Hoe snel groeit een baard?

Hoelang duurt het om een baard te laten groeien?

Wanneer je besluit om je baard te laten staan vraag je je mogelijk af hoelang het duurt om een baard te laten groeien. Het simpele antwoord op deze vraag is dat het verschillend kan zijn voor elke man, maar er zijn dingen die je kan doen om het proces te versnellen.

Genetica speelt een belangrijke rol bij de lengte en volheid van je gezichtshaar en de tijd om die baard te laten groeien kan uiteenlopen van twee maanden tot zes jaar, wat afhangt van hoe lang je je baard wilt laten groeien.

Alhoewel haar gemiddeld 1,25 cm per maand groeit, geldt dat hoe wijder je je baard wilt laten groeien, hoe langer het duurt om dit te bereiken. Een aantal karakteristieken van je baard begrijpen zal je mogelijk helpen om te bepalen hoelang het duurt om je baard te laten groeien.


 

Het proces van een baard laten groeien

Wanneer je je baard laat staan, dan zal het haar drie verschillende ontwikkelingsfases of groeisnelheden moeten ondergaan. De fases worden als volgt geclassificeerd: de anagene fase, de catagene fase en de telegone fase.

baard laten staan hoe snel groeit een baard

De anagene fase is de eerste fase en dit is de groeifase van je baard. Afhankelijk van je individuele genetica kan het een paar maanden tot meerdere jaren duren voordat deze fase afgerond is. Zodra het haar stopt met groeien gaat deze over naar de catagene fase, wat de overgangsfase is en meestal een paar weken aanhoudt. De laatste fase is de telogene fase of rustfase. In deze fase begint het proces van het vormen van nieuwe haren en/of het aanwakkeren van een nieuwe anagene fase.

Sommige haren in je baard zullen verschillende tijden in de anagene fase hebben. Sommige vallen uit, sommige blijven groeien, je zal dit niet weten totdat je de gewenste lengte krijgt en naar de volheid van je baard kijkt.


 

De lengte van je baard bepalen

Als je niks met je baard hebt gedaan, dan zal deze gemiddeld een lengte van 90 cm bereiken. Wederom zullen je genen bepalen of je baard 90 cm bereikt of stopt bij 30 cm. De manier om te bepalen hoelang je baard blijft groeien is kijken naar haaruitval. Dit betekent dat je in de derde fase van de haargroei bent gekomen en zal het beste moment zijn om te bepalen hoelang het in de toekomst duurt om je baard tot dat punt te laten groeien. Zodra de groeifase compleet is drukken de nieuwe haren die oude naar buiten en begint het proces opnieuw.

Baardgroei

Dit proces zal je niet alleen precies vertellen hoelang het duurt om je baard te laten groeien, maar zal je ook laten zien hoelang je je baard kan laten groeien. Je moet echter onthouden dat niet elk haar in de baard op hetzelfde moment de laatste fase zal bereiken. Dus sommige haren stoppen bij 30 cm, terwijl andere door kunnen gaan tot 90 cm of zelfs nog langer. Let goed op de patronen om een goed idee te krijgen over je individuele omstandigheden.


 

Factoren die de lengte van je baard beïnvloeden

Elke man die besluit om een baardreis te beginnen zal zichzelf minstens een keer afvragen hoelang het duurt totdat de baard een bepaalde lengte bereikt heeft. De vraag moet opgevolgd worden door een andere, namelijk: “Welke stappen moet ik ondernemen en hoe kom ik daar?” Om de antwoorden op deze twee vragen te krijgen, moet je eerst weten welke factoren gepaard gaan met het hele proces van een baard groeien.

baard laten groeien

Weten dat je genen voor een groot deel bepalen hoelang het duurt om een baard te laten groeien is zeker niet een fijn gevoel, maar je hoeft je nog geen zorgen te maken, omdat er andere factoren zijn die de lengte van je baard bepalen.

Laten we ze simpelweg in twee groepen verdelen. De eerste groep bestaat uit de factoren die je niet kunt beïnvloeden en de andere zijn de factoren waar je volledige controle over hebt. We hebben genetica al genoemd als een factor die je niet kan beïnvloeden en leeftijd en ras zijn nog twee dingen die onder dezelfde groep vallen, ongeacht hoe graag je wilt. Andere factoren zoals je levensstijl, voeding en verzorgingsroutine van je baard zijn allemaal dingen die van jou afhangen.


 

De rol van genetica in baardgroei begrijpen

Je zal nu onderhand gerealiseerd hebben dat wanneer je opa en vader volle baarden hebben, de kans groot is dat jij ook een geweldige baard kunt laten groeien. Gebaseerd op dit feit zullen sommige mannen nooit een volle of lange baard kunnen laten groeien en andere zullen helemaal geen baard krijgen. Geloof het of niet, maar dit is iets goeds, alhoewel dat nu mogelijk niet zo lijkt.

Mannen die moeite hebben om een baard te laten groeien, hebben minder kans op haaruitval op hun hoofd. En andersom zullen mannen die prachtige, volle baarden kunnen laten groeien eerder last hebben van kaalheid. Genen beïnvloeden bijna elk aspect van je haargroei, maar dit kan van man op man verschillen.

Baardgroei hoelang duurt het

De eerste gezichtsharen beginnen te groeien tijdens de puberteit, maar je genen besluiten wanneer je baard tijdens de puberteit naar buiten komt en hoe lang en sterk deze zal worden. Het patroon van je groei wordt ook bepaald door genetica. Dit betekent dat sommige mannen last kunnen hebben van wat kalere plekken op hun baard (alhoewel ze nog steeds een mooie baard kunnen hebben).

Deze mannen moeten simpelweg wachten tot hun baard langer wordt, zodat de langere haren uiteindelijk de plekken bedekken waar helemaal of bijna geen haar groeit. Als je net begint met je baard, dan is het onmogelijk om te weten hoelang het duurt voordat je je doel bereikt. Net als iedereen is de beste manier om uit te vinden hoelang het duurt om een bepaalde lengte te bereiken, simpelweg stoppen met scheren en geduld hebben. Gemiddeld kan je echter verwachten dat het een paar maanden duurt voordat je een langere, vollere baard hebt.

Een hoop mannen laten hun baard staan omdat ze denken dat ze hiermee tijd kunnen besparen, omdat ze niet meer hoeven te scheren. Je baard heeft echter verzorging nodig en dit is een fout die veel mannen maken. Het hebben van een baard is een toewijding die nooit ophoudt en de tijd die je voorheen kwijt was aan scheren, zal je nu kwijt zijn aan het onderhouden en verzorgen van je baard. Je zal het echter met ons eens zijn dat het hebben van een volle baard elke seconde van je tijd waard is.


 

Hoelang duurt het om een baard te laten groeien als tiener?

Leeftijd is nog een factor die een hoop invloed heeft op je baardgroei. Meestal zullen de eerste tekenen van gezichtshaar zichtbaar zijn tijdens de puberteit, wat ergens tussen de 12 en 16 jaar betekent. Wanneer je deze leeftijd bereikt zal je testosteronniveau stijgen. Met de boost van testosteron zullen je vellusharen transformeren in terminale lichaamsharen. Dit is niet van toepassing bij elke man en laatbloeiers zullen nog een paar jaar moeten wachten tot ze kunnen genieten van hun bos met gezichtshaar.

Voordat je denkt dat je als tiener nu een langere en vollere baard dan ooit tevoren kunt laten groeien, moet je onthouden dat je nog een paar jaar geduld moet hebben voordat je de baard die je wilt hebben kan laten groeien. Het beste wat de meeste mannen kunnen verwachten tijdens de puberteit, is de groei van een snor en misschien een paar plekjes met baardgroei. Personen met geweldige genetica zullen echter mogelijk opmerken dat hun baard voller en sneller groeit dan de gezichtsharen van de meeste andere mannen.

tiener baard hoe snel groeit baard

Om beter te begrijpen hoelang het duurt om een baard te laten groeien als tiener, moet je begrijpen dat de snelheid van haargroei afhangt van je leeftijd. Na de puberteit, ergens tussen 18 en 25 jaar, zal je opmerken dat je baard sneller en voller groeit. Dit is ook de leeftijd waarin de meeste mannen het hoogste testosteronniveau hebben. Aanvullende testosteron zal ervoor zorgen dat de baarden van sommige mannen hun groeipotentie bereiken en alle gaten vullen, wat de uitstraling van dikker en voller gezichtshaar geeft.

Als dit niet het geval voor jou is, maak je dan geen zorgen en heb nog een paar jaar geduld voordat je baardtijd arriveert. Dit is misschien niet wat je wilt horen op dit moment, maar het is de enige waarheid. Tot slot kan je verwachten dat je baard tussen 25 en 35 jaar het volste zal zijn en sneller dan ooit tevoren zal groeien. Op deze leeftijd zal je baard zijn volle potentie bereiken.

Dit is niet hetzelfde voor elke man, maar het geeft je een beter idee wat je kan verwachten en de tijd dat nodig is om je gezichtshaar te laten groeien op basis van je leeftijd.


 

Het belang van ras bij baardgroei begrijpen

Ras is een factor die het meeste impact zal hebben op de groei van je baard. Dit zal bepalen of je baard zal groeien wanneer je een tiener of wanneer je volwassen bent. Kaukasiërs hebben meestal het meest volle gezichtshaar. Mannen met een donkere huidskleur hebben meestal een hoop problemen tijdens baardgroei.

baard mannen laten groeien

Zwarte mannen die een baard kunnen laten groeien hebben echter vaak een hele volle baard. Aziaten kunnen een baard laten groeien, maar zullen het het meest uitdagend vinden om een volle baard te krijgen en er zijn bepaalde redenen voor waarom dit gebeurt.


 

Leren om je baardgroei te maximaliseren

Als je je zorgen maakt over hoe snel je gezichtshaar groeit, dan kan je een aantal dingen doen om je baardharen te helpen tijdens de groeifase.

Het eerste wat je moet doen nadat je besluit om een baard te laten staan, is volledig stoppen met scheren en het scheermesje gedurende tenminste vier weken niet aan te raken. Laat gedurende die tijd de natuur zijn werk doen en weersta de verleiding om je baard te vormen en trimmen. Beginners hebben vaak moeite om gedisciplineerd te blijven en begin vaak veel te vroeg met hun gezichtshaar trimmen. Op dat moment gaan vaak de meeste dingen fout, omdat ze meer haren weghalen dan bedoeld.

In plaats daarvan moet je je gezichtshaar laten evolueren door alle groeifases, maar vooral de anagene fase wanneer haren ongestoord moeten groeien. Als je om wat voor reden dan ook de verleiding niet kan weerstaan en scheert, dan zal het vier weken duren om weer een korte baard te laten groeien. Je baard heeft dus zo’n vier tot zes weken nodig om weer tot de vorige lengte te groeien.

Baardgroei tips

Vier weken zijn voorbij, wat nu? Nou, de tijd is gekomen om een aantal stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat je baard zijn volledige potentie bereikt. Genetica is niet de enige factor die bepaalt hoe snel en hoe lang een baard groeit. Gifstoffen in je lichaam, je stressniveau en de voedingsmiddelen die je regelmatig consumeert zullen ook beïnvloeden hoe snel je baard kan groeien.

Mannen die roken en een baard willen laten groeien kunnen het beste hiermee stoppen. Naast dat het uiteraard slecht voor je algehele gezondheid is, voorkomt roken ook dat je baard zijn volledige potentie bereikt. Sigaretten roken heeft een negatieve invloed op je bloedcirculatie. Aangezien je gezichtshaar de juiste bloedstroom nodig heeft om te groeien, kan je vast wel begrijpen dat roken en een volle, lange baard niet samengaan. Stoppen met roken zal ervoor zorgen dat je sneller een volle baard bereikt.

 

Je dieet verbeteren

Je dieet aanpassen zal helpen om de tijd te verminderen die je baard nodig heeft om te groeien. Gezonder voedsel in plaats van gefrituurd voedsel eten zal je haar helpen om in de eerste fase veel sterker te groeien, wat het mogelijk maakt voor de baard om sneller zijn volledige potentie te bereiken.

Als je je afvraagt welke voedingsmiddelen een goed beginpunt zijn om een gezonde baard te laten groeien, begin dan met voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, vooral A, B, C en E. Magnesium, ijzer, zink, seleen en siliciumdioxide zijn allemaal dingen die je binnen moet krijgen. Tot slot is er geen sterk en vol gezichtshaar zonder eiwitten.

Baard laten groeien

Alle mannen weten al dat eiwitten geweldig zijn voor de spiergroei. Nou, ze zijn ook geweldig voor je baardgroei. Beperk de inname van geraffineerde suikers en combineer dit met een dieet dat rijk is aan eiwitten en weinig vetten bevat, aangezien dit de groeisnelheid van je gezichtshaar een boost zal geven. Een aantal noemenswaardige voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en die ervoor kunnen zorgen dat je een gezondere en mooiere baard krijgt zijn: vis, kip, eieren, zalm, biefstuk, kaas, karbonade, tofoe, melk, yoghurt en nog veel meer.

Groenten en fruit zijn ook noodzakelijk als je het proces van je baardgroei wilt versnellen. Fruit dat het beste werkt zijn: perziken, appels, aardbeien, bananen, abrikozen, avocado’s, kiwi’s, ananassen en andere citrusvruchten. Kies voor groenten: wortels, spinazie, broccoli, sla, peulvruchten, tomaten, paprika’s, asperges en champignons.

 

Regelmatig trainen

Nu je weet hoe je de haargroei op je gezicht kan vergroten en versnellen met voedingsmiddelen, kan het zeker geen kwaad om je dieet aan te vullen met regelmatige fysieke activiteiten.

Voordelen van regelmatig trainen zijn eindeloos. Om te beginnen vergroten fysieke activiteiten je testosteronniveau en dit is de primaire hormoon die verantwoordelijk is voor baardgroei. Wanneer je een boost van deze hormoon krijgt met behulp van fysieke activiteiten, dan zullen de terminale haren op je gezicht dikker en sneller groeien. De circulatie van je lichaam kan ook verbeterd worden als je regelmatig traint. Een verbeterde circulatie is ook een van de factoren die de groei van gezichtshaar een boost geeft.

baard trainen laten groeien snel baard groeien

Stress minimaliseren is belangrijk wanneer je een mooie baard probeert te laten groeien. Een hoop onderzoeken hebben bewezen dat wanneer je veel stress hebt, je een langzamere haargroei of zelfs haaruitval kan ervaren. Fysieke activiteiten zullen stress voorkomen en verwijderen, wat leidt tot een snellere haargroei en een mooiere baard.

 

Goed slapen

Zorg ervoor dat je tussen de zeven en acht uur slaap per nacht krijgt. Het is bekend dat onze lichaamstemperatuur daalt wanneer we slapen. Een lagere temperatuur leidt tot een grotere bloedcirculatie, wat een snellere en meer haargroei tijdens de slaapcyclus veroorzaakt en ja, hetzelfde geldt voor het haar op je gezicht.

baard groeien slapen trainen

Dieet, fysieke activiteiten en slaap zijn drie factoren die je in de gaten moet houden. Als je niet goed slaapt, gezond eet of voldoende sport, dan zal dit leiden tot een langzamere baardgroei en dat is niet je doel.


 

Je toewijden aan het proces

Ongeacht hoelang het duurt om een baard te groeien, zal je onderweg ongetwijfeld tegen een paar problemen aanlopen. Wanneer je net begint met een baard laten staan, dan zullen je haren zich aan moeten passen aan de nieuwe groei. Op dit moment zal je waarschijnlijk droogheid en jeuk ervaren. Het belangrijkste is om door te blijven zetten tijdens deze fase, aangezien dit ook weer overgaat. Om die reden bestaat baardolie namelijk, om je te helpen om de droogheid en jeuk zonder inspanning te trotseren.

Baard sneller laten groeien

Een goede baardolie zal de jeuk van je baard verminderen of zelfs compleet stoppen, maar je gezichtshaar ook hydrateren en voorkomen dat dit uitdroogt. Mogelijk is het ook een goed idee om vaker baardshampoo te gebruiken, om zodoende ook te voorkomen dat de huid onder je baard te droog wordt.


 

Je baard vormen

Nadat je je baard vier tot zes weken met rust gelaten hebt wordt het tijd om hem te vormen. Alhoewel het mogelijk tegenstrijdig klinkt, kan het trimmen van je baard de groei ondersteunen. Op een gegeven moment zal je knopen of klitten of gespleten punten in je baardhaar krijgen. Die gespleten punten moet je afscheren als je de groeipotentie van je gezichtshaar wilt verbeteren en uiteindelijk sneller een gezondere en vollere baard wilt hebben.

baard laten staan

Het vormen van je gezichtshaar moet je beginnen bij de neklijn. Als je geen vertrouwen in jezelf hebt, ga dan de eerste keer naar een professional die hier ervaring mee heeft. Voor mannen die besluiten om de baard zelf te trimmen zal een goede baardtrimmer erg van pas komen. De eerste stap is een neklijn definiëren. Beginners maken vaak de fout om de neklijn te hoog te scheren. Om deze fout te voorkomen moet je de neklijn twee vingers boven de adamsappel beginnen.

Gebruik de baardtrimmer om alle haren die buiten de lijn vallen te verwijderen en gebruik vervolgens een traditioneel open scheermes om de lijnen nauwkeurig af te bakenen. Op deze manier zal je de neklijn vormen zonder de anagene groeifase van het gezichtshaar te onderbreken.

Naast de neklijn zit de wanglijn. Het beste wat je kan doen met wanglijnen, is ze natuurlijk laten groeien. De primaire reden om de wanglijn van je baard te trimmen, is wanneer de haren omhoog kruipen op je gezicht naar je ogen. Alleen dan kan je deze ‘verdwaalde’ haren verwijderen, om zodoende een nettere en beter gedefinieerde wanglijn te creëren.


 

Baardgroei maximaliseren met verzorgingsproducten voor je baard

Om ervoor te zorgen dat je gezichtshaar altijd zo snel mogelijk groeit, dien je te overwegen om kwalitatieve verzorgingsproducten voor je baard te gebruiken, zoals baardoliën, -balsems, -borstels en –kammen. Baardoliën en –balsems staan bekend als verzachters en conditioners die gezichtshaar zachter maken en bevochtigen dankzij hun ingrediënten.

Afgezien van een jeukende baard voorkomen of minimaliseren tijdens het begin van je baardreis en je gezichtshaar zachter, gezonder en meer handelbaar maken, zorgen deze producten ervoor dat je baard na verloop van tijd sneller groeit. Dit geldt uiteraard alleen voor baardbalsems en –oliën die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten.

Sommige mannen denken vaak dat verzorgingsproducten voor de baard onnodig zijn en dat het enige mannelijke ding je baard vrij laten groeien en nooit onderhoud en verzorgen is.

Gezonde baard laten groeien

Hier klopt uiteraard niks van. Wanneer je baard begint te groeien, dan zal je niet alleen jeuk, maar ook een droge huid ervaren, wat uiteindelijk zal leiden tot baardroos. De beste manier om deze schilfers te verwijderen is baardolie of –balsem gebruiken, omdat ze fungeren als supplementen en gezichtshaar gevoed en bevochtigd houden.

Kies je baardolie zorgvuldig uit en zorg ervoor dat hij tenminste een van de volgende ingrediënten bevat: wonderolie, arganolie, kokosolie, jojoba-olie of hennepzaadolie. Al deze natuurlijke ingrediënten kunnen beïnvloeden hoelang het duurt voor je haar om te groeien, maar wonderolie en jojoba-olie zijn voornamelijk efficiënt. Bijna niets kan zo handig zijn om te groeitijd te verkorten dan een baardkam en –borstel.

Een baard borstelen heeft een hoop voordelen, waaronder je baard er dikker en voller uit laten zien. Baardborstels zijn ook geweldig om kale plekken in je baard te verbergen. Kwalitatieve baardborstels zijn meestal degene met varkenshaar en ze zijn geweldig voor het bestrijden van gespleten punten. Ze maken haren namelijk sterker en minder gevoelig voor schade en afbreken. Als je denkt dat een goedkope baardborstel genoeg is, haal die gedachte dan snel uit je hoofd. Je bespaart misschien een paar euro’s, maar goedkope borstels hebben geen goede kwaliteit en de kans is groot dat ze je haarzakjes beschadigen.

Baardkammen zijn voornamelijk voor stylingsdoeleinden en ze geven je baard niet echt een vollere uitstraling. Zowel een baardkam als – borstel kunnen echter de bloedstroom naar je gezichtshaar vergroten en je baardgroei stimuleren.

Een fout die veel mannen maken tijdens borstelen en kammen, is te agressief zijn. Zelfs de beste baardkam of –borstel zal niet werken als je agressief aan de haren trekt. In het ergste geval kan te agressief kammen of borstelen leiden tot beschadiging van je baardhaar en mogelijk trek je er zelfs een aantal haarzakjes uit.


 

Helpen baardgroei serums en vitaminen?

reinigen gezicht baard laten groeienEen baardgroei serum zoals lipogaine is een effectieve behandeling voor dun haar, wat je een vollere baard geeft door de bloedstroom naar de haarzakjes te vergroten. Overweeg om daarnaast baardolie en –shampoo te gebruiken om ook te helpen om het haarzakje te revitaliseren.

Alhoewel baardgroei vitamines en serums in sommige gevallen hebben laten zien dat ze de tijd die je baard nodig heeft om te groeien kunnen verkorten bij sommige mannen, dienen ze de laatste dingen te zijn die je overweegt om in te nemen.

Supplementen dien je alleen in te nemen als je alle natuurlijke methodes om een baard sneller te laten groeien geprobeerd hebt en alleen nadat je het besproken hebt met je huisarts. Als een gezonder dieet, sporten, betere slaapgewoontes en baardverzorgingsproducten niet werken, misschien is dit dan een mogelijkheid om je baard sneller te laten groeien. Zoals gezegd moet je het echter eerst met je huisarts bespreken.


 

Hoe duurt het om een baard te laten groeien met minoxidil?

Minoxidil is meestal de oplossing voor mannen die het probleem van lege plekken in de baard op te lossen. Je dient het rechtstreeks aan te brengen met een pipet op het probleemgebied zonder haar. Sommige mannen die het gebruikt hebben zien een verbetering in hun baardgroei. Er is echter ook een voldoende grote groep met mannen die geen verschil opmerkte voor en na gebruik.

Volle baard laten groeien

Het is logisch dat de resultaten per man verschillen. De meeste personen die echter aangaven dat ze succes hadden door het aanbrengen van minoxidil, beweren dat de resultaten na zes maanden gebruik kwamen. De baardgroei nam ook weer af toen ze stopte met het gebruik. Net als bij baardsupplementen dien je minoxidil niet gebruiken zonder eerst contact op te nemen met je huisarts.


 

Vragen en antwoorden

V: Hoe lang groeit haar ongeveer in een maand?

A: Het haar van de gemiddelde persoon groeit 1,25 centimeter per maand.

V: Hoe lang groeit haar ongeveer in een jaar?

A: Het haar van de gemiddelde persoon groeit 15 centimeter per jaar.

V: Hoelang duurt het om een snor te laten groeien?

A: Een snor groeit met dezelfde snelheid als de rest van het gezichtshaar.

 

Conclusie

reinigen gezicht baard laten groeien

Dus als we teruggaan naar de originele vraag aan het begin van dit artikel, dan kunnen we je nu vertellen dat de tijd dat het neemt om een volle baard te laten groeien afhangt van je individuele genen, je dieet en je algehele fysieke gezondheid.

Je gezondheid in het algemeen verbeteren in combinatie met groeipillen of baardoliën kunnen helpen de groeisnelheid van je baardharen verbeteren.

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo