerst wat bekend raakt met de verschillende haarsoorten. Daarover kan je meer lezen in dit artikel over Simpsons Scheerkwasten.

Als je toch een aanbeveling zoekt en je wil er wat geld aan spenderen, is Simpsons Duke Kwast ideaal.

 

3. Vind de Juiste Zeep (of Schuim)

scheerzeepDit is het derde deel van je heilige scheer-drievuldigheid. Scheermes, borstel en,… Zeep. Het wordt gemaakt van louter vetten en andere chemicaliën, dus de zeep die je nodig hebt zal afhangen van je huidtype. Indien je maar niet kan beslissen zoek je best op basis van hun glycerine-inhoud.
Glycerine is een veelvoorkomend ingrediënt in vele cosmetische producten en daar is scheerzeep geen uitzondering op. Over het algemeen vereist een droge huid een zeep met meer glycerine, een vette huid kan het met wat minder glycerine doen. Je kan ook voor driemaal gemalen zeep gaan, maar merk wel op dat die geen glycerine bevatten.

Je zou ook op de geur kunnen afgaan. Het speelt een vrij grote rol voor het plezier in je scheerbeurt. De geur van je scheerzeep evenaart de keuze van je eau de cologne. Je mag dit zeker niet onderschatten. Hier zijn twee van onze favorieten:

  • Art of Shaving Sandalwood Soap
  • Proraso Shaving Soap, Eucalyptus & Menthol

 

4. Maak het Zelf een Belevenis

Zoals we het al eens – nee, meermaals zeiden… De ervaring is zo’n groot deel van het scheren. Ontken het toch niet. Maak er een routine van. Verwen jezelf. Ontspan een beetje. Scheer toch gewoon niet als je gehaast bent. Het hoort aangenaam te zijn, geen karwei.

Ik hou er bijvoorbeeld van me te scheren wanneer ik alleen thuis ben. Ik neem er zelfs wat koffie bij. Ik zet de radio aan en open het raam, zo hoor ik de geluiden van buiten. Ik doe alles traag en vergeet al die kleine dingetjes die me zo op de zenuwen werken. Het is een geweldig moment met mezelf. Leer van jezelf te houden, broer!

 

Wanneer dat allemaal niet werkt…

Ga naar een kapper. Echt. Daar is niets mis mee. Zelfs als je dol bent op scheren en je bent een ware meester; ga zo nu en dan naar een kapper en laat je scheren door een professional. Het is een hele andere ervaring en je kan er wat van leren.

 

Nog op zoek een goed scheerapparaat?

Bekijk onze scheerapparaat TOP 10 >>> 

 

1 Reactie
  1. […] Voordat je je baard afscheert, kan je het beste je baard eerst zo kort mogelijk scheren met een trimmer of tondeuse met opzetstuk. Een volle baard met een scheermesje scheren kan moeilijk zijn en veel tijd kosten. Als je geen tondeuse hebt kan je naar de lokale kapper gaan om daar je baard te laten trimmen. Het zou nog beter zijn als je jezelf daar trakteert op een professionele behandeling en de kapper je gezicht laat scheren. Dit is het beste voor iedere man en ik raad aan om dit regelmatig te doen. Kijk, vrouwen kunnen regelmatig manicuren, pedicures en gezichtsbehandelingen krijgen, dus waarom mogen wij onszelf dan niet af en toe verwennen? Zodra je baard mooi kort is geschoren, kan je hem afscheren met de juiste scheertechniek. […]

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo