Hoe je handen goed wassen voor een betere scheerbeurt

Een schoon gezicht is essentieel voor een goed scheerresultaat. Maar om je gezicht te wassen moet je schone handen gebruiken. Handen wassen is een gewoonte geworden die ons geleerd is door de mensen om ons heen. Handen wassen klinkt misschien als een eenvoudige handeling, maar hoe je dat doet maakt zeker uit. Maar hoe was je echt je handen goed?


 

Handen wassen

In 2010 werd een enquête gehouden onder Amerikaanse volwassenen en werd hen gevraagd of zij hun handen wassen na gebruik van een openbaar toilet: 96% zei ja. Dit is volgens een 2013 Michigan State Study gepubliceerd in het Journal of Environmental Health. Maar de grotere vraag is hoeveel procent van deze mensen hun handen goed wassen.

handen wassen voor het scheren

Om dit te weten te komen, vroeg de Michigan State Study een dozijn onderzoeksassistenten om badkamergedrag te bestuderen en hun bevindingen op te schrijven. Zij controleerden 3.700 personen en organiseerden hun resultaten op geslacht, leeftijd, tijd van de dag, netheid van de badkamer, beschikbaarheid van handdroger, tijd besteed aan wassen en alle andere variabelen.

De bevindingen toonden aan dat 10% van de mensen hun handen niet waste, 23% waste met alleen water en 67% met zeep. Echter, wassen met zeep alleen was niet het doel van het onderzoek. Uit het onderzoek bleek verder dat 5% van de mensen hun handen gedurende 15 seconden of langer met water en zeep waste. Deze methode is wat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aanbeveelt als de effectieve duur van handen wassen voor het verwijderen van een groot aantal microben in de handen.


 

Normale zeep vs antibacteriële zeep

Daarnaast stelt de FDA ook voor om een gewone zeep te gebruiken voor het wassen van de handen in plaats van zeep met antibacteriële ingrediënten. Dit komt omdat zeep met antibacteriële eigenschappen “triclosan” als actief ingrediënt bevat. Triclosan komt ook veel voor in kleding, keukengerei, speelgoed en meubels, zodat ze antibacteriële eigenschappen hebben.

zeep handen wassen

De gevolgen van triclosan voor de menselijke gezondheid wordt al lange tijd besproken. Dierproeven hebben aangetoond dat triclosan de normale werking van hormonen in het lichaam kan veranderen. Hierdoor is de langdurige blootstelling van mensen aan triclosan hoger dan eerder werd gedacht, waardoor er bezorgdheid ontstaat over de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van dit ingrediënt gedurende een mensenleven.

 

De keerzijde van antibacteriële zepen bij het handen wassen

Afgezien van de nadelige effecten van triclosan, is antibacteriële zeep misschien gewoon niet zo verstandig om te gebruiken. Door het natuurlijke mechanisme van bacteriën voor een sneller aanpassingsvermogen, zijn ze in staat om resistent te worden tegen alles wat hen tegenwerkt.

Door hun kleine omvang en grote populatie kunnen ze zich snel voortplanten en sterven. Dit feit nodigt bacteriën uit tot een snellere mutatie en dus een snellere weerstand. Dit is al lang een probleem in de geneeskunde.


 

Je handen goed wassen

Ze zeggen dat het schoonhouden van je handen een van de manieren is om te voorkomen dat je ziek wordt en de ziektekiemen van anderen verspreidt. Veel infectieziekten worden verspreid door het gebruik van vuile handen of het niet wassen van de handen met schoon, stromend water en zeep.

handen wassen scheren

De CDC stelt een specifieke manier voor om infecties en de verspreiding van ziektekiemen naar anderen te voorkomen. Deze aanbeveling is ontwikkeld op basis van gegevens uit een aantal studies die een effectieve handwastechniek aantonen.


 

Stappen om je handen op de juiste manier te wassen

1

Was je handen met het schone stromende water

Het gebruik van stromend water is beter, hygiënischer en noodzakelijk. Als je een wastafel met stilstaand water gebruikt dat al eerder is gebruikt, kan het al vervuild zijn. Het wassen met vervuild water betekent dus dat je handen om te beginnen niet schoon zijn. Daarom moet in plaats daarvan schoon stromend water worden gebruikt.

De watertemperatuur heeft geen significante invloed op de verwijdering van ziektekiemen. Maar warmer water kan je huid irriteren en is niet milieuvriendelijk.

 

2

Draai de kraan dicht na het bevochtigen van de handen

Het gebruik van zeep bij het wassen van de handen is effectiever in het verwijderen van vuil, vet en microben dan het gebruik van water alleen. De eigenschappen van de zeep, oppervlakte-actieve stof genaamd, maakt het mogelijk om het vuil te reinigen en te verwijderen. Mensen wrijven ook instinctief over hun handen met wat zeep wat de ziektekiemen nog meer verwijdert dan met water alleen.

Handen wassen zeep

Studies hebben ook aangetoond dat het gebruik van zeep met antibacteriële ingrediënten niet beter is dan het gebruik van een normale zeep. De FDA stelde in december 2013 een regel voor om fabrikanten te verplichten gegevens in te dienen ter ondersteuning van de werkzaamheid en veiligheid van antibacteriële zepen en lichaamsspoelingen. Deze voorgestelde regel heeft geen invloed op antibacteriële producten die worden gebruikt in de gezondheidszorg, zoals doekjes, handreinigers en andere.

 

3

Schuim je handen met de zeep en wrijf ze samen

Zorg ervoor dat de achterkant van je handen, tussen je vingers en onder je nagels meegenomen worden. Schuimen en wrijven van je handen bouwt frictie op waardoor vuil, viezigheid en microben sneller worden verwijderd. De microben zitten over het hele oppervlak van je hand, dus de hele hand moet gewassen worden. Het belangrijkste is dat je je nagels goed schoonmaakt. Het is waar de meeste microben zich het beste verbergen.

 

4

Wrijf je handen tenminste 20 seconden

Het is moeilijk om de optimale duur van het wassen van de handen te kennen, omdat er niet veel studies zijn die de gezondheidseffecten van het veranderen van de wastijden bewijzen. Onder de getoonde resultaten hebben de meeste van hen reducties van het totale aantal microben gemeten. Slechts een klein deel daarvan is ziekteveroorzakend en heeft geen gemeten impact op de gezondheid. Het verminderen van het aantal microben op de hand houdt niet direct verband met een betere gezondheid.

Scheren en handen wassen

De optimale tijdsduur voor het wassen van de handen kan aan weinig variabelen worden gekoppeld. Desalniettemin zijn er aanwijzingen dat een handwasbeurt van 15-30 seconden effectief kan zijn bij het verwijderen van ziektekiemen in vergelijking met een kortere tijdsduur dan dit. Veel landen over de hele wereld hebben deze aanbevolen tijdsduur voor handen wassen overgenomen. Sommige landen raden ook een extra 20-30 seconden aan voor drogen.

 

5

Spoel de handen goed af onder schoon stromend water

Zeep en wrijving hebben geholpen om alle viezigheid los te maken, inclusief ziektekiemen. Om ze volledig te verwijderen, helpt schoon stromend water ze af te spoelen. Het spoelen van de zeep met water vermindert ook de huidirritatie.

Handen wassen schoon water

Nogmaals, als je een wasbak met stilstaand water gebruikt, kunnen je handen weer besmet zijn, vooral als het al eerder werd gebruikt. Daarom moet je schoon stromend water gebruiken.

Bij het dichtdraaien van de kraan raden sommigen het gebruik van een papieren handdoek aan, maar dit vergroot het gebruik van water en papieren handdoeken. Er zijn ook geen studies die aantonen dat deze methode de gezondheid verbetert.

 

6

Droog je handen met een schone handdoek of droog ze met lucht

Zelfs na het wassen van de handen kunnen ziektekiemen gemakkelijk door natte handen worden opgenomen. Daarom moeten de handen na het wassen worden gedroogd. Tot nu toe zijn er geen duidelijke en bewezen studies die de beste methode voor het drogen van de handen na het wassen aangeeft, omdat resultaten tegenstrijdig lijken.

handen drogen na het wassen

Bovendien vergelijken de meeste van deze studies de totale concentratie van microben en niet alleen ziektekiemen, op handen na het gebruik van luchtdrogers. De resultaten toonden geen significante gezondheidseffecten. Het gebruik van een papieren handdoek kan ook niet 100% aanbevolen worden, vanwege de verspilling en het toegenomen gebruik van papieren handdoeken, wat niet milieuvriendelijk is. Maar studies suggereren dat het gebruik van een schone handdoek of gewoon met lucht drogen het beste is.


 

Conclusie

Handen wassen is een goede gewoonte die ons geleerd wordt om uit te voeren. Toch realiseren de meeste mensen zich niet de juiste manier en het significante verschil dat het geeft om het daadwerkelijk te doen. Wanneer je het goed doet maak je je handen volledig schoon en verwijder je een groot gedeelte van de ziektekiemen op je handen.

handen wassen voor het scheren

Regelmatig handen wassen, vooral voor en na bepaalde activiteiten, is een van de beste manieren om ziektekiemen te verwijderen, ziek worden te voorkomen en de verspreiding van ziektekiemen naar anderen te voorkomen. Handen wassen is een goede gewoonte die een overwinning is voor iedereen, behalve voor ziektekiemen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo