Vibrerend of roterend scheerapparaat? Welke zijn beter?

Welke zijn beter? De eeuwige discussie

“De eeuwige discussie”. Klink diepzinnig toch? Niet echt. Het is gewoon dat je eindeloos door kunt discussiëren over de vraag of een vibrerend scheerapparaat (ook wel: folie scheerapparaat) of een roterend scheerapparaat beter is. De argumenten zijn niet onbelangrijk.

Ontdek onze Beste Koop Scheerapparaat #1 »»

 

Basiskenmerken

Het is niet zo moeilijk om een roterend en een vibrerend scheerapparaat van elkaar te onderscheiden. Je hebt beide soorten al vele malen gezien. Maar door de verschillen hier duidelijk aan te wijzen, komen we op een aantal interessante voor- en nadelen.

vibrerend scheerapparaat scheerbladBij een vibrerend scheerapparaat worden de mesjes bedekt door een folie.

Dat klopt, maar met alleen die informatie weet je nog niet zoveel. Laten we het nog een keer proberen: Bij een vibrerend scheerapparaat worden de mesjes bedekt door een relatief groot gebogen metalen vierkant, met een patroon van gaatjes dat het haar zo schikt voor een efficiënte scheerbeurt. Onder het folie bevindt zich een messenblok dat van links naar rechts trilt (of van onder naar boven trilt, zou je ook kunnen zeggen).

Nu kunnen we een aantal interessante vragen stellen. Vanwaar dat gaatjespatroon? Wat maakt dit systeem wel of niet efficiënt? Hoe werken de mesjes en het folie samen? Stuk voor stuk goede vragen, maar hou ze even vast totdat we meer weten over het roterende scheersysteem.

roterend scheerapparaat scheerbladEen roterend scheerapparaat bevat een aantal ronde scheerkoppen (meestal drie tot vijf) die een gelijk aantal ronddraaiende mesjes bedekken. Deze definitie laat al gelijk belangrijke verschillen (en een gelijkenis) met een vibrerend systeem zien.

Het verschil is duidelijk.

  • Het ene type is vierkant, het andere type rond.
  • Het ene type heeft trillende mesjes, het andere type ronddraaiende.

De gelijkenis is niet zo duidelijk, maar desalniettemin belangrijk: beide systemen hebben een laag met gaatjes van verschillende afmetingen boven de bewegende messen.

Waarom zijn deze overeenkomsten en verschillen belangrijk? Door die vraag te beantwoorden kunnen we de voor- en nadelen van elke stijl van elektrisch scheren met elkaar vergelijken.

Ontdek onze Beste Koop Scheerapparaat #1 »»

 

vibrerend vs roterend scheerapparaat voor & nadelen

Voor- en nadelen

Dicht op de huid

Bij discussies over de voor- en nadelen van vibrerende en roterende scheersystemen zul je regelmatig de stelling tegenkomen dat vibrerende scheerapparaten dichter op de huid scheren. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Het hangt helemaal af van het model dat je koopt, hoe goed de mesjes daarin zijn geplaatst, wat voor gezicht je hebt, en vele andere factoren. Over het algemeen scheren vibrerende apparaten dichter op de huid, maar dat is geen universele waarheid. De reden dat dit zo is, heeft vaak minder te maken met het verschil in vorm van de beschermende laag (rechthoekig vs rond) dan met andere facetten van het ontwerp.

 

Snelheid

Een goed vibrerend model heeft bijvoorbeeld een bijzonder hoge trillingssnelheid, tot wel 14.000 trillingen per minuut. Sommige roterende modellen hebben een hele hoge rotatiesnelheid, maar dat komt minder vaak voor. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de aanzienlijk hogere kosten hiervan ten opzichte van een geringe verbetering. Snelheid is desalniettemin belangrijk. Zoals een snel roterende grasmaaier beter maait dan een slome variant (die trekt in plaats van snijdt), zo is het ook met een scheerapparaat. Hierbij ga je er wel vanuit dat alle andere aspecten, zoals kwaliteit van de mesjes, gaatjespatroon etc, gelijk blijven.

 

Gaatjespatroon

Een belangrijker verschil in het ontwerp is dit: het gaatjespatroon van de beschermende laag. Het blijkt dat dicht op de huid scheren (en gerelateerde zaken zoals comfort) hier tot op grote hoogte mee te maken hebben. Op dit vlak hebben de vibrerende scheerapparaten een voordeel.

Het is namelijk stukken gemakkelijker om een efficiënt gaatjespatroon te ontwerpen voor een relatief groot vierkant folie, dan om hetzelfde te doen voor de kleine ronde scheerkoppen van een roterend scheerapparaat.

Het patroon van de gaatjes bestaat meestal uit drie verschillende types gaatjes.

  • Het eerste type is de spleet,
  • de tweede een ronder soort gat,
  • en de derde een (relatief) breed, langgerekte opening.

Er is veel variatie tussen de modellen, maar over het algemeen is dit het meestvoorkomende patroon. Het gevolg hiervan is dat haren van verschillende lengtes op efficiënte wijze kunnen worden opgetild en (comfortabel) dicht op de huid worden afgeschoren. Maar dit inherente voordeel aan een vibrerend scheersysteem kan teniet gedaan worden door andere factoren.

Zo hebben roterende scheerapparaten ook een gaatjespatroon bijvoorbeeld. Een goed ontworpen roterend apparaat kan het gebrek aan ruimte en vorm (en zelfs snelheid, tot op zekere hoogte) ruimschoots compenseren. Zeker ten opzichte van een middelmatig vibrerend systeem. Algemeen gesproken hebben roterende systemen echter een minder complex gaatjespatroon.

Ontdek onze Beste Koop Scheerapparaat #1 »»

 

Contouren

Een ander belangrijk aspect van het ontwerp dat de twee systemen van elkaar onderscheidt is de algemene vorm van het scheeroppervlak. In het geval van een vibrerend scheerapparaat is dat duidelijk rechthoekig (hoewel gebogen) en een roterend apparaat heeft een cirkelvormig scheeroppervlak, zoals hierboven al eerder beschreven staat. Maar het verschil in vorm heeft gevolgen voor de mate waarin dicht op de huid geschoren kan worden op een manier nog niet eerder besproken: Het beïnvloedt op welke plekken je je kan scheren en hoe gemakkelijk dat gaat.

Je kunt een vibrerend systeem makkelijk onder je kin positioneren, maar dat laat onverlet dat een roterend apparaat smaller is, en op zo’n manier gevormd, dat het beter toegang biedt tot alle vormen van je gezicht (plus onderarmen, benen, en andere plaatsen, als je het apparaat gebruikt zoals vrouwen dat ook doen).

De kaaklijn nabij je oren, of het gebied rond een spitse kin, is simpelweg beter te bereiken met een ronde scheerkop dan een groot vierkant. Dat geldt zeker wanneer het ontwerp van een roterend apparaat – wat vaak het geval is – de koppen in meerder richtingen laat ‘zweven’ . Vibrerende systemen kunnen (en sommigen zijn dat gedeeltelijk) flexibel zijn rond die gebieden, maar een roterend systeem heeft inherente voordelen, en de meeste ontwerpen maken daar goed gebruik van.

Dit is een van de redenen dat de verklaring “een vibrerend apparaat scheert dichter op de huid” simpelweg niet altijd waar is. Zelfs als we comfort even buiten beschouwing laten, hangt het dicht op de huid kunnen scheren af van meer factoren dan alleen de verhouding tussen de scheerkop en het scheermes, of het gaatjespatroon: het hangt af van de dynamiek van het apparaat.

Ontdek onze Beste Koop Scheerapparaat #1 »»

 

Scheerstijl en locatie

Behalve comfort en dicht op de huid kunnen scheren zijn er meer aspecten om rekening mee te houden. Belangrijk voor mannen is bijvoorbeeld om je bakkebaarden, snor en randen van je baard te trimmen (terwijl vrouwen vaak hun schaamhaar willen trimmen, waarbij je dicht op de huid wilt trimmen, maar niet te dicht op de huid).

Hiervoor biedt een vibrerend scheerapparaat vaak een groot voordeel. Door het rechthoekige karakter van het folie is het veel makkelijker om bijvoorbeeld de bakkebaarden in een rechte lijn te scheren, of de contouren van je baard bij te werken. Als een roterend apparaat echter een meegeleverde trimmer heeft, en veel roterende systemen hebben dat, valt dit voordeel weer weg. Wat voor systeem je ook hebt, een aparte trimmer levert een beter resultaat dan alleen een scheerapparaat. Dat is natuurlijk ook waarom ze meegeleverd worden.

 

Onderhoud

Een ander gebied in de vergelijking tussen roterende en vibrerende scheersystemen heeft niets te maken met het scheren an sich: het onderhoud. Hier heeft een vibrerend scheerapparaat een duidelijk voordeel. De scheerkop van een rechthoekig systeem optillen kost weinig moeite. Haartjes wegzuigen of de kop schoonmaken kost nauwelijks moeite, tenzij het ontwerp zo slecht is dat je onnodig moeite moet doen. Dat gezegd hebbende, het is ook niet zo heel moeilijk om de scheerkoppen van roterend model te verwijden. Het is soms zelfs te makkelijk, wat geen voordeel is. Je raakt zo’n kleine ronde scheerkop namelijk makkelijk kwijt, zeker als je in de douche staat en het afvoerputje dichtbij is.

Uiteindelijk is het niet zo’n groot verschil. Een verschil dat vaak, zoals hierboven al gesuggereerd, makkelijk gecompenseerd kan worden (bij beide systemen) door het gemak of de moeite van het verwijderen van de scheerkop.

Een andere methode om je scheerapparaat te onderhouden, een automatisch reinigingssysteem, is lastiger te beoordelen. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat vibrerende systemen vaak een stukje makkelijker en beter schoon te maken zijn, zelfs als ze op andere vlakken niet beter zijn. Het is over het algemeen makkelijk – sneller, stabieler – om een rechthoekig apparaat ondersteboven in een schoonmaakhouder te plaatsen.

Toch kan ik hier niet zomaar een algemene conclusie plaatsen zonder specieke gegevens. Het hangt echt af van wat voor model je hebt, en eigenlijk werkt alleen een vergelijking per model. Sommige roterende systemen hebben perfecte schoonmaaksystemen zowel qua gemak als qua resultaat.

 

Conclusie

Het is uiteindelijk niet moeilijk om in te zien waarom de vraag “vibrerend of roterend scheersysteem?” zo’n eeuwige discussie oproept. Elk model – van beide types – is uniek, hoewel ze ook veel gemeen hebben. Elk gezicht (been, of onderarm) is uniek.

Aspecten zoals geluidsniveau, gewicht, lichaamsvorm, en vele anderen, zijn simpelweg te verschillend (en teveel een kwestie van persoonlijke smaak) om een fatsoenlijke algemene vergelijking te kunnen maken. Sommige vibrerende apparaten zijn te groot voor je handen, sommige zijn weer te klein. Sommigen zijn te zwaar, sommigen te licht. Een aantal vibrerende systemen maken teveel lawaai, een aantal niet.  Er zijn erg fragiele roterende systemen, bij andere is dat totaal niet het geval.  En voorgaande typeringen zou je ook op het andere scheersysteem kunnen toepassen. Er zijn gewoon teveel verschillen tussen modellen onderling om een algemene vergelijking te kunnen maken tussen de twee types apparaten.

Dus, als je een apparaat beoordeelt op dicht op de huid scheren, comfort, bereik, of onderhoud, kun je eigenlijk maar een ding met zekerheid zeggen: Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur. Geen opwindende conclusie, zeker niet als je een duidelijke winnaar had verwacht, maar wel een conclusie die ontegenzeggelijk waar is.

 

Ontdek onze Beste Koop Scheerapparaat #1 »»

 

 

1 Reactie
  1. Net een Braun gekocht met de “folie”. Jaren Philips gehad 20 jaar, met de draaikop. De Philips werd altijd heet tegen de huid. De Braun niet. De philips heeft veel wrijving tegen de huid. Bij de Braun kan ik raggen, maar nog geen broeiend gevoel op de huid zoals bij de philips wel is.
    Kwa scheerprestaties van het uiteindelijke eindresultaat en de moeite die het kost; Ik denk inderdaad geen voordeel zonder nadeel en geen nadeel zonder voordeel.. Dus ook fiftie/fiftie. Maar dat mijn huid niet broeit met de Braun vind ik een grote plus.

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo