Je huid verzorgen na laserontharing: Zo doe je het goed

Laserontharing is een populaire optie voor personen die ongewenste lichaamshaar niet meer willen harsen, plukken of scheren. Het is de laatste jaren een van de meest populaire cosmetische behandelingen geworden. Als je een eenvoudig nabehandelingsproces volgt, waaronder je huid beschermen en de juiste producten kiezen, zal je ervoor zorgen dat het behandelde gebied snel en volledig herstelt.

 

Het initiële ongemak behandelen

Verdoof het gebied met ijsklontjes

Na laserontharing voel je mogelijk een lichte ongemak, net als bij een huid die lichtjes verbrand is door de zon. Het gebied is mogelijk ook opgezwollen of rood. IJsklontjes zijn een makkelijke manier om deze pijn te verlichten. Je kan ijsklontjes direct na de behandeling gebruiken, dus zorg ervoor dat je genoeg in je vriezer hebt voordat je je behandeling ondergaat.

 • Wikkel de ijsklontjes in een handdoek voordat je ze gebruikt. Ze rechtstreeks aanbrengen op je huid kan voor irritatie zorgen en mogelijk pijn doen.
 • Breng tenminste drie keer per dag gedurende tien minuten ijsklontjes op het behandelde gebied aan, totdat je geen ongemak meer hebt. Wacht tenminste een uur voordat je de ijsklontjes weer aanbrengt. Als je de ijsklontjes te lang aanbrengt, zal dit de bloedstroom in dat gebied verminderen en zodoende je herstelproces vertragen.

 

Probeer met aloë vera roodheid en zwellingen tegen te gaan

Veel personen zeggen dat aloë vera helpt om de ongemak van de huid en de roodheid en zwelling te verlichten. Dit kan je bij elke drogist kopen. Zorg ervoor dat je het in de koelkast bewaart voor de beste resultaten. Gebruik wanneer mogelijk verse aloëveragel, omdat dit effectiever is.

 • Breng de aloë vera rechtstreeks aan op de behandelde huid. Wacht een paar minuten zodat de huid het kan absorberen. Nadat de gel begint te drogen kan je de overgebleven aloë vera verwijderen met een zachte, vochtige doek. Een klein laagje aloë vera op je huid laten zitten is echter ook prima. Herhaal dit proces twee tot drie keer per dag totdat de pijn, roodheid en zwelling weg is.

 

Gebruik pijnstillers als aloë vera en ijsklontjes niet werken

De meeste personen vinden dat ijsklontjes en aloë vera helpen om hun ongemak te verlichten, maar als de pijn aanhoudt, neem dan een pijnstiller in om de pijn te verlichten.

 • Gebruik de pijnstillers alleen maar zoals voorgeschreven wordt in de instructies. Normaal gesproken hoef je maar tot een dag na de behandeling pijnstillers te gebruiken. Als de pijn na 24 uur aanhoudt, neem dan contact op met je dokter. Aspirine wordt niet aanbevolen na laserontharing, aangezien dit het bloed verdunt en de hersteltijd kan verlengen.

 

Je huid direct na laserontharing beschermen

Bescherm het behandelende gebied tegen zonlicht

Pijn laserontharing

Zonlicht zal de behandelde huid irriteren en mogelijk het ongemak en de roodheid erger maken. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is het behandelde gebied niet blootstellen aan rechtstreekse zonnestralen. Als je naar buiten gaat, zorg er dan voor dat je het gebied afdekt met kleding. Als je gezicht behandeld is, draag dan een hoed om je huid te beschermen tegen de zon.

 • Kunstmatige UV-bronnen, zoals zonnebanken, dien je ook te vermijden totdat de huid volledig hersteld is en alle ongemak, zwelling en roodheid verdwenen is.
 • Je dient rechtstreeks contact met de zon minimaal twee weken na de laserbehandeling vermijden, maar meestal wordt zes weken aanbevolen.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van tenminste 30. Zorg ervoor dat je de crème verschillende keren opnieuw aanbrengt, vooral als je in het water gaat of hevig zweet.

 

Stel je huid niet bloot aan warmtebronnen totdat deze volledig hersteld is

Laserbehandelingen werken met warmte om de haarzakjes te vernietigen. Wanneer je het behandelde gebied blootstelt aan meer warmte, kan dit voor irritatie van de huid zorgen. Heet water, sauna’s en stoomkamers dien je allemaal te vermijden gedurende minimaal 48 uur na de behandeling.

 • Je kan het behandelde gebied schoonmaken, maar gebruik koud of lauw water om het gebied zo snel mogelijk te laten herstellen.

 

Vermijd uitputtende activiteiten tot 48 uur na de behandeling

De lichaamstemperatuur verhogen door middel van inspannende activiteiten kan het behandelde gebied ook irriteren. Wacht tenminste 48 uur voordat je je trainingsroutine weer volledig oppakt.

 • Activiteiten die niet veel inspanning vereisen, zoals wandelen, zijn oké. Zorg er gewoon voor dat je niet te warm wordt.

Laserontharing thuis

 

Kies de juiste nabehandelingsproducten

Maak het behandelde gebied schoon met een mild reinigingsmiddel

Het is belangrijk om je huid schoon te houden. Je dient een mild reinigingsmiddel of een die bedoeld is voor een gevoelige huid gebruiken om het gebied schoon te maken. Je kan zoals normaal een douche of bad nemen, maar zorg ervoor dat de temperatuur van het water laag blijft.

 • Je kan het behandelde gebied een tot twee keer per dag wassen na de behandeling. Als je vaker dan dit wast, dan vergroot je mogelijk de roodheid en het ongemak. Wanneer na twee tot drie dagen de roodheid verdwenen is, kan je weer overstappen op je normale behandelingsroutine voor je huid.

 

Kies een bevochtigingscrème die ontwikkeld is voor een gevoelige huid

Na een laserbehandeling zal je huid gevoeliger zijn dan normaal. Het zal zeer waarschijnlijk ook droog aanvoelen, vooral tijdens het herstel. Een bevochtigingsmiddel die ontwikkeld is voor een gevoelige huid aanbrengen op het behandelde gebied, zal het droge gevoel verlichten zonder meer irritatie te veroorzaken.

 • Na de behandeling kan je wanneer nodig twee tot drie keer per dag een bevochtigingsmiddel aanbrengen. Zorg er echter wel voor dat je het voorzichtig aanbrengt. Irriteer het behandelde gebied niet door te hard te wrijven.
 • Gebruik een niet-comedogeen Dit zal helpen om de poriën schoon te houden en het herstel bevorderen.

 

Vermijd het gebruik van make-up en andere agressieve huidproducten

Als je gezicht behandeld is, dan dien je geen make-up te gebruiken, aangezien dit de huid nog meer kan irriteren. Het is het beste om zo min mogelijk producten op je gezicht aan te brengen na een behandeling.

 • Als de roodheid na 24 uur verdwenen is, dan kan je weer make-up aanbrengen.
 • Je dient topische middelen voor je gezicht ook te vermijden, zoals anti-acnecrème. Ook dit product kan je weer gebruiken als de roodheid na 24 uur verdwenen is.

 

Tips

 • Als je van plan bent om je okselhaar te behandelen, probeer dan een ochtendsessie in te boeken of behandel je oksels zelf in de ochtend. Op deze manier kan je voorkomen dat je deodorant gebruikt voor de behandeling (als je dit überhaupt gebruikt). Wacht na de behandeling minimaal een uur voordat je de deodorant opnieuw aanbrengt.
 • Vermijd een laserbehandeling als je momenteel antibiotica inneemt. Wacht tenminste twee weken nadat je je laatste kuur hebt ingenomen voordat je een laserbehandeling ondergaat.
 • Je zal meerdere sessies moeten ondergaan (zowel thuis als in een kliniek) om het haar volledig te verwijderen. Plan elke zes weken een afspraak in of gebruik het laserbehandelingsapparaat zoals aangegeven wordt in de handleiding.

Laserontharing huidbescherming

 

Waarschuwingen

 • Ernstige complicaties na laserontharing zijn zeldzaam, maar als je blaren begint te krijgen of steeds meer pijn begint te voelen, neem dan direct contact op met je dokter. Je dient ook naar je dokter te gaan als het gebied na drie dagen nog steeds rood, opgezwollen of gevoelig is.

 

Lees meer over Licht- en LaserontharingAlles over IPL ontharen en laser ontharen thuis

 1. Wat is IPL ontharing of lichtontharing?
 2. Hoe werkt laserontharing?
 3. IPL ontharen thuis vs professionele behandeling: welke is het beste?
 4. Is laserontharing permanent?
 5. Beste laser ontharingsapparaat / IPL apparaat voor thuis + TOP 5
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo