Panasonic ES-LV81-K review

Ik geeft toe dat ik een beetje bevooroordeeld ben als het om scheerapparaten van Panasonic ben. Vroeger gold dat voor Braun maar de waarde voor mijn geld heeft die voorkeur in de laatste jaren doen opschuiven naar Panasonic. De prijs van de ES-LV81-K  is behoorlijk hoog, hij moet wel flink wat waarde bieden om van die vooroordelen te profiteren. Kan hij dat? Kan een elektrisch scheerapparaat zoveel geld waard zijn?

 

5-Blade Cutting System

Panasonic ES-LV81-K review

klik om te vergroten

De Panasonic ES-LV81-K begint zijn hoge prijs terug te verdienen zodra hij uit de doos komt. Het is een stijlvol apparaat. Misschien niet zo high-tech als bijvoorbeeld de Philips SensoTouch 3D. Dat model ziet er uit als iets uit een sciencefiction film. Maar ook dit apparaat ziet er goed uit.

Klik  hier voor de beste prijs & gebruikerreviews >>>

Maar als je honderden euro’s voor een scheerapparaat neertelt wil je natuurlijk meer dan stijl. De Arc5 begint dat process door een motor te bieden die hoge snelheden haalt. 14.000 rpm. Dat garandeert geen strak resultaat natuurlijk, maar het is een goed begin. Met al die snelheid is het apparaat verrassend stil en trilt het weinig. Het is niet zo stil als het Norelco systeem maar een stuk stiller dan de meest recente modellen van Braun. Dat is goed voor mensen zoals ik, die gevoelig zijn voor zulke dingen. Razendsnel is op zich nutteloos, maar deze Panasonic haalt er zijn voordeel uit met een zwevend 5-blade systeem. Ze volgen de contouren van je gezicht niet zo goed als het Norelco systeem maar de 5 onafhankelijk zwevende mesjes doen uitstekend werk dankzij de Multi-Flex draaiende kop.

Dagelijks gebruik laat zien dat de 5 messen van goede kwaliteit zijn. Gelukkig is er hier meer aan het werk dan slechts cijfertjes. Ze buigen goed en de ultradunne folie is zodanig ingesteld dat het haar omhooggetrokken wordt om vervolgens kort bij de huid te worden afgehakt zonder brandend gevoel.

De uitklapbare trimmer is ook erg netjes. De schuifschakelaar is uitstekend ontworpen, precies goed te bewegen, niet te stroef en niet te makkelijk, en de trimmer komt meteen naar buiten.

 

Oplaadsysteem

Panasonic ES-LV81-K laadstation

klik om te vergroten

Zoals de meeste moderne elektrische scheerapparaten heeft de houder een dubbele functie, hij is zowel reinigingssysteem als lader. Als lader is het een van de beste ontwerpen die ik ken. Hij zal je van leeg naar vol brengen in ongeveer 45 minuten. De meeste andere laders hebben een uur nodig, deze volgens specificaties ook maar hij doet het beter dan de eigen specificaties. Die 15 minuten zijn geen groot punt maar tonen wel aan dat er kwalitateitsonderdelen gebruikt zijn. Wat nog fijner is, is dat je 15 scheerbeurten per lading krijgt. Dit komt deels doordat het apparaat een grotere scheerkop heeft. Nadeel hiervan is dat het scheren van de bovenlip tot aan de neus wat moeilijker is.

Uiteraard hangt het exacte aantal scheerbeurten af van de tijd die je er voor nodig hebt en de stugheid van je baard. Maar als gemiddelde is het accuraat. Ook hier is het precieze aantal niet zo belangrijk maar is het vooral een teken dat er goede onderdelen gebruikt zijn. In dit geval een robuuste accu.

Die accu maakt het apparaat wat zwaar, zo’n 200 gram. Dat is zwaar maar niet dramatisch. Zelf vind ik het wel prettig. Een te licht scheerapparaat helpt me te weinig bij het scheren. Het formaat is ook iets groter dan gemiddeld: 9 bij 4,5 bij 5 cm. Dat is redelijk lang, maar ik heb lange vingers, dus voor mij werkt het wel. En het geeft de benodigde ruimte voor de accu natuurlijk.

Klik  hier voor de beste prijs & gebruikerreviews >>>

Zoals je van Panasonic zou verwachten is de lader super simpel in gebruik. Zet het scheerapparaat erin, op z’n kop en kijk naar de mooie blauwe lampjes op het LCD display. Je zou wensen dat er over dat systeem wat beter was nagedacht. Het laat slechts enkele seconden de tijd die je nog in je accu / om te scheren hebt zien en verdwijnt dan weer. Aan de andere kant blijft op dit nieuwe model het lampje niet knipperen als het opladen voltooid is. Dat vond ik persoonlijk erg irritant op de oude ES-LA93-K.

 

Reinigingssysteem

Ook het reinigingssysteem is eenvoudig in gebruik. Een nadeel is hier dat het systeem substantieel kan bijdragen aan de kosten die het apparaat voor de bezitter met zich mee brengt. Voordeel is dan weer dat de oplossing niet op alcohol gebaseerd is en dus niet snel vervliegt zoals de cartridges van Braun. Maar net als die andere fabrikant worden er hier ook exorbitante bedragen gevraagd voor een vervangende cartridge. Deze kosten op het moment van schrijven zo’n €9,- per stuk. Als je er 1 per maand nodig hebt, loopt dit snel op. Maar de oplossing is op water gebaseerd en kan misschien langer mee dan het lijkt. Droog reinigen helpt bij het besparen van deze kosten, tot het punt waar je misschien maar 1 keer per jaar een nieuwe cartridge nodig hebt. Op een bepaald moment kost het meer moeite dan het waard is. Dat is het punt met elk geautomatiseerd reinigingssysteem, ook dat van Panasonic.

Panasonic ES-LV81-K

klik om te vergroten

Je kunt dit probleem deels overwinnen door de messen onder water af te spoelen. Iets wat veilig kan dankzij het uitstekende ontwerp van de Panasonic ES-LV81-K. Het is effectiever als je het apparaat deels uit elkaar haalt, wat je dankzij datzelfde ontwerp eenvoudig kunt doen. Zoals de meeste elektrische scheerapparaten die je nat kunt gebruiken krijg je in het algemeen een resultaat dat dichter bij handmatig scheren licht. De ES-LV81-K maakt dat zeker waar. Hij blinkt uit bij scheren met gel of schuim.

Als je er voor kiest het reinigingssysteem te gebruiken, en van tijd tot tijd moet je dat wel doen, zul je tevreden zijn met het resultaat. Het is snel en effectief. En het ruikt nog lekker ook. De reinigingscyclus duurt ongeveer 10 minuten van begin tot eind. De droogcyclus va 80 tot 170 minuten hangt af van de temperatuur in de ruimte waar de reinigende lader staat. En als de cyclus compleet is, is het apparaat droog en klaar voor gebruik.

 

Samenvatting Panasonic ES-LV81-K review

Het Panasonic ES-LV81-K elektrisch scheerapparaat is zonder twijfel een van de beste modellen die er zijn. Het scheren gaat snel, is stil en glad, zonder irritatie. Aan de andere kant toont het prijskaartje die kwaliteit ook. Dit is geen goedkoop apparaat dus kijk uit naar een aanbieding.

Als je liever met de hand reinigt in plaats van met het systeem van Panasonic, kun je extra geld besparen door te kiezen voor de Panasonic ES-LV61-A. Het is hetzelfde model, maar komt zonder het systeem voor opladen en automatisch reinigen.

 

Klik  hier voor de beste prijs & gebruikerreviews >>>

8 Totale Score
Het scheren gaat snel, is stil en glad, zonder irritatie

Het Panasonic ES-LV81-K elektrisch scheerapparaat is zonder twijfel een van de beste modellen die er zijn. Het scheren gaat snel, is stil en glad, zonder irritatie.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
1 Reactie
  1. Leuk verhaal over die Panasonic ES-LV81K, alleen moet hij wel ergens in Nederland te koop zijn………
    Dan toch maar een Braun Series 9000 ??

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo