Epileren, zo doe je het… goed!

Het gebruik van epileerapparaten voor het verwijderen van haar wordt steeds populairder, aangezien de technologie een stuk beter is geworden en nieuwe design features hebben ze meer efficiënt en makkelijker om te gebruiken gemaakt. In dit artikel zullen we het uitgebreid gaan hebben over epileren en epileerapparaten. Zo zullen we het onder andere gaan hebben over hoe ze werken, hints en tips om de beste resultaten te bereiken geven en uitleggen hoe je het beste epileerapparaat die het beste bij je wensen en behoeften past uit kan kiezen.

 

Definitie van epileren

De letterlijke definitie van epileren is het verwijderen van het haar bij de wortels en komt van het Franse woord épiler en het Latijnse woord pilus.

Daarom kan de term epileren voor elke vorm van haarverwijdering bij de wortels gebruikt worden, ook al wordt het meestal geassocieerd met epileerapparaten. Harsen, sugaring, elektrolyse en haar verwijderen met een pincet zijn dus ook allemaal vormen van epileren.

Dit verschilt van ontharing, wat refereert aan de verwijdering van haar boven de huid, zoals scheren en ontharingscrèmes.

 

Wat is een epileerapparaat?

Een epileerapparaat is simpel gezegd een elektrisch apparaat voor het tegelijkertijd plukken van meerdere haren. Dit werkt op een vergelijkbare manier als hoe je met een pincet individuele haren verwijdert.

 

Hoe werken epileerapparaten?

Er zijn 3 soorten epileerapparaten en allen werken met hetzelfde basis principe, maar maken gebruik van een spiraalveer, roterende discussen of metalen platen in het kopstuk van het apparaat.

 

Spiraalveer

Het originele scheerapparaat, Epilady, werd halverwege de jaren 80 uitgebracht en gebruikte een spiraalveer in het kopstuk, welke in een gebogen positie werd gehouden. Uiteraard zorgde dit ervoor dat de randen aan een kant van de veer opende, terwijl ze aan de andere kant strak dicht gingen.

De elektrische motor wordt continu gebruikt om de spiraal continu rond te draaien terwijl het apparaat over het huid bewogen wordt. Het haar wordt vastgepakt aan de gesloten kant van de veer, eruit getrokken en losgelaten wanneer de veer weer opengaat.

Een nadeel van deze soort epileerapparaten is dat de spanning in de veer uiteindelijk minder wordt, waardoor de effectiviteit ook verlaagt wordt. Wanneer dit gebeurt is het nodig om een vervangende veer te kopen.

De kans is ook groter dat je last hebt van het knijpen wanneer je het elektrische veer type gebruikt in plaats van de nieuwere pincet soort.

Deze soort epileerapparaten zijn ouderwets geworden en grotendeels vervangen door nieuwere modellen, alhoewel er nog handmatige modellen verkocht worden die je kan gebruiken om gezichtshaar te epileren.

Deze handmatige epileerapparaten bestaan uit een spiraalveer met aan beide kanten een hendel. De spiraal wordt in een bocht gebogen om een kant te openen en tegen de huid aan te plaatsen. De hendels worden vervolgens in tegenovergestelde richtingen gedraaid terwijl je zachtjes over de huid beweegt. Dit zorgt ervoor dat de veer roteert en het haar op een vergelijkbare manier als een elektrisch epileerapparaat uitplukt.

Hoe Epileren

 

Discus

Na het succes van de Epilady werden concurrerende epileerapparaten ontworpen en op de markt gebracht. Ze gebruikte roterende metalen discussen die dezelfde functie als de spiraalveer op Epilady uitvoerde.

Net zoals bij de spiralen pakken de discussen de haren vast en trekken ze deze uit de wortel wanneer ze tegen elkaar aan komen. Wanneer ze weer opengaan wordt het haar losgelaten.

 

Pincet

Dit is de nieuwste en meest verfijnde soort epileerapparaat. Het kopstuk bestaat uit een serie metalen platen die een pincet actie hebben wanneer ze roteren, waarbij ze continu samen en individueel bewegen.

Zoals bij eerdere modellen wordt het haar vastgegrepen en uit de wortel getrokken wanneer de platen gesloten zijn en losgelaten wanneer de platen weer uit elkaar bewegen.

 

Delen van het lichaam

Epileerapparaten kunnen op elk deel van het lichaam gebruikt worden, maar er zijn een aantal dingen om te onthouden wanneer je besluit welke je wilt kopen voor verschillende delen van je lichaam.

 • Aanbevolen gebruik – Zorg ervoor dat de epilator gebruikt kan worden op de lichaamsdelen die je wilt epileren.
 • Meegeleverde accessoires – Verschillende delen van het lichaam hebben verschillende soorten accessoires nodig. Zoals een gezichtsklepje of gevoelige gebieden klepje.
 • Snelheidsinstellingen – De meeste epileerapparaten hebben twee snelheidsinstellingen, maar controleer dit wel van te voren, zodat de juiste instelling voor elk lichaamsonderdeel gebruikt kan worden.

 

Features

Met zoveel verschillende epileerapparaten op de markt kan het erg lastig zijn om degene uit te kiezen die het beste voor je is.

Aangezien de kosten van dit soort apparaten uiteenlopen van €30 tot €100+, zou je eerst moeten besluiten hoeveel je wilt betalen, waarbij je onthoudt dat het een eenmalige investering is.

Dit zal de lijst met opties een stuk kleiner maken, zodat je daarna kan besluiten welke features je echt wilt hebben, welke fijn zouden zijn en welke je zonder kan.

Om hiermee te helpen hebben we hieronder een lijst met beschikbare features opgenoemd die je kan vinden bij dit soort apparaten. Ook hebben we bij de meeste een korte omschrijving gegeven.

 • Nat/droog optie – Essentieel als je het apparaat in de douche of het bad wilt gebruiken
 • Keramisch getextureerde platen – Om effectief erg fijne haren te verwijderen
 • Hypoallergene discussen – Voor een gevoelige huid
 • Draadloos gebruik – Handig en makkelijk om te gebruiken
 • Oplaadbare batterijen – Niet nodig om dure vervangende batterijen te kopen
 • Duale snelheid – Zodat de snelheid aangepast kan worden op basis van het lichaamsdeel en de voorkeur
 • Haar optiller – Om het haar op te tillen, zodat de platen ze makkelijker vast kunnen pakken, waardoor de kans kleiner is dat er haartjes overgeslagen worden
 • Massage accessoire – Om de pijn te verminderen voor zachter epileren
 • Oksel klepje – Specifiek voor de oksel waar de huid gevoeliger is
 • Trim klepje – Om het haar tot een optimale lengte te trimmen voordat je gaat epileren
 • IJs klepje – Om pijn te verminderen en de huid te verzachten
 • Scheer kopstuk – Kan gebruikt worden om bepaalde gebieden te scheren voor multifunctioneel gebruik
 • Trim kam – Voor het trimmen van haar voordat je gaat epileren
 • Lichte inbouw – Helpt om fijnere haartjes te verwijderen en te voorkomen dat je sommige mist
 • Schoonmaakborstel
 • Verkoelingshandschoen – Wordt gebruik om de huid voor het epileren af te koelen en naderhand te verzachten
 • Opslagzakje – Handig voor het reizen

Epileren met een epileerapparaat

 

Hoe gebruiken

Zoals bij elk elektronisch apparaat is het belangrijk om de instructies van de fabrikant goed door te lezen en op te volgen.

Hieronder zullen we grofweg bespreken hoe je een epileerapparaat moet gebruiken, inclusief hints en tips. Ook zullen we de beste gebruiken voor en na het epileren bespreken voor optimale resultaten en om pijn en bijwerkingen te verminderen.

 

Voorbereiding

Om je huid voor te bereiden voor droog gebruik, zou je ervoor moeten zorgen dat deze schoon, droog en vrij van chemicaliën, oliën of crèmes is.

Het is een goed idee om te exfoliëren om bacteriën en dode huid te verwijderen. Dit zorgt er ook voor dat de haren rechtop gaan staan, waardoor het epileerapparaat ze makkelijk vast kan pakken.

Een babypoeder kan op de huid gesmeerd worden om ervoor te zorgen dat de haren nog meer rechtop gaan staan.

Voor nat gebruik moet je verscheidene minuten in een warm bad zitten of onder een warme douche staan om het haar te laten ontspannen en de poriën te openen.

Je kan schuim of gel met het epileerapparaat gebruiken als je dat wilt.

De optimale lengte van het haar is normaal gesproken 0,5mm. Hoe langer het haar, hoe pijnlijker het epileren vaak is.

 

Het epileerapparaat gebruiken

Het is erg belangrijk om de huid strak te houden met een hand, terwijl je het epileerapparaat in een 90 graden hoek ten opzichte van de huid vasthoudt.

Gebruik het apparaat zachtjes in rechte lijnen en in de tegenovergestelde richting van de haargroei.

Je moet langzaam bewegen en waarschijnlijk meerdere keren over hetzelfde gebied gaan om ervoor te zorgen dat alle haartjes eruit getrokken zijn.

Sommige haartjes breken mogelijk af, wat een licht stoppel effect achterlaat. Dit merk je echter niet zo goed op als bij scheren, aangezien de meeste haren geplukt zullen zijn. Deze kunnen later gescheerd worden en een volgende keer met het epileerapparaat geplukt worden.

 

Nabehandeling

Wanneer je klaar bent zou je erg zachtjes moeten exfoliëren met een luffa of exfoliatie handschoen.

Droog de huid voorzichtig af door te deppen en breng een verzachtende antiseptische lotion aan. Vermijd het gebruik van deodorant of iets anders ruig of iets met een geurtje.

Als je het epileerapparaat droog hebt gebruikt, maak deze dan schoon met de schoonmaakborstel. Voor nat gebruik moet je het apparaat goed afspoelen onder de kraan en voorzichtig afdrogen.

In beide gevallen moet je met een op alcohol gebaseerd schoonmaakmiddel het apparaat desinfecteren, om zodoende infecties te voorkomen.

Epileren tips

 

Pijn

Pijn is uiteraard subjectief en iedere persoon zal een andere pijngrens hebben.

Pijn is echter onvermijdelijk wanneer het haar uit de wortel getrokken wordt. Hoeveel pijn hangt grotendeels af van het gebied van het lichaam en de gevoeligheid van de huid.

Epileerapparaten kunnen erg pijnlijk zijn wanneer je ze de eerste keer gebruikt, maar alle vrouwen zijn het er over eens dat wanneer je op je tanden bijt en doorzet, je huid geleidelijk aan sterker wordt en na verloop van tijd zal de pijn een stuk minder erg worden.

 

Bijwerkingen

Er zouden geen ernstige of langdurige bijwerkingen door het gebruik van het epileerapparaat moeten zijn.

Er zijn echter een aantal veel voorkomende kortstondige bijwerkingen die meestal maar een paar uur duren:

 • Roodheid/irritatie van de huid
 • Verschijning van piepkleine rode bloedvlekjes op de huid
 • Een huid die een uitstraling van open poriën heeft, waardoor dit er vergelijkbaar uitziet als bij een geplukte vogel

De kans is groot dat deze bijwerkingen na verloop van tijd minder vaak voorkomen, aangezien je huid gewend raakt aan het epileerapparaat en de haren fijner worden.

We adviseren om in de avond voordat je op bed gaat te epileren, zodat de effecten tijd hebben om weer te normaliseren. Ruwe of strakke kleren kunnen daarnaast nog meer irritatie veroorzaken wanneer je deze direct na de behandeling draagt.

Het gebruik van een natuurlijke, antiseptische lotion, zoals 100% theeboom of toverhazelaar, zal helpen om de huid te verzachten en infectie te voorkomen.

Een andere meer lastige bijwerking van het gebruik van epileerapparaten kan ingegroeide haartjes zijn. Echter na een voorzichtige voorbereiding en nabehandeling, zoals we hierboven genoemd hebben, zou dit risico geminimaliseerd moeten worden.

 

Kosten

Zoals eerder aangegeven zijn er een hoop verschillende epileerapparaten beschikbaar op de markt en prijzen kunnen oplopen tot €100 of meer.

Alhoewel duur niet noodzakelijk goed betekent, is het wel handig om naar de verscheidene beschikbare features te kijken en je het limiet van je budget gebruikt om alle features te krijgen die je nodig hebt.

Onthoud dat hoe duur het apparaat misschien ook is, het op de lange termijn een stuk goedkoper zal zijn dan dure hars sessies in een salon. Zelfs thuis scheren of harsen vereist de aanschaf van nieuwe mesjes of hars om de paar weken. Een epileerapparaat is een eenmalige investering waarbij je geen vervangende onderdelen hoeft te kopen en waar je meestal vele jaren gebruik van kan maken.

 

Voordelen en nadelen

Voordelen

 • Lage kosten – Alleen de initiële investering en er zijn geen vervangende onderdelen vereist
 • Handig – Voor thuisgebruik en kan makkelijk met je meegenomen worden tijdens reizen
 • Relatief langdurig effect – In het begin 3 – 4 weken, maar na verloop van tijd langer
 • Kan gebruikt worden voor erg korte haartjes – Vanaf 0,5mm, dus je hebt geen lelijke hernieuwde groei tussendoor
 • Fijner, minder hernieuwde groei – Wanneer je er regelmatig gebruik van maakt wordt de hernieuwde groei fijner en lichter na verloop van tijd
 • Geen rotzooi – In tegenstelling tot harsen
 • Veilig – Met alleen maar kortstondige bijwerkingen die na verloop van tijd minder worden
 • Geen huidbeschadiging – In tegenstelling tot harsen verwijderen epileerapparaten haar zonder de toplaag van de huid te verwijderen
 • Nat of droog – Nat of droog apparaat kan gebruikt worden onder de douche of in bad

Nadelen

 • Pijnlijk – Zoals bij elke methode die haar bij de wortel uittrekt kan het pijnlijk zijn (dit zal verminderen na continu gebruik)
 • Niet permanent – De haren zullen terug groeien
 • Risico op ingegroeide haartjes – Dit komt veel voor bij verscheidene methodes (waaronder harsen)
 • Risico op infectie – De geëpileerde huid is direct na gebruik veel gevoeliger, aangezien de haarzakjes geopend zijn. Dit kan geminimaliseerd worden met een goede nabehandeling
 • Tijd – Langzamer dan scheren of ontharingscrèmes

Waarom Epileren

 

Conclusie

Samengevat zijn epileerapparaten een betrouwbare, relatief goedkope en handige methode voor het verwijderen van haar, welke een diverse en relatief langdurige oplossing biedt.

Als je tegen een beetje pijn kan, maar niet thuis wilt harsen of veel geld wilt betalen aan een salon, dan kan dit een geweldige keuze voor je zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo