Elektrisch scheren: onderhoud en scheertips

Scheertips voor mannen – je scheerapparaat schoonmaken

Elektrische scheerapparaten zijn de laatste jaren erg populair geworden onder jonge mannen, omdat ze veel dichter op de huid scheren, een gladder resultaat geven, minder huidirritatie veroorzaken en je sneller klaar bent.

Veel mannen zijn overgestapt van scheermesjes naar elektrisch scheren (scheren zonder scheerschuim, zalig toch). Maar voordat je met een elektrische scheerapparaat begint mannen, kun je het beste deze belangrijke scheertips goed doorlezen.

 

Schoon maken na 3 beurten

Je moet je scheerapparaat na elke drie scheerbeurten schoonmaken, en indien mogelijk zelfs na elke scheerbeurt. Er zijn verschillende scheerapparaten op de markt, waaronder die van Braun, Panasonic en Philips, met vibrerende en roterende systemen.

  • Bij een vibrerend systeem: Nadat je het bovenstuk van het apparaat heb losgemaakt, kun je de haartjes en schilfertjes voorzichtig uit het scheerblad verwijderen. Het is aan te raden om het folie niet aan te raken met een borsteltje, omdat je daarmee je scheerapparaat kapot kan maken. Onder het folie zit het messenblok en je dient dat gedeelte van het apparaat in zijn geheel te borstelen, haal alle haartjes en schilfertjes weg, zodat je weer fatsoenlijk kan scheren.

 

  • Wanneer je een Philips Roterend scheerapparaat gebruikt, moet je het bovenstuk verwijderen en het scheerblad schoonmaken, zodat de drie scheerkoppen en de binnenkant van het apparaat schoon zijn. Wees tijdens dit schoonmaakproces erg voorzichtig! Probeer bijvoorbeeld niet om stugge snorharen te verwijderen door de scheerkopen tegen de wastafel aan te stoten, daarmee kun je onherstelbare schade aanbrengen aan je mesjes. Maak om de maand ook achter de scheerkoppen schoon, verwijder al het vuil en schilfers met een borsteltje en reinig de koppen met reinigingsmiddel.

Goeie reiningsproducten vind je hier >>>

 

Je scheerapparaat onderhouden

Na het schoonmaken van je scheerapparaat, is het erg belangrijk om de metalen oppervlakken te onderhouden met smeermiddel en reinigingsmiddel. Je kunt een spray gebruiken, deze smeert het folie terwijl je het apparaat aan hebt staan. Dit middel kun je gebruiken bij alle merken zoals Remington, Philips en Braun scheerapparaten, waardoor je het folie en de mesjes beschermt tegen alle types vuil. Gebruik de spray met mate en probeer het nooit af te vegen. Als je weer gaat scheren merk je dat het geluid van je scheerapparaat anders klinkt, en de mesjes weer op volle kracht opereren.

Goeie reiningsproducten vind je hier >>>

 

Folie en messenblok vervangen

  • Je kunt alleen strakker en soepeler scheren als het scheerfolie en het messenblok fatsoenlijk werken. Je zult ervaren dat het folie van je scheerapparaat na een jaar van constant gebruik, dunner begint te worden. Het messenblok zal ook botter worden; het beste is om beide onderdelen te vervangen voor het beste scheerresultaat.
  • Als je deze suggesties negeert, en de oude onderdelen blijft gebruiken, moet je harder drukken om een goede scheerbeurt te krijgen, en moet je bovendien vaker op dezelfde plekken scheren. Dit resulteert in een rode huid, en regelmatig ook in wondjes.

Nieuwe scheerkoppen kan je hier voordelig vinden >>>

 

Je baard voorbereiden op de scheerbeurt

Een douche nemen en wat hydraterende creme gebruiken, helpt voor een strakkere en soepeler scheerbeurt. Je hoeft je haar niet zachter te maken als je met een scheermesje gaat scheren, het is alleen nodig voor een elektrische scheerbeurt.

Om het beste resultaat te krijgen,

  • moet je je baard met warm water wassen,
  • de hydraterende crème gebruiken
  • en je baard vervolgens grondig met een warme handdoek drogen.

Je kunt ook gebruik maken van een pre-shave lotion om de extra olie uit je huid te verwijderen. Dit zal ook de poriën van je huid openen, waardoor je een gezonder en strakker resultaat zult krijgen elke keer dat je je scheert. Vergeet niet je handen te wassen voordat je je scheerapparaat gebruikt, want de lotion zorgt er wellicht voor dat je grip verliest. Na het scheren kun je opnieuw lotion gebruiken om je huid te hydrateren.

 

Scheertechnieken

Elke man heeft een scheertechniek die het beste bij hem past. Je kunt zachtjes met je vingers over je gezicht wrijven en daarmee voelen in welke richting je haar groeit. Dat kan per plek verschillen. Trek de huid voorzichtig naar achteren, en beweeg het apparaat tegen de haargroeirichting in met je andere hand. Maar dit is niet de enige manier om het te doen. Wanneer je roterende scheerapparaten van Philips gebruikt, kun je kleine cirkelbewegingen maken, maar druk nooit te hard tijdens het scheerproces.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, dien je erg voorzichtig te zijn met je elektrische scheerapparaat. Mannen met een bijzonder gevoelige huid kunnen het beste starten bij de gevoelige plekken van hun gezicht en dan verder gaan met de minder gevoelige plekken zoals het gebied tussen de oren, mond en neus. Sommige scheerapparaten worden warm wanneer je ze tegen je huid aanhoudt, en dat kan voor irritatie zorgen na je scheerbeurt. Daarom is het slim om te beginnen met de gevoelige plekken, wanneer de scheerkop nog niet zo warm is geworden. Als de scheerkop is opgewarmd kun je verder gaan met minder gevoelige plekken bij je neus, mond en oren.

 

Aanpassen aan een nieuw apparaat

Een belangrijke scheertip voor mannen, is om bij het overstappen naar een ander elektrisch scheerapparaat, het nieuwe apparaat wat tijd te gunnen. De meeste apparaten op dit moment beschikbaar, gebruiken vergelijkbare principes, maar hoe deze zijn toegepast kan per apparaat enorm verschillen. Lees daarom zorgvuldig de handleiding. Als je hiervoor een scheermesje gebruikte, moet je gezicht op zijn minst een week of twee, drie wennen aan het elektrisch scheren.

Tags:

1 Reactie
  1. U schrijft: “Maak om de maand ook achter de scheerkoppen schoon, verwijder al het vuil en schilfers met een borsteltje en reinig de koppen met reinigingsmiddel.” Dit “moet” niet om de maand, maar elke maand.

    Wat is precies het scheerblad?

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo