Hoe een klassiek open scheermes slijpen

Hoe een scheermes scherpenAls je de beslissing hebt genomen om het klassieke open scheermes te gaan gebruiken dan moet je weten hoe je het scherp kan krijgen. Nu, het scherpen van je scheermesje is geen ingewikkelde operatie, maar het vergt wel een beetje oefening. Als je nieuw bent dan heb je echt een nieuw scheermes en scheerriem nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken om het gedurende de eerstkomende maanden te slijpen. Hierbij komt dat je eerst moet leren hoe je het scheermesje kan scherpen met een scheerriem (eigenlijk, kerels die we kennen gebruiken  geen slijpsteen, ze gebruiken enkel de scheerriem).

Opgelet, na enkele maanden zal je het scheermesje willen aanscherpen.  Als je de scheerriem hebt gebruikt dan heb je waarschijnlijk enkel een goede slijpsteen nodig. Maar een scherp scheermes is een safety razor, dus is het van groot belang om een goede rand te behouden aan je mesje.

Klassieke open scheermesjes aanscherpen heeft 3 hoofddoelen:

 • Het mesje in orde brengen en zo oneffenheden en inkepingen te verwijderen;
 • De schuine rand gladder maken (de rand van het scheermesje);
 • De schuine rand zo scherp mogelijk maken.

 

Eerst komt dit: test de scherpte van het mesje

Is het nodig om het scheermesje al te scherpen? Dat is een belangrijke vraag. Je moet kunnen herkennen hoe onscherp het mesje is voordat je er zelfs nog maar start – je moet ook weten wat voor grit je nodig hebt voor de rand. In de meeste gevallen kan je zien of je mesje aangescherpt moet worden naarmate je het gebruikt en je gewoon wordt aan hoe het scheert. Er zijn echter een paar “testen” die je kan uitvoeren om te zien hoe scherp je scheermes is.

 • Test 1: Scheren. Dit is vanzelfsprekend. Scheer je gewoon even. Je zoekt naar zaken zoals comfort, hoe kort het scheert, de mate van het trekken aan de haartjes en irritatie. Als je scheermes aan je haar trekt, dan is het hoogstwaarschijnlijk bot. Als het haren overslaat of je huid irriteert dan is het waarschijnlijk te scherp.
 • Test 2: Enkele haar snijden. Knars je tanden en neem een enkele gezonde haar op je hoofd. Probeer niet te schreeuwen. Hanteer het scheermesje nog steeds in je scheerhand. Houd het haartje bij de wortel vast in je andere hand. Breng het haartje aan op het scheermesje. Snij niet en beweeg het scheermes niet. Het scheermes moet daar roerloos blijven. Als je scheermes scherp is dan snijdt het dat haartje en dit valt dan mooi weg. Als het blijft hangen of scheurt dan is het waarschijnlijk tijd om het te scherpen.
 • Test 3: Duimafdruk. Maak je duim nat en beweeg het langs (niet over!) de rand van het mesje. Je zoekt naar de mate waarop het mesje je vingerafdruk vasthoudt. Als het zachtjes kietelt dan is het waarschijnlijk in orde. Als het sterk kietelt en aanvoelt als een keukenmes dan is het waarschijnlijk niet scherp genoeg.
 • Test 4: Vingernagel. Houd je scheermes over te top van een natte vingernagel (meestal die van je duim). Het ideale zou zijn dat het over je nagel gaat en er zachtjes in snijdt. Als het er echter gewoon over zit te glijden dan is het waarschijnlijk veel te bot.

 

Uitrusting

Voor onze doeleinden focussen we ons op slijpstenen (in plaats van een scheerriem). Je kan veel soorten slijpstenen of grit gebruiken. Opgelet, e gaan ervan uit dat je niet zelf een scheermesje maakt of dat je een oud scheermes aan het herstellen bent. We gaan ervan uit dat je slecht je gekochte scheermes moet opfrissen.  Om dit te doen heb je het volgende nodig (1) fijne afwerkgrit of een slijpsteen of (2) een kapper zijn slijpsteen. Dus, hier zijn de zaken die je nodig hebt.

 • Een steen;
 • Een scheerriem (om je scheermes scherp te houden tussen de slijpbeurten in);
 • Een slijpsteenhouder (optioneel, maar dit maakt het proces veel makkelijker en veiliger);
 • Een handdoek en schotel (voor water, ook optioneel).

 

Onze favoriete slijpsteen

scheermes scherpenEr zijn veel verschillende soorten slijpsteen, maar we hebben wel een favoriet. We hebben een sterke voorkeur voor de Norton 24336 Japanse stijl combinatie
waterslijpsteen. Dit is een 4000/8000 combinatie grit, wat we juist goed vinden voor scheermesjes. Het is
verpakt in een blauw plastieken doosje dat ook als houder dient, zo kan je de staan neerleggen op de steunen van het doosje, en dit is zowat alles wat je nodig hebt. Het doosje dient als een soort van reservoir dat zorgt dat je steen nat blijft tussen de slijpbeurten in. Het combinatiegrit zorgt ervoor dat dit grit op een handige wijze nuttig is om scheermessen te scherpen op verschillende niveaus van scherpte.

Een van onze favoriete zaken aan deze steen is echter de grootte. Dit is een 7.62 cm lange steen. Vele slijpstenen zijn slechts 2.54 cm lang, wat betekend dat de kans op oneffenheden,  inkepingen of afbrokkelingen. Met een 7.62cm lange steen kan je zowat het gehele mesje ineens scherpen.

Er zijn enorm veel slijpstenen beschikbaar, maar we raden deze ten zeerste aan. Het is zeer goede een steen voor meerdere doeleinden.

 

Hoe een klassiek open scheermes slijpen

 1. Hoe een scheermes scherpenPlaats je scheerles plat op de steen. De meeste hedendaagse scheermesjes zijn uitgehold. Dit betekent eigenlijk dat ze aan beide zijden in concave vormen zijn geslepen, wat de scheermesjes een veel fijnere rand geven. Dus, wanneer je het plat legt op de steen dan ligt het in een hoek (omdat de rug dikker is dan de rand). Deze hoek wordt bepaald door de producent en is over het algemeen een goede richtlijn voor het scherpen. Bijkomend, het scheermesje platleggen zorgt voor een constante schuine zijde en dit is zeer belangrijk om klassieke scheermesjes te scherpen.
 2. Gebruik een “X”patroon. Beweeg het scheermes plat en gelijk over de steen. Beweeg het zachtjes over de hiel van het mes. Je mes zou een “X”patroon moeten maken. Dus, beweeg het mesje zachtjes naar beneden bij iedere passeerbeurt. Dit soort bewegingen helpen je om te voorkomen dat je scheermesje vast geraakt aan de randen van de steen. Als je jezelf beter wil beschermen dan kan je de randen van de steen schuiner maken wat op zijn beurt de kans op het beschadigen van je mesje verkleint.
 3. Gebruik trage, zachte bewegingen. Tragere bewegingen zorgen ervoor dat je scheermes helemaal tot de rand gescherpt wordt. Hoe meer druk je zet, hoe groter de kans is om de kop van de schuine rand te missen. Een klassiek scheermesje scherpen is geen race. Denk “kwaliteit”, niet noodzakelijk kwantiteit.
 4. Scherp niet teveel. Teveel scherpen geeft een even onaangenaam gevoeld als te weinig scheren. Superscherpe klassieke scheermesjes geven je een ernstig geval van scheerbrand, dus overdrijf niet. Voor meer geavanceerde aanscherptips, bekijk deze prachtige video van Plexuss

 

1 Reactie
 1. In get “teken”filmpje met slijpinstructie wordt het mes bij de linkerdraai niet over de rug maar over de snijkant gedraaid Dé methode om een mes onbruikbaar te maken
  verder ben ik van mening dat een lichte snij beweging ( met een scherp mes in de juiste hoek) het ware scheren is NIET KRABBEN

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo