Hoe moet je scheren wanneer je acne hebt?

Acne kan op zichzelf al erg genoeg zijn. Scheren terwijl je acne hebt kan echter een nachtmerrie zijn. Maak je echter geen zorgen, want ik heb op het internet uitgebreid gezocht naar informatie over hoe je het beste kan scheren met acne en daarnaast zal ik ook mijn persoonlijke ervaringen met je delen. Dus als je last hebt van acne en scheren een hel voor je is, dan is dit het perfecte artikel voor je.

 

Voorbereiding

Tips voor scheren met acneJe gezicht voorbereiden voor het scheren is een belangrijk onderdeel, maar wanneer je acne hebt moet je hier nog meer aandacht aan besteden. Naast het hydrateren van de huid en het haar (welke je zachter moet maken voor het scheren), dien je ook na te denken over het verwijderen van vuil en vooral de hoeveelheid en de verspreiding van bacteriën op je huid verminderen.

Ik weet dat het uitknijpen van een puistje meestal niet aanbevolen wordt. Als je echter een wit kopje hebt die je zonder het scheren ook al bijna uit zou knijpen, dan is het beter om dat nu direct te doen en hem correct te reinigen en de inhoud te verwijderen. Het scheermesje zal hem zodoende niet openmaken en op die manier bacteriën op het scheermesje en over je huid verspreiden.

Je kan verschillende producten kopen die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van een huid met acne, welke een uitstekende balans bieden tussen reinigen en je huid niet te veel uitdrogen.

Sommige personen raden zeep met een hoge glycerol inhoud en vitamine E aan. Pas echter op dat je niet te veel producten met een hoge glycerol inhoud gebruikt (zoals scheerproduct die je na het reinigen met glycerol reinigingszeep aanbrengt). Te veel glycerol kan een averechts effect hebben en je huid meer uitdrogen dan wanneer je andere producten gebruikt, waardoor scheren moeilijker wordt.

Als je jong bent en last hebt van acne, vermijd dan het gebruik van een wasdoek (driftig wrijven kan acne erger maken). Als je je gezicht scheert, vergeet dan niet om je nek voor te bereiden.

Sommige personen brengen olie aan voordat ze gaan scheren. Als je acne hebt kan je dit echter beter overslaan, aangezien de problemen met acne zwaarder tellen dan voordelen. Als je toch een wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je eentje kiest die niet-comedogeen is.

 

Scheerschuim

Scheren met acne

Scheren met acne kan verbeterd worden door het juiste scheerproduct te gebruiken. Dunnere, minder dichte scheerschuim helpt het scheermesje om over de huid te glijden, terwijl de kans op verstopte poriën en een aangetaste huid verkleind wordt. Probeer een kwalitatieve scheerschuim te gebruiken, en in tegenstelling tot normaal scheren raad ik aan om deze met schone vingers aan te brengen in plaats van met een scheerkwast. Er bestaat namelijk altijd een kans dat bacteriën op de scheerkwast terechtkomen en zodoende verspreid worden over je huid. Je moet op deze manier meer gebruiken dan wanneer je het met een kwast aanbrengt, maar het is een veiligere methode.

 

Scheermesjes

Als je normaal gesproken scheert met de moderne scheermesjes die vier of vijf mesjes hebben, dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Als je acne hebt, dan zijn deze scheermesjes die opliften en doorsnijden een slecht idee. Hoe meer mesjes een scheermesje heeft, hoe groter de kans dat de huid geïrriteerd zal raken, puistjes open zullen breken en bacteriën verspreid worden. Als je met een scheermesje scheert, dan dien je een te gebruiken die niet meer dan twee mesjes heeft. Dit limiteert je keuze wel flink, maar is de beste manier om problemen te voorkomen.

Nog een goed idee is om een krabbertje te gebruiken of zelfs een elektrisch scheerapparaat. Met deze laatste zal je niet een erg korte scheerbeurt krijgen, maar dit is in mijn ogen acceptabel wanneer dit minder trauma betekent.

 

Het scheren

Acne en scherenProbeer te vermijden dat je met het scheermesje over puistjes gaat. Wanneer dit wel doet is de kans groot dat ze openbreken, waardoor bacteriën verspreid worden en de net geschoren huid infecteert.

Je wilt het scheren zo comfortabel mogelijk maken en irritatie en wondjes voorkomen. De beste manier om dit te doen is door met de haargroei mee te scheren. Wil je een korte scheerbeurt hebben, breng dan opnieuw scheerschuim aan op de plekken die je nog een keer wilt scheren en scheer vervolgens zijwaarts. Tegen de haargroei in scheren zorgt voor de kortste scheerbeurt, maar kan je situatie snel verergeren.

Te veel druk uitoefenen op het scheermesje kan ook voor problemen zorgen. Moderne scheermesjes hebben verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat de druk verminderd wordt. Het is echter niet nodig om zo’n scheermesje met meerdere mesjes en druk verspreiding te kopen als je gewoon niet te veel druk uitoefent. Kantel je hoofd naar een kant en leg het scheermesje op je wang. Voel je dat? Dat is de maximale druk die uit dient te oefenen.

Overweeg tot slot ook om minder vaak te scheren als dit mogelijk is voor je werk.

 

Na het scheren

Spoel de mesjes van je scheermesje met ontsmettingsalcohol na het scheren en doe hetzelfde voordat je gaat scheren.

Na het scheren is het belangrijk alle resten van scheerschuim van je huid verwijdert, aangezien je poriën anders mogelijk verstopt kunnen raken. Spoel je gezicht na het scheren grondig met warm water. Iets wat ik altijd doe na het scheren, is een watje bedekken met toverhazelaar en deze smeer ik vervolgens over mijn hele gezicht. Spoel daarna je gezicht met koud water. Sommige personen raden ook aan om een ouderwets aluin blok te gebruiken. Wrijf het blok na het spoelen over je geschoren gezicht (dit prikt mogelijk een beetje, maar dit is normaal aangezien het antiseptisch is). Wacht ongeveer een minuut, spoel je gezicht nog een keer met koud water en breng een milde aftershavebalsem aan.

Andere personen raden aan om benzoylperoxide of salicylzuur op het gezicht aan te brengen als een toner. Pas echter wel op dat je een milde versie van deze producten gebruikt.

Als je besloten hebt om een elektrisch scheerapparaat te gebruiken, volg dan de richtlijnen van de fabrikant voor het schoonmaken op.

Heb je nog ander advies voor personen die last hebben van acne? Laat dan zeker hieronder een reactie achter.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo