Wat is menthol? Is het veilig? Waarom zit het in scheerproducten?

Menthol is een populair ingrediënt in scheerproducten. Maar wat is menthol en waarom gebruiken zoveel personen het graag?

 

Wat is menthol?

menthol scheren verzorgingMenthol is een organische verbinding verkregen uit muntoliën (of het kan synthetisch worden gemaakt). Het is een wasachtige, kristalachtige stof, transparant of wit van kleur, vaste stof bij kamertemperatuur en smelt iets daarboven. Natuurlijke menthol wordt verkregen door het invriezen van pepermuntolie. De resulterende kristallen van menthol worden vervolgens gescheiden door filtratie.

Menthol is een monoterpeen. Terpenen en terpenoïden vormen een groep verbindingen in planten die verantwoordelijk zijn voor geur en smaak. Deze verbindingen kunnen ook nuttig zijn tegen ziekten zoals dementie en diabetes type II. Andere terpenen zijn krachtige medicijnen zoals thujon uit absint en THC.

 

Effecten van menthol op het lichaam

menthol scheerschuim giletteMenthol activeert de lichaamsreceptorstructuren in de huid en andere koudegevoelige zones voor een “koud gevoel”. Voor het eerst gevonden door de Duitse anatomist Krause, menthol werkt in de zenuwen door het activeren van eiwitten. Zowel centrale als perifere zenuwen reageren op deze “koude” boodschappermolecule. Menthol zet deze koude receptoren ertoe aan om te geloven dat ze koud voelen.

Menthol heeft lokale verdoving en “anti-irriterende” eigenschappen. Menthol lijkt GABA (gamma aminozuur) receptoren te activeren, een primaire neurotransmitter in de hersenen en het ruggenmerg. Dat is hoe menthol de pijnreceptie verstoort. Menthol is ook een zwak activeringsmiddel voor kappa opioïde receptor. Dit betekent dat het waarschijnlijk leidt tot het vrijkomen van pijnstillende stoffen in de hersenen.

Hoewel het de temperatuur van de huid niet echt verandert, produceert het een verkoelend effect in combinatie met de lokale verdovingseigenschappen. In die zin is het vergelijkbaar met capsaïcine, de chemische stof die verantwoordelijk is voor de kruidigheid van hete chili’s (die de warmtesensoren stimuleert, ook zonder een daadwerkelijke verandering in temperatuur te veroorzaken).

 

Menthol en scheren

Menthol en scheren hebben een wat ongebruikelijke symbiotische relatie. Aan de ene kant is er het duidelijk aangename verkoelende effect dat populair is bij warm en vochtig weer. En veel personen waarderen het verkoelende effect in aftershave producten als ze iets te agressief (of slordig) zijn met hun techniek en uiteindelijk wat ongemakkelijke irritatie overhouden.

menthol gezichtscremeAan de andere kant maken degenen die scheerproducten maken (met name in de massamarkt) soms gebruik van de plaatselijke verdovingseigenschappen van menthol om ingrediënten te maskeren die irritatie kunnen veroorzaken of voor minder effectieve smering tijdens het scheren zorgen. Het is echter volkomen veilig om scheerproducten met menthol te gebruiken, omdat er weinig door de huid wordt opgenomen.

 

Conclusie

menthol scheren verzorgingMenthol is veilig om te gebruiken en verlicht in de meeste gevallen de irritatie die bij scheren ontstaat. Het heeft een verkoelende werking die ervoor zorgt dat je huid snel herstelt na het scheren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo