Scheerzeep of scheerschuim

Het is een eeuwenoud debat; scheerzeep of scheerschuim. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen, en de keuze is bijgevolg soms moeilijk. Zoals vele scheerkeuzes hangt veel af van persoonlijke voorkeur. Zoals de meesten die nat scheren verkiezen, heb ik de voorkeur voor scheerzeep. Maar ieder gezicht (en leven) is anders, dus experimenteer vooral met beiden om erachter te komen welke je verkiest. Maar voor we in details treden vind je wat extra informatie in deze handige infographic.

LEES OOK: Hoe gebruik je scheerzeep
LEES OOK: 
Hoe Gebruik je Scheerschuim?

 

Vlugge Opmerking over Scheerschuim

De meeste kerels die nat scheren verkiezen scheerzeep. We herhalen het in zowat ieder artikel, maar het is dan ook waar: Scheren is een belevenis, en zeep en borstel gebruiken draagt daar aan toe. En dat is belangrijk, geloof me. Het is vergelijkbaar met whiskey drinken uit een plastieken bekertje tegenover een whiskyglas. Beiden bieden een aanvaardbaar resultaat, maar één beleving is toch… Anders, luxueuzer.

 

De Voordelen van Scheerzeep

Scheerzeep biedt meestal een wat stevigere, dikkere emulsie, wat een geweldig kussen tussen je scheermes en gezicht verzorgt. Het is ook wat gladder. Zo scheert het mes vlot over je gezicht.

Het geeft een hoop meer controle. Van begin tot einde bepaal jij de kwaliteit van het schuim. Jij beslist hoe snel, stevig of lang je je mengsel opschuimt. Het is een beetje zoals koken, en je zal het een tijdje moeten oefenen. Daarom is het populair bij ervaren scheerders.

Scheerzeep is meestal ook goedkoper. Scheerschuim is al opgeklopt en verlucht, bij scheerzeep doe je dat zelf. Meestal zal zeep langer meegaan dan schuim.
En tenslotte is scheerzeep gewoon cooler (naar onze mening). Het is deel van die belevenis waar we het over hadden. Het heeft wat, je zeep in de scheerkom leggen – misschien dezelfde die je grootvader gebruikte – je scheerkwast vastnemen en het perfecte schuim voorbereiden.

 

Soorten Scheerzeep

Er zijn twee basissoorten scheerzeep: Glycerinezeep en driedubbel gemalen. Ze geven allebei een ander effect en het draait vooral om voorkeur.

  • Glycerinezeep. Glycerinezeep bevat (je raadt het al) glycerine, een onderdeel van olies en vetten. Deze zepen zijn meestal niet gemalen, dus een deel is water. Ze zijn ook helderder dan gemalen zeep. Over het algemeen zijn ze goedkoper, maar ze gaan niet even lang mee. Ze hebben een sterkere geur en dat is voor sommige kerels een reden om ze te verkiezen boven andere zeep.
  • Driedubbel gemalen zeep. Tijdens het malen wordt de zeep gemalen, verhit en afgekoeld. Meestal gebruikt men dit proces bij plantaardige zeep of op basis van talg. Het maakt de zeep harder en voegt kleuren en geuren toe. Het trekt ook water uit de zeep. Zoals de naam doet vermoeden wordt deze scheerzeep driemaal gemalen. Na de derde maal is de zeep meestal vrij hard, een groot verschil met de zachte glycerinezeep. Ook gaan ze langer mee, hoewel ze minder sterk geuren.

Indien je op zoek gaat naar goede scheerzeep zijn hier enkele optie:

 

Voordelen van Scheerschuim

Scheerschuim is scheerzeep die opgeschuimd is met water en lucht. Het spreekt dus voor zich  dat ze een pak handiger zijn dan scheerzeep. Je kan gewoon een potje kopen (We raden niets in een spuitbus aan, zowel voor scheren als andere dingen) Scheerschuim biedt gewoonlijk ook een betere bescherming, wat zich het product bij uitstek maakt voor vele liefhebbers van veiligheidsscheermessen.

 

Soorten Scheerschuim

Er zijn drie basissoorten scheerschuim: Traditioneel scheerschuim, spuitbussen en scheergel. Zoals scheerzeep heeft elke soort zo zijn voor- en nadelen. Je zal ze dus zelf moeten proberen.

  • Traditioneel scheerschuim. Traditioneel scheerschuim is meestal vooraf opgeschuimde scheerzeep met wat meer kaliumhydroxide.
  • Spuitbus. Vooral in de jaren 50 waren spuitbussen populair, ook voor scheerschuim. Ze gaan niet lang mee en zijn best vervuilend, maar ze zijn superhandig, daarom kopen mensen ze nog steeds.
  • Scheergel. Je vindt ze in de meeste supermarkten, vooral omdat ze zo’n kleurrijke verpakking hebben. Kerels die nat scheren blijven uit de buurt van gels, maar sommigen kopen ze omdat je ze zonder kwast kan gebruiken.

 

Conclusie?

Dus wat is het juiste antwoord op dit eeuwenoude debat? Simpel. Je zal wat moeten uitproberen en kijken wat bij je gezicht en levensstijl past. Persoonlijk verkiezen wij scheerzeep boven scheerschuim. Het is gewoon een meer fun.

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo