Hoe je eigen baardolie maken

Veel mannen die hun baard een weekje laten staan besluiten uiteindelijk om hem helemaal niet meer te scheren. Maar wat nu? Na 30 dagen zal je hopelijk een mooie gevulde baard hebben, maar hij begint nu langzaam een beetje lang en onhandelbaar te worden. Baardolie kan helpen om je baard te transformeren van lastig naar stevig en mooi.

 

Wat is baardolie?

BaardolieBaardolie is precies wat de naam zegt, olie. Olie krijgt over het algemeen een slechte naam in de huidverzorgingswereld, maar olie gebruiken om te reinigen en bevochtigen kan helpen om de natuurlijke oliën van je lichaam te balanceren en kan zorgen voor een zachte, gezonde huid en haar.

Alhoewel er voldoende artikelen zijn over haarverzorging voor vrouwen, verdient de baard van een man dezelfde aandacht en de huid onder al dat gezichtshaar heeft net zoveel verzorging en aandacht nodig als wanneer je elke dag scheert.

Omdat baardhaar over het algemeen aardig grof is, hebben veel mannen last van jeuk, roos en ingegroeide haren op de gevoelige huid onder al dat haar. Een volle baard maakt het ook moeilijk om bij de huid te komen, dus huidproblemen zoals droogheid, acne of ontstekingen kunnen veelvuldig voorkomen.

Langere baarden kunnen ook verstrikt en onhandelbaar worden. Het dagelijks aanbrengen van baardolie, gevolgd door kammen met een baardkam, zal de haren zacht maken en stimuleren om in een richting te groeien en liggen.

 

Baardolie recept

Om een effectieve baardolie te maken moet je een aantal ingrediënten bij de hand houden. Hieronder zullen we deze uitgebreid bespreken.

 

Draagoliën

Baardolie maken

De draagolie die je kiest zal afhangen van welke kwaliteiten je zoekt. We focussen voornamelijk op de baard, maar het is belangrijk om de huid daaronder niet te vergeten. Er zijn verschillende uitstekende oliën die helpen om zowel de huid als het haar te voeden. Je kan kiezen uit een of een mengsel van meerdere. Hieronder zullen we een aantal draagoliën bespreken.

 • Arganolie is een niet vettige olie van het fruit van de arganboom, wat een inheemse boom in Marokko is. Omdat het geen vettige resten achterlaat, is het een uitstekende keuze voor haar- en huidverzorging. Het bevat veel vetzuren, wat helpt om de balans van natuurlijke oliën in de huid te herstellen. Het heeft ook een hoop vitamine E, wat haargroei stimuleert en helpt om gespleten punten te herstellen en voorkomen.
 • Jojoba-olie is een planthars welke het dichtst in de buurt komt van het natuurlijke talg van ons lichaam. Dit maakt het een uitstekend huidverzorgingsproduct en de meeste huidtypes kunnen het goed verdragen. Deze olie helpt om de olieproductie in de huid te balanceren, wat acne onder controle houdt. Jojoba-olie verricht ook uitstekend werk om nieuwe haargroei te bedekken, wat de haren versterkt en beschadigde en gespleten haren helpt voorkomen.
 • Zoete amandelolie is een milde olie van de zoete amandel, welke een lichte textuur heeft en hypoallergeen is, waardoor het erg zacht voor de huid is. Het verzacht het haar en de huid en vervangt de beschermende deklaag aan het uiteinde van elk haar, wat het haar beschermt tegen beschadigingen. Amandelolie is rijk aan magnesium, zink en calcium. Deze mineralen zijn cruciaal voor haargroei en om haaruitval te voorkomen.
 • Wonderolie is ook een uitstekende olie voor haargroei. Het is rijk aan vitamine E en vetzuren, welke haargroei en –sterkte ondersteunen en het bevat ook natuurlijke antibacteriële en antischimmel eigenschappen, wat helpt om baardroos te voorkomen.

 

Essentiële oliën

Essentiële oliën voegen een hoop bevorderlijke kwaliteiten toe aan je baardolie en maken het ook mogelijk om een geur aan je olie toe te voegen die je fijn vindt.

 • Lavendel heeft antimicrobiële eigenschappen, welke helpen om een droge scalp en zodoende baardroos te voorkomen.
 • Cederhout vergroot de circulatie in de scalp, wat helpt om nieuwe groei te stimuleren. Zijn antischimmel eigenschappen helpen om jeuk te verlichten en baardroos te voorkomen.
 • Rozemarijn vergroot ook de circulatie naar de scalp wat nieuwe groei ondersteunt en herstel bevordert, wat opzwellingen en jeuk vermindert.
 • Citroengras versterkt de haarzakjes, wat helpt om haarbeschadiging en –uitval te voorkomen.
 • Ylang ylang stimuleert de scalp voor meer haargroei en het verricht uitstekend werk om de oliën in de huid te balanceren.

 

Ingrediënten voor zelfgemaakte baardolie

 • 14 gram arganolie
 • 7 gram jojoba-olie
 • 7 gram zoete amandelolie
 • 7 druppels essentiële lavendelolie
 • 5 druppels essentiële rozemarijnolie
 • 3 druppels essentiële cederhoutolie

 

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een druppelflesje. Draai het fles rustig om de ingrediënten goed te mengen door middel van een kolk.

Thuis baardolie maken

 

Aanbrengen

Afhankelijk van de lengte van je baard doe je drie tot vijf druppels in een hand. Langere baarden hebben meer druppels nodig, maar onthoud dat je met een klein beetje al erg ver komt, dus vergroot de hoeveelheid met een druppel per keer. Gebruik de vingertoppen van de andere hand om de olie over je hele baard te wrijven. Nadat de olie is aangebracht dien je alle vingertoppen te gebruiken om de olie in de baard en helemaal tot de huid daaronder te masseren. Gebruik een kleine speciale baardkam om de baard te verzachten. Breng voor de beste resultaten het dagelijks aan op een net gewassen baard die je droog gedept hebt met een handdoek.

Tags:

1 Reactie
 1. Ik ben op zoek baardolie recepten van olie of van walnoten olie

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo