De vreemde opvattingen die mensen erop nahouden over scheerschuim vallen mij altijd op. “Het is handiger!” “Het is goedkoper!” “Waarom zou ik moeilijk doen met olie als ik gewoon iets uit een fles op mijn gezicht kan spuiten?”
Maar serieus, als je erbij stil staat wat er allemaal in scheerschuim zit denk je misschien wel twee keer na voor je teruggrijpt naar die enge, klinische fles Barbasol. Scheerschuim is niet alleen verschrikkelijk om mee te scheren, maar het kan ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor je huid. Kijk even, voordat je doorgaat met het gebruik van schuim, met ons mee naar de verschillende ingrediënten in scheerschuim.
Hoe Scheerschuim Werkt
In tegenstelling tot de huidherstellende en kalmerende olieën die traditioneel bij nat scheren horen, is scheerschuim in feite gezichtsplamuur – een donzige barrière van schuimchemicaliën die je mooie gezichtje zou moeten beschermen tegen dat enge scheermes. Het bestaat grotendeels uit water, maar in de meeste duurdere schuimen zitten ook kruidenextracten die zorgen voor het leeuwendeel van de voordelen die je ontleent aan scheerschuim. Aloë en kamille werken bijvoorbeeld tegen huidontsteking, en kalmeren de huid tijdens het scheren om irritatie te voorkomen. De kamille zorgt dat je niet rood wordt, en de aloë geneest je huid nadat je klaar bent.
Natuurlijk zijn niet alle ingrediënten van scheerschuim gelijk; deze kruidenextracten worden gecombineerd met verschillende zuren (waaronder stearinezuur, myristinezuur, kokoszuur, etc.) en essentiële oliën om het schuimeffect te bereiken nadat je de bus hebt geschud en wat in je hand hebt gespoten. Het drijfgas blaast het water op (dat op zijn beurt de chemische componenten en kruidenextracten bevat) om het schuim te maken, zodat je het gemakkelijker aanbrengt op je gezicht. Vervolgens sla je, zoals je dat altijd hebt gedaan sinds de dag dat je dertien werd, dat spul op je gezicht en begin je te scheren met je rubberachtige scheermes van Bic.
De gevaarlijke Ingrediënten in Scheerschuim, die slecht zijn voor je huid
Dit lijkt misschien een meer dan redelijke en veilige manier om te scheren, maar je kunt beter even goed kijken naar de ingrediënten in jouw bus scheerschuim – je zou nog wel eens verrast kunnen worden door de effecten die ze hebben op het lichaam. Om te beginnen is er propyleenglycol, dat zich gedraagt als glycerine en normaal wordt aangetroffen in remvloeistof en antivries – dat zou je normaal gesproken liever niet in je gezicht duwen, of wel?
Daar bovenop is er tri-ethanolamine, ook bekend als TEA – dat is een emulgator, die dient om alles met elkaar te laten mengen om het voorgenoemde schuim te vormen, en die zorgt dat het water en de oliën niet scheiden. De laatste tijd heeft het echter een hoop over zich heen gekregen omdat het irriterend werkt. Ik kan me natuurlijk vergissen, maar dat klinkt niet als iets dat je in een product voor huidzorg wilt hebben. Niet alleen dat, maar sommige formules op basis van TEA zijn in verband gebracht met kanker vanwege mogelijke vervuiling door nitrosamines.
Twee andere ingrediënten die je vaak aantreft in scheerschuim zijn Natriumlaurylethersulfaat (ook wel bekend als NLES) en natriumlaurylsulfaat (SLS); deze twee ingrediënten zijn bedoeld om de schuimvermogen van scheerschuim te verbeteren, maar zijn ook berucht om hun twijfelachtige effecten op het lichaam. SLS lijkt qua opbouw en eigenschappen sterk op oestrogeen, wat slecht nieuws is als je je als vrouw scheert; SLES draagt, op zijn beurt, vaak dioxaan bij zich – dat staat bekend als kankerverwekkend.
Nog een slecht ingrediënt dat je misschien niet verwacht is mineraalolie. Klinkt aardig natuurlijk, toch? Wel, die mooie naam is zo ongeveer het perfecte rookgordijn om te verbergen dat het gemaakt wordt van petroleum, ook wel bekend als dinosaurusbotten, ook wel bekend als het zelfde basisproduct waar oorlogen over worden gevoerd en dat we in onze brandstoftanks stoppen. Dit klinkt allemaal vagelijk eng, maar de specifieke reden dat je bang moet zijn voor mineraalolie gaat als volgt: het sluit je huid af. Zodra je het opdoet blijft het aan de huid hangen, houdt het vocht tegen en blokkeert het poriën. Omdat het zo’n onnatuurlijke olie is wil je het echt niet op je gezicht smeren – je krijgt er alleen puistjes, ingegroeide haren, en een vet gevoel van.
Wat moet ik dan gebruiken?
Om te beginnen zijn niet alle scheerschuimen slecht. Als je op zoek bent naar hoge kwaliteit schuim moet je West Coast Shaving of ManAndShaving.nl eens een bezoekje brengen.
We zijn ook fan van deze zepen:
- Proraso Scheerzeep
- Colonel Conk Glycerin Zeep
- Taylor of Old Bond Street Sandalhout zeep
- Van Der Hagen Premium Scheerzeep
Nu dat je weet hoe slecht de ingrediënten van scheerschuim zijn zit je misschien met een dilemma. Wat nu te doen? Scheerschuim bedekt je gezicht in feite met een laag zuren en chemicaliën, waarvan sommige je misschien kanker geven of je gezicht gewoonweg pokdalig maken. Aan de andere kant wil je niet droog scheren – dat is een nog groter probleem.
Gezien het feit dat scheerschuim veel onnatuurlijke olie gebruikt is het een goed idee om natuurlijkere oliën op je huid te gebruiken, zoals oliën op basis van planten – die worden ook echt geabsorbeerd door je huid, en verzorgen hem goed, zodat het oppervlak ideaal wordt om te scheren. Hier komen we de natuurlijkere scheercrèmes tegen, zoals Martin de Candre of scheerzeep op basis van wolvet; deze oliën en vetten zijn natuurlijk, schuimen prima als je er aandacht aan besteedt, en met een goed dubbelgeslepen mes kan je gladder scheren dan je voor mogelijk houdt.
Je hebt misschien ervaring met scheerschuim, en ziet het als een dagelijkse traditie, maar de nadelen voor je huid en gezondheid zijn vrij duidelijk op basis van de ongezonde eigenschappen van de ingrediënten. Om die chemische cocktails te vermijden kun je waarschijnlijk het best uitwijken naar scheerzepen – ze zijn compleet natuurlijk, je hebt niet het gekke gevoel dat je krijgt als je schuim op je hand spuit, en je weet zeker dat je jezelf niet op termijn beschadigt. Een goede keuze qua ingrediënten voor scheerschuim met natuurlijkere smeermiddelen en kruidenextracten doet veel om dat mooie gezichtje zo gezond mogelijk te houden.
LEES OOK:
[…] Bron. […]