Braun 7865cc review

De Braun 7865cc kopen?

De Series 7 van Braun is erg populair in de wereld van scheerapparaten. Geen enkel merk en model is hier in de buurt gekomen qua populariteit en hoeveelheid personen die hem gebruiken. Toegang tot het enorme marketingbudget van P&G heeft zeker weten geholpen om de Series 7 de best verkopende serie te maken, maar het scheerapparaat zelf heeft natuurlijk ook verscheidene dingen goed gedaan. De Braun 7865cc is onderdeel van de nieuwe modellen die in 2016 geïntroduceerd werden.

Vergeleken met de modellen van de vorige generatie heeft de Braun 7865cc een nieuwe kleur, een nieuw reinigingsstation en een aantal andere nieuwe dingen, welke we allemaal uitgebreid zullen bespreken in deze Braun 7865cc review.

Het lijkt er op dat dit specifieke model van de Series 7 tenminste net zo populair gaat worden als de bekende 790cc, aangezien hij meestal goedkoper is dan vergelijkbare Series 7 modellen en erg makkelijk te verkrijgen is. Maar voordat je je hard verdiende centen hier aan spendeert, is het mogelijk een goed idee om te weten hoe goed de Braun 7865cc scheert en of er voor hetzelfde geld of minder ook betere alternatieven zijn.

In deze Braun 7865cc review zullen we precies dat doen en alle belangrijke aspecten van dit specifieke scheerapparaat bespreken, waarbij we zowel de plus- als minpunten zullen benoemen.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Braun 7865cc

Positief:
 • Erg comfortabel en zacht
 • Geschikt voor een gevoelige huid
 • Korte scheerbeurten
 • Krachtig en geschikt voor volle baarden
 • Erg goede bouwkwaliteit
 • Presteert erg goed bij langere gezichtsharen
 • Snelle en genietbare scheerervaring
 • Nat en droog gebruik
 • Uitstekende accuduur
 • Kwalitatieve retailbundel
 • Compact en efficiënt reinigingssysteem
Negatief:
 • Zijn scheerapparaten in deze prijsklasse die een kortere scheerbeurt bieden
 • Geen actief systeem voor drogen bij het reinigingsstation
 • Duur
 • Geen reisvergrendeling
 • Matige haartrimmer
 • Slecht geïmplementeerd vergrendelingsmechanisme van de scheerkop
 • Lastig om handmatig te reinigen
 • Verwarrend lcd-scherm

 

 Overzicht van de functies en eigenschappen

Laten we eerst eens een kijkje nemen naar de primaire functies en eigenschappen in deze Braun 78565cc review.

 

Scheersysteem met drie messen

braun scheerapparaat 7865cc reviewDe Braun 7865cc wordt geleverd met drie individuele scheerelementen: twee afwerkingsfolies en een trimmer in het midden. Dit is een opstelling die Braun voor bijna al hun scheerapparaten gebruikt, afgezien van de Series 9, waar gebruik gemaakt wordt van vier messen.

De twee folies aan de buitenkant zullen haar dichtbij de huid scheren, terwijl de gespecialiseerde trimmer in het midden de langere, platliggende haren die in verschillende richtingen groeien vastpakt en deze inkort, zodat de folies aan de buitenkant het werk af kunnen maken. De Braun 7865cc maakt gebruik van dezelfde scheerkoppen als de vorige generatie van Series 7 modellen.

Op hun website en op de verpakking geeft Braun aan dat deze nieuwe generatie Series 7 scheerapparaten zijn met vier gespecialiseerde scheerelementen. In werkelijkheid zijn er echter maar drie actieve elementen en dit is simpelweg een manier om het idee te geven dat er meer vernieuwd is dan eigenlijk het geval is.

 

‘SyncroSonic™’ technologie

Dit is een term die Braun gebruikt om de vibraties van de folies te omschrijven. Afgezien van de oscillaties van de binnenste messen, produceert de motor op de Series 7 ook microvibraties, waardoor de folies vibreren.

Dit helpt schijnbaar om meer haren vast te pakken en naar de scheerelementen te begeleiden. We zullen verderop in deze Braun 7865cc review kijken of dit ook werkt zoals bedoeld.

 

Vijf snelheidsinstellingen

Aangezien de Braun 7865cc onderdeel is van de vernieuwde Series 7, wordt hij geleverd met vijf personaliseringsinstellingen, zodat je de snelheid van de motor aan kan passen van gevoelig naar turbo. In theorie maakt dit het mogelijk om de agressiviteit van het scheerapparaat aan te passen naargelang het gebied dat je scheert.

braun scheerapparaat 7865cc review

Zo kan je bijvoorbeeld de laagste instelling (gevoelig) gebruiken wanneer je gebieden scheert die gevoelig zijn voor irritaties, zoals je nek. Oudere Series 7 modellen, zoals de 790cc of 799cc hebben maar drie scheermodi.

Verderop in deze Braun 7865cc review zullen we uitzoeken of dit in de praktijk ook uitmaakt.

 

Flexibele scheerkop

De scheerkop van de Braun 7865cc kan kantelen op een as en de drie scheerelementen kunnen individueel ingedrukt worden. Er is niets veranderd aan dit systeem en deze is precies hetzelfde als op de vorige Series 7 modellen. Braun noemt het nu een 8-D flexibel scheersysteem en we weten eerlijk gezegd niet hoe ze op dat nummer zijn gekomen.

 

Nieuwe lcd-scherm

De oudere Series 7 scheerapparaten hadden een donker en vreemd geplaatst lcd-scherm, waar je bij weinig licht moeilijk iets van af kon lezen. De nieuwe Braun 7865cc heeft een bijgewerkt scherm dat nu goed helder is, maar heeft volgens ons niet echt een toegevoegde waarde.

 

Automatisch reinigingssysteem

braun series 7 7865cc reviewNet als alle andere cc-modellen wordt de Braun 7865cc geleverd met een automatisch schoonmaak en oplaadstation dat precies doet wat de naam aangeeft. Het station gebruikt dezelfde cartridges als alle Braun reinigingssystemen en verzorgt de reiniging en smering van het scheerapparaat, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Aan de buitenkant ziet dit station hetzelfde eruit als degene van de oudere Series 7, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die we zullen bespreken in het gedeelte schoonmaak en onderhoud van deze Braun 7865cc review.

 

Overige functies

Andere noemenswaardige functies en eigenschappen, zijn een snelle vijf minuten oplaadfunctie, uitklapbare trimmer, precisievergrendeling en nat en droog gebruik. Jammer genoeg is er nog steeds geen reisvergrendeling.


 

Bouwkwaliteit en ergonomie

Braun staat altijd vooraan op het gebied van industriële design innovaties en heeft de laatste jaren een aantal ongelofelijke producten geproduceerd. De Series 7 is misschien niet zonder fouten, maar was en is nog steeds een voorbeeld van die ontwikkelingsfilosofie.

in de doos braun series 7 7865cc review scheerapparaat

Vergelijk prijzen nu bij:

Ondanks de nieuwe kleuren en een aantal kleine aanpassingen, is het ontwerp van de Series 7 onveranderd gebleven sinds de introductie in 2011. Volgens ons kan het ontwerp nog steeds goed meekomen in de huidige markt, alhoewel hij er wel een beetje saai uitziet vergeleken met andere scheerapparaten van Panasonic of Philips. We zouden hem niet saai noemen, maar meer ingetogen.

De nieuwe grijze kleur van de Braun 7865cc draagt zelfs nog meer bij aan dat discrete uiterlijk en hij valt zeker minder op dan de glanzend zwarte en zelfs de zilveren variaties. Het scheerapparaat is volledig van plastic gemaakt, maar hij voelt zeker niet goedkoop aan. Het is een erg kwalitatief plastic dat erg stevig aanvoelt wanneer je het scheerapparaat vasthoudt in je hand.

De behuizing van de Braun 7865cc is aardig dik en loopt helemaal niet tot een punt. Maar aangezien hij lichtgewicht en goed gebalanceerd is, maakt dit op een ergonomisch standpunt niks uit.

De genereuze hoeveelheid rubbermateriaal op de achterkant en de zijkanten biedt een fantastische grip wanneer je handen nat of bedekt zijn met scheerschuim. De scheerkop kantelt soepel en de ‘cassette’ klikt precies op zijn plaats vast.

Een goede keuze die de ergonomie flink verbetert is de oplaadkabel die geleverd wordt met de 7865cc. In tegenstelling tot de oudere die simpelweg horizontaal uit zou steken wanneer je hem verbind met het reinigingsstation of het scheerapparaat, is het einde gebogen in een hoek van 90 graden, wat het probleem volledig oplost.

in de doos braun series 7 7865cc review scheerapparaat

Op de voorkant van het scheerapparaat vind je de uitschuifbare trimmer, de schuifknop waarmee je hem uitschuift, de piepkleine aan/uit-knop en de twee knoppen waarmee je de snelheid aanpast terug. Net onder het Braun logo zit een verzonken knop die de melding reset voor het vervangen van de scheerkop.

Wanneer je de Braun 7865cc omdraait wordt je begroet door een saai, maar wederom functioneel ontwerp. Het gekartelde rubber biedt een hoop grip en gaat verder naar de zijkanten en helemaal door naar de voorkant van het scheerapparaat.

De twee metalen noppen maken contact met twee metalen platen in het reinigingsstation, zodat het scheerapparaat opgeladen en gereinigd kan worden naargelang de status van de hygiëne. Richting de onderkant zit de aansluiting voor de oplader, welke nog steeds niet ideaal geplaatst is, maar de nieuwe oplaadkabel zal tenminste niet zoveel uitsteken als bij de oudere generatie. Aan de rechterkant van de scheerkop zit de vergrendeling voor deze en aan de linkerkant zit de knop om hem te verwijderen.

En nu zullen we de negatieve dingen op het gebied van design en ergonomie behandelen in deze Braun 7865cc review.

Het bekende probleem met het vergrendelingsmechanisme van de scheerkop is nog steeds aanwezig bij de nieuwere Series 7 scheerapparaten en het model in deze Braun 7865cc review is geen uitzondering. Voor degene die niet op de hoogte zijn van dit probleem, zullen we het uitleggen. Als je de scheerkop vast klikt met de daarvoor bestemde schakelaar en de kop vervolgens probeert de bewegen door een beetje kracht uit te oefenen, dan breekt het vergrendelingsmechanisme simpelweg, waardoor je de scheerkop niet meer kan vergrendelen. En dat is wel nodig wanneer je lastige plekken scheert, want in de vergrendelde positie is een van de folies ook teruggetrokken, wat de scheerkop erg nauw en behendig maakt.

braun series 7 7865cc review

Bij de Series 9 en zelfs de Series 5 is dit probleem opgelost en het vergrendelingsmechanisme van die modellen is vele malen beter dan die van de Series 7. Dit betekent simpelweg dat je de scheerkop niet te veel moet forceren wanneer je hem vergrendeld hebt.

Daarnaast is er nog een potentieel probleem dat normaal gesproken alleen maar betrekking heeft op de cc-modellen (degene die geleverd worden met een reinigingsstation). Ondanks het gebruik van een speciale verf die de constante blootstelling aan de op alcohol gebaseerde vloeistof moet weerstaan, kan de verf precies onder de cassette beginnen te schilferen. We kunnen nog niet aangeven of dit probleem opgelost is met de nieuwere Braun 7865cc, aangezien het maanden of zelfs jaren kan duren voordat dit probleem naar voren komt. Alhoewel dit lelijk is, is de schade alleen maar visueel en de prestaties van het scheerapparaat worden er niet door beïnvloed.

Tot slot is er nog steeds geen reisvergrendeling bij de nieuwere generatie van de Series 7. Braun had dit eindelijk op kunnen lossen door een simpele, fysieke reisvergrendeling te plaatsen. De aan/uit-knop is lastig om per ongeluk in te drukken, maar dat is niet voldoende.

Al met al scoort de Braun 7865cc erg goed dankzij een erg solide en stevige constructie. De Series 9 voelt in vergelijking een beetje breekbaar aan.


 

Meegeleverde accessoires

In het standaard retailpakket vind je de volgende onderdelen terug:

 • Braun 7865cc scheerapparaat
 • Automatisch reinigings- en oplaadstation
 • Oplaadkabel
 • Braun schoonmaakcartridge
 • Harde reishoes
 • Schoonmaakborstel
 • Gebruikshandleiding

We willen op dit moment van deze Braun 7865cc review duidelijk maken dat alles er erg kwalitatief uitziet een aanvoelt, van de verpakking tot de zijde textuur van de reishoes. We hadden graag een plastic beschermkap gezien in het pakket, maar het is niet anders.


 

Accuduur en opladen

De Braun 7865cc is een zogenaamd wet & dry scheerapparaat, dus je kan hem alleen maar draadloos gebruiken, wat uiteraard om veiligheidsredenen gedaan is. Als je je scheerapparaat ook bedraad wilt gebruiken, dan zal je een kijkje moeten nemen naar de oudere modellen die alleen maar bestemd zijn voor droog scheren, zoals de 790cc en de 760cc. De nieuwe generatie Series 7 zijn allemaal scheerapparaten die zowel voor droog als nat scheren gebruikt kunnen worden en dus alleen maar draadloos gebruik mogelijk maken.

De oplaadbare li-ion-accu van de Braun 7865cc biedt ongeveer 50 minuten scheertijd. In de praktijk is de accuduur uitstekend en tijdens onze testen presteerde het apparaat geweldig op dit gebied. Een lege accu volledig opladen neemt ongeveer een uur in beslag. Je hebt de optie om het scheerapparaat op te laden via het reinigingsstation of door de meegeleverde oplaadkabel rechtstreeks met het scheerapparaat en het netstroom te verbinden. Wanneer je een volledig lege accu vijf minuten oplaadt, heb je precies genoeg om een scheerbeurt uit te voeren.

braun series 7865cc review scheerapparaat kopen

De Braun 7865cc wordt geleverd met een bijgewerkt lcd-scherm, welke geïntroduceerd werd met de nieuwe Series 7 modellen. De hygiënemeter van de oude Series 7 is verwijderd en in plaats daarvan krijg je een verwarrend display met de oplaadstatus.

Er zijn drie oplaadlichtjes: volle accu, 50% opgeladen en accu bijna leeg. Tijdens gebruik zal het corresponderende lichtje knipperen, maar het is makkelijk om te zien waarom deze implementatie niet bepaald handig is. Een volle accu kan bijvoorbeeld alles aangeven van 100% tot 51%. Het percentage weergeven of simpelweg stappen van 20% (zoals bij de Series 5), was veel handiger geweest. De indicator die aangeeft dat het accu bijna leeg is zal oplichten wanneer er nog genoeg is voor twee tot drie scheerbeurten.

Wanneer het scheerapparaat opgeladen wordt zal het corresponderende groene oplaadlichtje tijdens het hele proces knipperen. Zodra de accu volledig opgeladen is, zullen alle groene lichten branden (niet knipperen) en na een paar minuten uitgaan.

In het midden van het scherm is de indicator voor het vervangen van de scheerkop, welke elke 18 maanden op zal lichten. Je kan hem resetten door de knop op de voorkant van het scheerapparaat in te drukken met de punt van een pen.


 

Scheerprestaties

En nu komen we bij de grote vraag van deze Braun 7865cc review: hoe goed scheert hij? Het korte antwoord is: geweldig. Maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras waar je van op de hoogte moet zijn en afhankelijk van je prioriteiten is dit scheerapparaat mogelijk niet altijd ideaal.

We zullen een hoop informatie behandelen in dit gedeelte, dus we zullen het verdelen over verschillende sub hoofdstukken.

 

Kortheid van de scheerbeurt

Een korte scheerbeurt bereiken is zeker weten mogelijk met een scheerapparaat van Braun, maar ze blinken nooit uit in dit gebied en volgens ons presteert Panasonic beter wanneer we het alleen maar over een korte scheerbeurt hebben. Dat geldt voor alle scheerapparaten die het bedrijf aanbiedt, inclusief de high-end Series 9.

De Braun 7865cc volgt dat pad ook en zijn prestaties zijn nagenoeg hetzelfde als de vorige generaties van Series 7 scheerapparaten. Dat is niet verrassend wanneer je kijkt wat er echt veranderd is ten opzichte van de oude generatie. We kunnen niks vinden dat voor een verbetering van de prestaties kan zorgen. Misschien die vijfde snelheidsinstelling, maar die zullen we ook bespreken in deze Braun 7865cc review.

braun series 7865cc review scheerapparaat kopen

De kortheid van de scheerbeurt die je kan bereiken met de Braun 7865cc is in onze ogen meer dan voldoende en we denken dat de meeste mannen tevreden zullen zijn met de resultaten. Vooral op de wangen en nek presteert hij goed en op een vergelijkbaar niveau als de beste prestaties die we ooit bereikt hebben met een scheerapparaat.

Rond de kin en boven de bovenlip zitten vaak er volle en dikke haren en in dit gebied hadden de prestaties van de Braun 7865cc wel wat beter kunnen zijn. De scheerbeurt is in dit gebied niet zo kort als wat je men een Panasonic Arc 4 of Arc 5 kunt bereiken. Mogelijk zijn we echter een beetje aan het muggenziften en de meeste gebruikers zullen in onze ogen tevreden zijn met de resultaten.

We waren erg onder de indruk van de manier waarop de Braun 7865cc contact maakte met de huid, vooral tijdens het scheren van de nek en richting de kaaklijn. De scheerkop kantelt soepel en de messen kunnen makkelijk ingedrukt worden. Er is maar weinig kracht nodig om ze te bewegen en zorgt voor optimaal contact met je huid en scheren met de Braun 7865cc voelt soepel aan en je hoeft je weinig in te spannen.

Dat brengt ons direct bij het volgende gedeelte.

 

Comfort

Braun Series 7 7865cc Nat&Droog Scheerapparaat met ReinigingsstationWe hebben met de jaren een hoop elektrische scheerapparaten uitgetest en de Series 7 blijft een van de meest comfortabele scheerapparaten die je kan kopen. De Series 9 is de enige die beter presteert op dit gebied, maar het verschil is niet enorm, terwijl je daar veel meer voor moet betalen.

De Braun 7865cc is een van de meest comfortabele, zachte en vergevende scheerapparaten die je kan kopen. Als je een gevoelige huid hebt, dan zal je dit model zonder problemen kunnen gebruiken voor droog scheren.

De folies worden nooit heet, trekken nooit haren uit je huid en de vibraties voelen aangenaam aan op het gezicht. We weten niet of dit een verschil maakt bij het vastpakken van de haren, aangezien de Series 5 deze functie mist en bijna identiek presteert, maar ze maken het scheren wel aangenamer. De comfort na het scheren is uitstekend en we hebben nooit scheerband of irritatie ervaren.

Al met al is de Braun 7865cc indrukwekkend goed om een erg comfortabele scheerbeurt te bieden.

 

Platliggende, langere haren scheren

Korte stoppels scheren is meestal niet een probleem voor een scheerapparaat, zelfs niet voor een goedkoop instapmodel. Langere haren die vaak plat liggen op de huid of taaie, losse haren bieden vaak echter een uitdaging, vooral bij de op folie gebaseerde scheerapparaten. Als je vaak scheert (dagelijks of om de dag), dan is dit niet echt een probleem. Maar als je een paar dagen scheren overslaat, dan moet je mogelijk op zoek gaan naar een meer capabel scheerapparaat.

braun series 7 7865cc scheerapparaat review

Vergelijk prijzen nu bij:

Gelukkig presteert de Braun 7865cc erg goed tijdens deze situaties. We durven zelfs te zeggen dat de Series 9 het enige foliescheerapparaat is dat beter op dit gebied presteert. Wanneer we een scheerapparaat testen, proberen we zoveel mogelijk omstandigheden na te bootsen om een uitgebreide en relevante conclusie te kunnen bieden. Zowel korte als lange haren scheren is daar een perfect voorbeeld van.

Het was geen verrassing dat de Braun 7865cc uitstekend presteerde bij korte stoppels. Toen we hem echter gebruikte op een baard die drie dagen oud was presteerde hij echter ook indrukwekkend goed. Je hoeft minder scheerbewegingen te maken dan bij andere scheerapparaten en hij was erg effectief om de haren op de nek mee te nemen die meestal plat liggen en in verschillende richtingen groeien.

Wij denken dat Braun de spijker op de kop heeft geslagen op dit gebied met de Series 5, 7 en 9. Hun speciaal ontworpen trimmers werken gewoonweg beter dan de modellen van de concurrentie. Als je dus niet zo vaak scheert en taaie, platliggende haren hebt die in verschillende richtingen groeien, dan zal de Braun 7865cc deze prima aan kunnen.

 

Snelheidsinstellingen – Maken ze een verschil?

De Braun 7865cc heeft vijf snelheidsinstellingen, welke uiteenlopen van gevoelig tot turbo modus. Dit is een van de primaire verschillen vergeleken met de vorige generatie van de Series 7 (790cc, 799cc, 740s, etc), welke maar drie hebben. Deze instellingen passen de kracht van de motor aan en Braun zegt dat je deze moet gebruiken op basis van waar je scheert.

Als je bijvoorbeeld je nek of een ander gebied scheert dat vatbaar is voor irritatie, dan moet je de gevoelige modus gebruiken, terwijl je op de kin of de wangen de hogere instellingen moet gebruiken.

braun 7865cc review premium scheerapparaat

In theorie klinkt dit erg goed, maar na verschillende Series 7 modellen (zowel oud als nieuw) uitgeprobeerd te hebben, kunnen we vol overtuiging zeggen dat ze aardig nutteloos zijn. De lagere instellingen zorgen er simpelweg voor dat het scheerapparaat langzaam aanvoelt en doet niks om het comfort te verbeteren. Dit comfort blijft meer dan voldoende als je de hoogste instelling gebruikt. We hebben nooit een verschil opgemerkt met betrekking tot comfort en we raden dus simpelweg aan om de hoogste instelling voor elk deel van je gezicht te gebruiken.

Je kan door de verschillende modi schakelen door de twee knoppen aan weerszijden van de aan/uit-knop in te drukken. De kleur van de powerknop zal veranderen op basis van de modus die je selecteert, wat uiteenloopt van lichtblauw tot donkerblauw en heldergroen voor de turbo modus. Het scheerapparaat zal de laatste instelling die je geselecteerd hebt onthouden en de volgende keer dat je het scheerapparaat aanzet gebruiken.

Nog een ding dat het waard is om op te merken, is dat de Turbo modus bij de nieuwe Series 7, waaronder de Braun 7865cc, 12% sneller is vergeleken met de hoogste instelling op de oude generatie van de Series 7, welke drie instellingen hadden. Meer kracht is altijd goed volgens ons, maar het is lastig om vast te stellen of die 12% echt een verschil uitmaakt. Wij vonden de Braun 7865cc in ieder geval niet significant beter presteren dan de oudere modellen.

 

Nat en droog gebruik

Braun Series 7 7865cc Nat&Droog Scheerapparaat met ReinigingsstationAlle nieuwe Series 7 modellen zijn nu geschikt voor zowel nat als droog gebruik. Nat of droog scheren met een scheerapparaat is vaak een voorkeurskwestie en over het algemeen bieden scheerapparaten van Braun geen voordelen voor hoe kort je je scheerbeurt krijgt. Hetzelfde geldt voor de Braun 7865cc.

Een scheergel of –schuim gebruiken deed niet veel om een kortere scheerbeurt te bieden en het comfort was al uitstekend. Een lotion die je aanbrengt voor het scheren is veel beter in dit geval. Het neemt maar een paar seconden in beslag om aan te brengen en tijdens het testen zagen we een kortere scheerbeurt, vooral op de lastige delen (zoals boven de bovenlip). Als je een ruige baard hebt, overweeg dan zeker om een speciale ‘pre-shave lotion’ te gebruiken en scheer simpelweg droog met de Braun 7865cc.


 

Uitschuifbare trimmer

braun series 7 7865cc reviewWij hebben uitschuifbare trimmers op scheerapparaten altijd erg handig gevonden. Alhoewel het een hel zou zijn om een hele baard met een te trimmen, zijn ze zeker weten geschikt voor lichte verzorging en bijwerken.

De Series 7 heeft zo’n trimmer, welke je op het voorste deel van het scheerapparaat terugvindt. Om deze te activeren moet je de schuifknop omhoog drukken met je duim. Ondanks de duidelijke randen is dit aardig moeilijk om te doen, aangezien je aardig wat kracht moet gebruiken en de schuifbeweging voelt een beetje haperig aan.

De trimmer zelf is wijd genoeg en zijn positie maakt hem erg makkelijk om te gebruiken. Hij heeft een afgerond profiel, wat wij niet echt fijn vinden, aangezien we de voorkeur geven aan een rechte rand. Ons echte probleem is echter dat hij niet goed lijkt te snijden. We moesten meerdere keren over hetzelfde gebied gaan om alle haren te verwijderen en je moet hem in een erg scherpe hoek houden ten opzichte van de huid, want anders zal je een hoop haren missen. De trimmers op de scheerapparaten van Panasonic zijn in onze ogen vele malen beter.


 

Reinigen en onderhouden

schoonmaken van braun series 7 7865cc reviewWanneer we een elektrisch scheerapparaat bespreken dat geleverd wordt met een automatisch reinigingsstation, dan spenderen we hier vaak een hoop aandacht aan. Wanneer je moet kiezen tussen een model van een scheerapparaat met reinigingsstation en eentje zonder, dan moet je je keuze baseren op twee dingen:

 • Hoe makkelijk is het om het scheerapparaat handmatig schoon te maken
 • Hoe goed is het reinigingsstation

Een reinigingsstation gebruiken zal uiteraard ook de verbruikskosten verhogen, maar daar zullen we verderop in deze Braun 7865cc review aandacht aan besteden.We kunnen in het geval van de Braun 7865cc (en alle andere Series 7 modellen) direct duidelijk zijn dat het reinigingsstation zelfs noodzakelijk is en je zult het gemak zeer op prijs stellen.

Alle Series 7 scheerapparaten maken gebruik van dezelfde scheerkoppen, de 70s (zilver) en 70b (zwart) cassettes. In tegenstelling tot Panasonic en Remington, omringen de cassettes van scheerapparaten van Braun zowel de messen als de folies. De componenten worden samengevoegd tot een ingewikkeld onderdeel dat je niet uit elkaar kan halen en daardoor erg moeilijk om schoon te maken is.Braun 7865cc vs 790cc

Alhoewel we altijd aanbevelen om het station achterwege te laten als deze niet nodig is, is het bij de Series 7 een noodzakelijk kwaad een cc-modellen zoals de Braun 7865cc, zijn waarschijnlijk een betere optie.

Je hoeft hem uiteraard niet na elke scheerbeurt te gebruiken, maar na zo’n drie keer scheren zal je hem toch door het reinigingsstation moeten halen om ophopingen van haren en vuil te verwijderen. Dit is in onze ogen de optimale verbruiksfrequentie om de hygiëne van je scheerapparaat te behouden en de verbruikskosten tot een minimum te beperken.

Laten we nu in deze Braun 7865cc review eens kijken naar het reinigingsstation dat meegeleverd wordt.

Het is duidelijk een van de kleinere stations die we gezien hebben en zeker weten de meest compacte van het aanbod van Braun. Hij heeft een glanzende afwerking op de voorkant en de achterkant en zijkanten zijn matte bewerkt. Wij vinden hem mooier dan het model dat meegeleverd wordt met de Series 5 en 9 van Braun, welke groter zijn en er een beetje goedkoop uitzien.

braun series 7 7865cc review

Aan de linkerkant van het station zit een knop die het station opent. Je kan vervolgens de schoonmaakcartridge plaatsen totdat deze vast klikt, het station sluiten, de stroomkabel in het stopcontact doen en je bent helemaal klaar om te beginnen.

De besturingen zijn erg duidelijk verdeeld. In het midden (een beetje bovenin) zit een grote ronde knop die de reinigingscyclus start, terwijl de led-indicators je info geven. Precies naast de aan/uit-knop zitten indicators van de reinigingsmodus. Het station selecteert automatisch de vereiste modus op basis van de hygiënestatus van je apparaat.

Er zijn drie modi:

 • Korte (economische) reiniging
 • Normale reiniging
 • Hoge intensiteit reiniging

Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat je het scheerapparaat gereinigd hebt, zal het station een van de drie modi selecteren, welke allemaal weergeven worden met respectievelijk een, twee, of drie druppels.

Aan de linkerkant vindt je de indicators voor de hoeveelheid reinigingsvloeistof dat over is. Wanneer de indicator aangeeft dat deze bijna leeg is, dan moet je deze vervangen met een nieuwe.

Nadat je het scheerapparaat in het station geplaatst hebt zal deze automatisch opgeladen worden. Het station zal een geschikt reinigingsprogramma kiezen en daarna kan je op de knop drukken om de reinigingscyclus te beginnen. Tijdens het proces zal de centrale led-indicator blauw worden en constant aanblijven, terwijl de corresponderende reinigingsmodus groen zal knipperen.

Een korte reinigingscyclus duurt ongeveer drie minuten, waarbij het scheerapparaat aan en uit gezet wordt en de reinigingsvloeistof door de scheerkop gespoeld wordt. De hoge intensiteit reinigingsmodus zal daarentegen zo’n 16 minuten in beslag nemen. Daarna zal een blauw vinkje oplichten, wat aangeeft dat je scheerapparaat gereinigd is.

 

Geen actief drogen

Het reinigingsstation van de oudere Series 7 generatie zou nu vervolgens de cyclus voor het droogmaken starten door gebruik te maken van een inductie verwarmingssysteem. De reinigingsstations die echter geleverd worden met de Braun 7865cc en alle andere Series 7 modellen die momenteel gefabriceerd worden (zowel de nieuwe als oude generatie) hebben deze functie niet meer. Braun heeft besloten om deze functie niet meer te bieden, wat waarschijnlijk met kosten te maken heeft.

Dit is volgens ons een beetje jammer, aangezien dit een functie was die ervoor zorgde dat de Series 7 tussen de menigte uitsprong. Inductief drogen maakt gebruik van een spiraal die erg heet wordt en zodoende de scheerkop erg snel en stil droogt. Het station van de Series 9 maakt bijvoorbeeld gebruik van een ventilator om het vocht te verwijderen en dat produceert wel een beetje lawaai.

braun 7865cc review premium scheerapparaat

Vergelijk prijzen nu bij:

Jammer genoeg sluit de Series 7 zich aan bij de Series 3 en Series 5 (de goedkopere scheerapparaten van Braun) en heeft dus geen systeem meer om het scheerapparaat actief te drogen. Daardoor heeft de Braun 7865cc ongeveer vier uur nodig voordat de reinigingsvloeistof volledig verdampt is.

Dit is in onze ogen geen dealbreaker, maar het was fijn geweest als Braun de inductiewarmte had behouden bij de Series 7. Bij de scheerapparaten van Panasonic is het mogelijk om hem gewoon droog te maken, maar aangezien de scheerkop bij scheerapparaten van Braun zo ingewikkeld is, is dit helaas niet mogelijk.

Nog een functie die aanwezig was bij de oudere stations, was de mogelijkheid om een snelle reiniging uit te voeren. Ook deze modus is volledig verwijderd bij alle Series 7 die momenteel ontwikkeld worden. Dit is dus ook het geval bij de 790cc modellen. Mogelijk wordt het oude station nog verkocht door webshops en je kan het nieuwe station onderscheiden van de oude door het ontbreken van een blauwe knop voor de snelle reinigingsmodus.

Een positief punt is echter dat het nieuwe station het scheerapparaat nog steeds erg goed schoonmaakt. Na een reinigingscyclus is het apparaat perfect schoongemaakt, ingesmeerd en hij raakt ook lekker.

Een reinigingscartridge zal het een maand of meer uithouden, wat uiteraard afhangt van hoe vaak je het station gebruikt. Aangezien de reinigingsvloeistof gebaseerd is op alcohol, zal deze sneller verdampen dan de vloeistoffen die Panasonic en Philips gebruiken.

Een manier om dit tegen te gaan, is de cartridge na gebruik uit het station halen en de plastic dop er weer op doen als je hem niet dagelijks gebruikt. We raden zeker aan om dit te doen. Zoals we namelijk al aangaven is het station na elke drie scheerbeurten gebruiken een goede compromis. Een handmatige reiniging is lang niet zo efficiënt als een automatische reiniging, maar het is goed genoeg voor tussen de keren dat je het reinigingsstation gebruikt.

Goedkope Braun 7865cc

Daarnaast kan je ook een beetje vloeibare zeep gebruiken voor een meer grondige handmatige reiniging en vervolgens de scheerkop onder de kraan afspoelen en laten drogen. Dit raden we zeker aan om de maximale hoeveelheid reinigingscycli uit een cartridge te halen. Je kan ook je eigen vloeistof maken, maar de garantie kan hierdoor vervallen en de keuze is dus aan jou of je dit wel of niet wilt doen.

De kosten van de cartridges zijn redelijk, maar aardig duur wanneer je ze vergelijkt met de concurrentie. Zoals gezegd is het reinigingsstation een noodzakelijk kwaad bij Braun, maar je kan er het maximale uithalen door de bovenstaande tips toe te passen.

Dit lijkt ons ook een goed moment in deze Braun 7865cc review om je een waarschuwing te geven. Dit model is een wet/dry scheerapparaat, dus je kan hem gebruiken met scheergel of –schuim. Het scheerapparaat moet echter volledig vrij zijn van schuim- of gelresten en ook volledig droog zijn voordat je hem in het reinigingsstation kan plaatsen. Als je dit niet doet, dan kan het station na verloop van tijd verstopt raken. Daarom raden we dus ook zeker weten aan om een scheerapparaat van Philips of Panasonic te kopen als je meestal nat wilt scheren en ook het gemak van een reinigingsstation wilt hebben.


 

 Beschikbaarheid van vervangingsonderdelen

Braun Series 7 7865cc Nat&Droog Scheerapparaat met ReinigingsstationAlle Series 7 modellen gebruiken dezelfde scheerkoppen, de 70s/70b cassettes. De kosten van deze onderdelen hebben flink geschommeld met de jaren. Op een gegeven moment van de prijs erg competitief, vooral wanneer je ze vergeleek met de kosten van de concurrentie, voornamelijk de Panasonic Arc 4.

Vandaag de dag zijn de 70s/70b scheerkoppen een beetje aan de dure kant. Een 92s scheerkop van de Series 9 is bijvoorbeeld niet veel duurder. Je kan deze cassettes soms voor een mooi prijsje vinden, dus zorg ervoor dat je van tevoren eerst een beetje onderzoek hiernaar doet.

Standaard beveelt Braun aan om de scheerkop van de Braun 7865cc om te 18 maanden te vervangen. In werkelijkheid hangt dit volledig af van je scheergewoonte, de volheid van je baard en hoe goed je je scheerapparaat onderhoudt. Regelmatig reinigen en smeren zal de gebruiksduur van de messen verlengen. Als je het automatische reinigingsstation gebruikt, dan zal deze beide voor je verzorgen.


 

Voor wie is de Braun 7865cc bestemd?

Tijdens het testen van de Braun 7865cc behaalde we bekende resultaten, aangezien dit niet de eerste Series 7 is die we uitgetest hebben. Als we onze ervaring beknopt op zouden moeten sommen, dan zouden we zeggen dat dit een zeer aangenaam een capabel scheerapparaat is welke perfect bij de meeste mannen zal passen.

Hij is ongelofelijk comfortabel, zachtjes en vergevend, wat hem ideaal maakt voor mannen met een gevoelige huid die erg vatbaar is voor irritatie. Als je vaak last hebt van scheerbrand, uitslag of zelfs ingegroeide haren, dan doe je er goed aan om de Series 7 te overwegen. De Braun 7865cc is in dit geval een goede keuze, aangezien hij vaak goedkoper is dan vergelijkbare Series 7 modellen.

Braun 7865cc

De Braun 7865cc presteert ook veel beter dan andere op folie gebaseerde scheerapparaten wanneer je langere, platliggende haren scheert. Als je niet elke dag of om de dag scheert, dan kan dit zeker een goede optie zijn.

Volgens ons is de scheerbeurt kort genoeg, maar zoals we eerder al aangaven denken we dat vergelijkbaar geprijsde Panasonic scheerapparaten een nog kortere scheerbeurt zullen bieden. Tussen de twee merken kiezen zal afhangen van je behoeften; comfort vs korte scheerbeurt.

Alhoewel de Braun 7865cc gebruikt kan worden onder de douche of met scheerschuim of –gel, is droog scheren waarschijnlijk het beste voor dit scheerapparaat, zoals we eerder in deze Braun 7865cc review al benoemd hebben.

Dit model is erg divers en een geweldige allrounder. Het is echter niet altijd de ideale keuze en tijdens sommige omstandigheden zijn er mogelijk betere opties beschikbaar voor hetzelfde geld of zelfs nog goedkoper. Laten we nu eens een kijkje nemen in deze Braun 7865cc review welke alternatieven dat zijn.


 

Alternatieve scheerapparaten

braun series 5 kopen reviewDe 790cc is waarschijnlijk het populairste Series 7 model. Het is het typische model dat iedereen kent en waar iedereen van houdt. Op het gebied van prestaties is de 790cc niet beter dan de 7865cc. Zijn hoogste snelheidsinstelling is volgens Braun zelfs 12% langzamer dan die van de 7865cc (en andere Series 7 modellen die vijf personaliseringsmodi hebben). Na beide gebruikt te hebben kunnen we echter zeggen dat de prestaties van beide modellen nagenoeg identiek zijn.

Dus waarom zou je voor de 790cc in plaats van de 7865cc kiezen? Daar kunnen we kort in zijn, want dat is de prijs. We hebben de laatste paar maanden de prijzen van beide in de gaten gehouden en ze fluctueren continu. Daarom moet je simpelweg degene kiezen die het goedkoopste is.

Mogelijk kan je ook nog een 790cc vinden die verkocht wordt met het oude reinigingsstation, welke zowel inductie verwarming als een snelle reinigingsmodus heeft. Zoals eerder gezegd kan je de oude van de nieuwe onderscheiden door de blauwe knop van de snelle reinigingsmodus. Vertrouw echter niet alleen op de foto’s van het product, want die zijn meer informatief en het hoeft niet te betekenen dat je precies dat product krijgt. Vraag dus voordat je koopt welke reinigingsstation meegeleverd wordt als je specifiek het oude model wilt hebben.

Als de Braun 7865cc tot slot een ideaal scheerapparaat voor je lijkt, maar de prijs boven je budget uitkomt, dan is een Series 5 model een uitstekend en goedkoper alternatief. De beste keuze in deze serie lijkt de 5090cc te zijn, welke geleverd wordt met een reinigingsstation en vaak goedkoper is dan vergelijkbare modellen.

De scheerkoppen voor de Series 5 zijn ook goedkoper vergeleken met de Series 7, wat een lagere total cost of ownership betekent. De scheerprestatie van de Series 5 verschilt daarnaast ook niet zoveel van de Series 7.

Wij hebben beide gebruikt en volgens ons voelt de Series 7 meer verfijnd aan en hij is fijner om te gebruiken. De behuizing van de Series 5 vibreert een hoop en maakt meer lawaai en de scheerkop kantelt niet zo soepel als bij de Braun 7865cc. Het eindresultaat is echter vergelijkbaar met betrekking tot comfort en kortheid van de scheerbeurt.


 

Conclusie van deze Braun 7865cc review

Braun Series 7 7865cc Nat&Droog Scheerapparaat met ReinigingsstationDe Braun 7865cc is een uitstekend scheerapparaat dat het succes van de Series 7 voortzet. Het is het meest comfortabele scheerapparaat in deze prijsklasse en hij biedt een korte scheerbeurt, alhoewel de concurrentie op dit laatste gebied beter presteert. Het is jammer dat Braun ervoor gekozen heeft om twee unieke functies van het oude reinigingsstation te verwijderen, maar dit is in onze ogen geen dealbreaker.

Als je de Braun 7865cc onder de douche of met scheerschuim/-gel wilt gebruiken, dan biedt de concurrentie meer gebruiksvriendelijke modellen, maar op het gebied van droog scheren is de Series 7 ongeëvenaard in deze prijsklasse.

Heb je ervaring met een Series 7 model of is in jou ogen een ander scheerapparaat beter? Deel je ervaringen hieronder, zodat andere lezers hiervan kunnen profiteren.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Zoek je toch een ander elektrisch scheerapparaat?
Check onze #1 koopgids + reviews om zo het beste scheerapparaat te kopen

LEES OOK:

8 Totale Score
Ideaal voor droog gebruik

De Braun 7865cc is een uitstekend scheerapparaat dat het succes van de Series 7 voortzet. Het is het meest comfortabele scheerapparaat in deze prijsklasse en hij biedt een korte scheerbeurt. Op het gebied van droog scheren is de Series 7 ongeëvenaard in deze prijsklasse.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo