Hoe werkt laserontharing?

Het principe achter zowel IPL als laserontharing is hetzelfde. Ze produceren beide lichtenergie, wat het donkere pigment in je haar en haarwortel absorbeert. Dit warmt het haar op en veroorzaakt schade aan het haarzakje. Het haar wordt als het ware uitgeschakeld en gaat in een rustfase. Daarom zie je langzamere groei en uiteindelijk veel minder haren groeien; dit noemt men haarvermindering.

»» Bekijk onze laser ontharingsapparaat / IPL apparaat TOP 10 »

 

Hoe werkt laserontharing: Het wetenschappelijke deel

De wetenschap achter dit is selectieve fotothermolyse.

Fotothermolyse

  • Foto: de absorptie van lichtfotonen in pigmenten (bijv. melanine)
  • Thermo: De transformatie van geabsorbeerd licht in warmte
  • Lyse: De vernietiging van de doelcellen door een hoge temperatuur

Het donkere pigment in je haar wordt melanine genoemd. Maar je hebt ook melanine in je huid dat je onaangetast wilt laten, dus de apparaten worden zo afgesteld dat ze zich meer concentreren op de melanine in het haarzakje. Dit is hoe het selectief is.

 

De verschillen tussen IPL en laserontharing

Dus wat zijn de verschillen? Het is de manier waarop de technologie werkt en hoe het licht gedraagt bij elke.

IPLLaser
Intens gepulseerd licht is een snelle flits van multi-spectrum (veel kleuren) incoherent licht. Het is niet een laser.Laser is monochromatisch (enkele kleur) coherent licht (d.w.z. waar alle en pieken en doorgangen van de lichtgolven op een lijn zitten of synchroon zijn.
IPL-systemen produceren golflengtes tussen de 500 nm en 1200 nm.Een laser produceert een licht van een enkele golflengte; bijv. een diodelaser met 810 nm.
Het licht wordt gegenereerd met een xenonlamp, welke gericht en gefilterd wordt om verscheidene bruikbare golflengtes te bieden die zich op het haar richten door een transparant glasblok (bijv. kwarts of saffier) op het huidoppervlakte. Dit licht kan niet gefocust worden.Een laser kan gefocust worden op een enkele plek.
Melanine heeft een brede absorptiepiek van lichtenergie, dus er kan op gericht worden door verscheidene golflengtes van licht van IPL-flitsen.Er kan ook op melanine gericht worden met een enkele, specifieke golflengte van licht van een laser.
IPL is over het algemeen geschikt voor lichte tot medium huidskleuren en wanneer het gecombineerd wordt met radiofrequentie (RF) kan het ook gebruikt worden om donkerdere huidskleuren te behandelen. Er zijn verscheidene IPL-apparaten voor thuis beschikbaar.Er zijn verscheidene soorten laserbehandelingen beschikbaar: diode is geschikt voor lichte tot medium huidskleuren en Nd:YAG-laser is ontwikkeld voor het behandelen van donkerdere huidtypes. Alleen diodelasers zijn beschikbaar voor thuisbehandelingen.

Simpel gezegd moet het haar genoeg warmte ontvangen gedurende de juiste hoeveelheid tijd om het haarzakje te beschadigen en de rustfase te activeren. Het is de krachtdichtheid van de behandeling die dit levert:
Golflengte, afmetingen/diameter van de plek, fluentie (energiedichtheid) en tijdsduur van de pulse = krachtdichtheid.

 

Dus hoe weten we dat het werkt?

Laserontharing bikinilijn

We hebben honderden applicaties van lasers ontdekt sinds de creatie van de eerste in 1960 door Theodore Maiman. De ontdekking dat lasers werkte om haar te verwijderen kwam in de jaren 70, waarbij onderzoekers haaruitval als een bijwerking opmerkte tijdens andere dermatologische onderzoeken. Interesse en onderzoek bleef groeien en IPL en laserontharing was ongeveer 20 jaar geleden beschikbaar voor het publiek.

Dus hoe weten we dat het werkt?

 

Werkt laserontharing? Klinische onderzoeken bewijzen dat het werkt

De eerste klinische onderzoeken over IPL en laserontharing werden uitgebracht aan het einde van de jaren 90. Er zijn nu honderden onderzoeken die de veiligheid, bijwerkingen en resultaten van vele professionele systemen documenteren.

Als je online zoekt naar onderzoeken, recensies en artikels over laserontharing, dan zal je ruim 1.000 resultaten krijgen.

  • Het eerste menselijke onderzoek over de resultaten komt uit 1996 en in 1997 volgde nog meer onderzoeken.
  • In 1998 werd een noemenswaardig onderzoek die 2 jaar duurde gepubliceerd en er werd voornamelijk gericht op hoe permanent de resultaten waren.
  • Er zijn nu honderden onderzoeken over de efficiëntie, permanentie, veiligheid en bijwerkingen.

 

Over de klinische onderzoeken

De klinische onderzoeken zelf gebruikte verscheidene parameters, zoals het apparaat zelf, intensiteit, verschillende huids- en haarkleuren, lichaamsgebieden (of locaties), aantal behadelingen en intervals tussen de behandelingen. Ze maten toen de hoeveelheid haarvermindering tijdens intervallen na de behandelingen op en noteerde alle mogelijke bijwerkingen. De onderzoeken bevestigde haarvermindering en de hoeveelheid verschilde per persoon.

Een klinisch onderzoek uit 2006 met 232 deelnemers vergeleek bijvoorbeeld de resultaten van haarvermindering door IPL, Alexandrite en diodelasers 6 maanden naar de laatste behandeling. Dit zijn de resultaten:

 

AlexandriteDiodeIPL
Haarvermindering in % 6 maanden na de laatste behandeling68,75%71,71%66,96%

 

IPL en laserontharing vandaag de dag

Alhoewel veel van de eerste machines snel op de markt gebracht werden zonder het adequaat testen van de effectiviteit, hebben we vandaag de dag een verfijnde technologie en afgestemde procedures voor betere resultaten en veiligheid.  Het is de gedeelde kennis van honderden klinische onderzoeken gedurende de laatste 20 jaar die geholpen hebben om zulke verbeteringen te maken.

Ontwikkelingen gaan door en nu genieten ieder jaar honderdduizenden mensen van de resultaten van laserontharing en de populariteit blijft groeien.

Dus werken IPL en laserontharing? Ja.

De voordelen van IPL en laserontharing zijn echt, maar hetzelfde geldt voor de mogelijke bijwerkingen.

Blijf lezen om meer te leren.

Laserontharing

 

Mogelijke bijwerkingen

Het is belangrijk dat je ook op de hoogte bent van de risico’s die geassocieerd worden met behandelingen. De bekende risico’s en complicaties van op klinisch gebaseerde IPL en laserontharing zijn:

  • Oog- en zichtschade – draag altijd de juiste oogbescherming (patiënt en gebruiker) tijdens klinische behandelingen.
  • Huidbeschadiging – littekens, hyperpigmentatie (donker worden van pigmentatie), hypo en depigmentatie (verlies van pigment, wat resulteert in lichte of witte gebieden), brandwonden en blaren, infectie, blauwe plekken, langdurige roodheid.
  • Verergering van al bestaande huidaandoeningen: Paradoxale hypertrichose, wat een verhoogde haargroei is na laserontharingsbehandelingen. De exacte oorzaak blijft onbekend.

Je kliniek zou deze risico’s erg duidelijk moeten maken en je tijd moeten geven om een keuze te maken. Maak geen overhaaste beslissing door kortingen of aanbiedingen die maar een bepaalde tijd geldig zijn.

Laserontharing kliniek

 

Kies voorzichtig je praktijk uit

Het is belangrijk dat je je praktijk erg voorzichtig uitkiest. Zorg ervoor dat de praktijk gerenommeerd is en de benodigde certificaten heeft. De kans dat behandelingsrisico’s een echt probleem worden is veel groter bij een ongetrainde en onervaren persoon. De beoordeling die ze maken voor je huid- en haartype, hoe ze de verwachtingen met je delen, mogelijke problemen benaderen en reageren op complicaties, zijn allemaal erg belangrijk voor je veiligheid en het succes van de behandeling. Zorg ervoor dat je naar een praktijk gaat met geweldige veiligheidsstandaarden, een goede werkwijze, training en ervaring.

 

Lees meer over Licht- en LaserontharingAlles over IPL ontharen en laser ontharen thuis

  1. Wat is IPL ontharing of lichtontharing?
  2. Hoe werkt laserontharing?
  3. IPL ontharen thuis vs professionele behandeling: welke is het beste?
  4. Is laserontharing permanent?
  5. Beste laser ontharingsapparaat / IPL apparaat voor thuis + TOP 5
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo