7 Fouten bij Nat Scheren die Beginners Maken

Dus jij gaat beginnen met nat scheren. Misschien ben je op dat moment in je leven aangekomen waarop je net begint met scheren. Of misschien wissel je van het elektrische naar het handmatige scheerkamp. Of heb je besloten dat je wil gaan scheren zoals je opa. Hoe dan ook, er zijn een paar fouten bij nat scheren die ik continu zie bij beginners. Hieronder bespreek ik 7 van die fouten, en hun oplossingen. Aan de slag!

Fout #1: Slechte Voorbereiding

Een fout van die veel mannen maken (vooral degenen die wisselen van elektrisch naar handmatig) zit in de voorbereiding. Ze denken dat het genoeg is om een paar seconden een paar handen water in hun gezicht te gooien voordat ze er klaar voor zijn. In de werkelijkheid kan het tot wel drie minuten duren om je huid goed schoon te maken en te hydrateren voor het scheren.

Was je gezicht rustig met warm water (niet heet), en zeep die voor het gezicht gemaakt is – lichaamszeep verwijdert teveel natuurlijke oliën uit de huid, waardoor de huid uitdroogt en het scheren lastiger wordt. Als je jong bent, en last hebt van acne, is het misschien handig om geen washandje te gebruiken (hard schrobben kan de huid irriteren, en de acne erger maken). Vergeet ook niet om de nek voor te bereiden!

Fout #2: Slecht Schuim

Die spuitbus met scheerschuim uit de aanbieding klinkt misschien als een goed idee voor iemand die net begint met nat scheren, maar het zou nog wel eens de slechtste keuze kunnen zijn die je kunt maken. Ja, het is goedkoop en handig, en sommige mensen kunnen het probleemloos gebruiken, maar er zijn een paar nadelen. Het drijfgas heeft de neiging om de huid uit te drogen, dus de fabrikanten moeten kunstmatige middelen toevoegen om daarvoor te compenseren. Dan worden ook nog ingrediënten toegevoegd die helemaal niets met scheren te maken hebben, zoals stabilisatoren en conserveermiddelen. Denk eraan: je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus ieder overbodig ingrediënt is een extra kans op een soort allergische reactie.

Zoek dus op zijn minst een fatsoenlijk scheerproduct uit een tube. Beter nog – probeer scheerzeep of -crème die je aanbrengt met een scheerkwast. Het kost misschien een paar cent extra, maar je huid zal je dankbaar zijn.

Fout #3: Groeirichting Negeren

Haar groeit niet zomaar “uit” je lichaam, het groeit in een bepaalde richting. Laat, om de groeirichting te bepalen, het haar ongeveer een dag groeien, en wrijf dan in verschillende richtingen over het gebied. Sommige richtingen voelen ruwer, en sommige gladder. De gladste richting is de groeirichting van je haar op dat gebied. Je zult merken dat de groeirichting verandert op verschillende gebieden van de huid, dus het in nuttig om (op zijn minst mentaal) een kaart te maken van de groeirichtingen, en de patronen te noteren.

Waarom is dit belangrijk? Denk bij scheren niet zozeer aan het verwijderen van haar, maar eerder aan het inkorten van haar (hé, het groeit weer terug!). Je wilt de “grootste” inkorting, die bekend staat als scheren, zo comfortabel mogelijk maken, zonder irritatie en snijwonden. De beste manier om dat te bereiken is door in het begin met de groeirichting mee te scheren. Als je korter wilt scheren, breng dan opnieuw schuim aan en scheer dwars op de groeirichting (onder een hoek van 90 graden). Nog korter? Breng weer schuim aan, en scheer tegen de groeirichting in. Sommige mensen kunnen tegen de richting in scheren, maar je kunt dit pas proberen na de eerste keer met de richting mee te scheren – en ik raad ook eerst een keer haaks scheren aan.

Trouwens, als je een enkel scheermes gebruikt (een ouderwets veiligheids- of klassiek scheermes gebruikt) kun je een beetje valsspelen en niet iedere draai volgen, maar in plaats daarvan de belangrijkste groeirichting van je haar aanhouden. Als je echter een wegwerpmes met meerdere mesjes gebruikt, zul je beter moeten letten op de richting.

Fout #4: Teveel Druk

Het meest voorkomende – en meest ernstige – probleem bij nieuwe scheerders is het gebruiken van teveel druk op het mes. Het moet iets te maken hebben met de mannelijke soort dat we naar beneden willen drukken tijdens het scheren, misschien met het idee dat we dan meer van de stoppels meescheren. Het tegenovergestelde is echter eerder waar. Scheermessen zijn het meest effectief op een vlak oppervlak. Door te duwen ontstaat een “kuil”, waarin irritatie en een onregelmatig scheerresultaat ontstaan.

Moderne scheermessen compenseren op zijn minst gedeeltelijk voor te hoge druk, met dingen zoals die “vinnen” aan de onderkant van verwisselbare mesjes, draaisystemen, en meshouders (meerdere mesjes en “huidbeschermers” die een vlakker oppervlak creëren). Maar je kunt dat allemaal vermijden door het mes gewoon licht te hanteren.

Draai je hoofd naar één kant, en laat het mes op je wang rusten. Voel je dat? Dat is de meeste druk die je op het mes zou moeten gebruiken.

Fout #5: Verkeerde Hoek van het Mes

Scheren onder een te grote hoek is nog een bekende oorzaak van irritatie en wondjes. Er zijn eigenlijk twee verschillende oorzaken.

De hoek van het scheermes is erg belangrijk

Als je wisselt van een wegwerpmes naar een veiligheidsmes heb je de neiging om het mes op dezelfde manier vast te houden. Die hoek is normaal gesproken echter te groot. Houd het mes zo vast dat de bovenkant op je gezicht rust, en draai het handvat dan naar beneden tot de rand van het mes net je huid raakt. Sommigen raden aan om de goede hoek te leren door te scheren in een stille badkamer (zonder radio, lopend water, of andere afleidingsbronnen), en te luisteren naar het geluid van de stoppels die worden afgesneden – om zo gewend te raken aan de goede meshoek.

Als je, aan de andere kant, een wegwerpmes gebruikt, zit je vast aan de hoek die de producent heeft bepaald. Helaas is dit de gok van een of andere ingenieur (of misschien een marketeer) over de gemiddelde hoek die werkt voor de meeste mensen. Het probleem is dat jij niet de meeste mensen bent. Jij bent jezelf. Wat werkt voor één persoon is misschien geen optie voor een ander. Een paar jaar geleden was een zeker viervoudig mes ontworpen met een berucht grote hoek; dat was misschien heel goed voor de televisiereclames, maar veel gezichten hebben eronder moeten lijden. Als je blijft bij een wegwerpmes raad ik aan om te zoeken tot je de beste voor jou hebt gevonden.

Fout #6: Scheren over Droge Huid

Een andere fout, die zelfs ervaren scheerders maken, is om te proberen droge stukjes huid te scheren. We missen allemaal wel eens die kleine stukjes op lastige plekken, zoals de hoeken van de mond of onder de kaaklijn, en de natuurlijke reactie is om er nog een keer overheen te gaan zodra we dat zien. Helaas is dat bijna een garantie op een wondje. Als er geen schuim is (gel, zeep, crème, wat dan ook) hoort er ook geen mes te zijn! In de praktijk kunnen sommige mensen wegkomen met een korte, lichte veeg met alleen water aan het eind van de scheerbeurt. Maar onthoud: zelfs water kan een smeermiddel zijn.

Fout #7: Halen Overdoen

Nu we het toch over scheren op droge huid hebben: de neiging om halen over te doen – dus om steeds opnieuw over dezelfde plek te gaan – is gewoonte die veel mensen oppikken, maar die je bijna verzekert van irritatie. Nieuwe scheerders kunnen het best bewust moeite doen om hun scheerbeurten “efficiënt” te houden – bewuste halen, die maar een beetje overlappen. Denk eraan: je probeert het haar in te korten, niet te verwijderen. Als je een plek mist kun je die opnieuw inzepen, en bij de volgende ronde wel meepikken.

Let goed op het verbeteren van deze veel voorkomende fouten, en je loopt minder kans op irritatie en verhoogt je plezier in het scheren.

 

Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo