Waarom scheren wielrenners hun benen

Wielrenners en benen scheren

Als je een fervent amateurwielrenner bent, ben je waarschijnlijk bereid om elke truc in het boekje uit te proberen om je fietsprestaties te verbeteren. Misschien bootst je je professionele fietsidool na door op hetzelfde merk te fietsen, hetzelfde trainingsregime te volgen en dezelfde uitrusting te dragen.

Maar heb je geprobeerd met hetzelfde merk scheermes je benen te scheren? Zo niet, zou het kunnen dat je je afvraagt wat de mogelijke voordelen zijn van het hebben van haarvrije benen? Vandaag zullen we de vraag waarom scheren wielrenners hun benen beantwoorden.


 

1

Scheermythes

Een van de meest voorkomende mythes over het scheren van benen in de wielersport is dat een gladde huid voor een betere aërodynamica zorgt.

wielrenners legendes waarom benen scheren

Er is enige logica in deze theorie, aangezien superzachte stoffen voor zwemkleding record-brekende resultaten in de zwemsport hebben geproduceerd. Er is echter geen bewijs om het idee te ondersteunen dat behaarde benen verantwoordelijk kunnen zijn voor elke vorm van snelheidsverlies.


 

2

Traditie

Mannelijke fietsers scheren al meer dan 100 jaar hun benen; het is een traditie van de sport. Elke nieuwe generatie jonge competitieve fietsers neemt natuurlijk de gewoontes over van degenen die ze willen zijn, dus het hebben van geschoren benen is een essentieel onderdeel geworden van het gezien worden als een “serieuze wielrenner”.

wielrenners benen scheren

Hoe serieuzer je wordt over het fietsen, hoe meer het scheren van je benen een manier wordt om bij je fietsgenoten te passen. In zijn boek “The Long Distance Cyclist’s Handbook”, zegt de professionele wielertrainer Simon Doughty, “Racefietsers scheren hun benen… sommigen weten echt niet waarom, maar ja, iedereen doet het dus het moet wel goed zijn!”


 

3

Praktisch

Als je competitief fietst of regelmatig in een groep fietst, crash je onvermijdelijk op een gegeven moment. De resulterende verwondingen zijn veel gemakkelijker te reinigen en te behandelen als de huid haarvrij is. Verhalen over ziekenhuisbehandelingen die worden gegeven door zakelijke verpleegkundigen met borstels zijn favoriet onder ervaren fietsers en vormen een goede stimulans voor het scheren van je benen.

wielrenners scheren hun benen

In een artikel over atletische huidletsels dat in The Physician and Sports Medicine werd gepubliceerd, rapporteert Dr. Rodney S.W. Basler dat het moeten schuren om vuildeeltjes te verwijderen juist het natuurlijke herstelproces van de huid belemmert.


 

4

Toegevoegde bonus

Fietsers van het hoogste niveau die meedoen aan slopende, langeafstandswedstrijden vertrouwen op de vaardigheden van een massagetherapeut om de kwalen en pijn van een dag in het zadel te verlichten.

sportmassage wielrenners benen scheren

De massage-ervaring is veel aangenamer voor alle betrokkenen als er geen beenharen getrokken hoeven te worden tijdens dit proces.


 

5

Geeft een goed gevoel

Als je hard hebt gewerkt in de training, wil je de resultaten van je werk voor iedereen zichtbaar maken. Niemand kan je gespierde spieren zien als ze verborgen zijn onder een laagje haar. Dit zou kunnen worden opgevat als ijdelheid, maar in de wedstrijdsport is het hebben van een goed gevoel een belangrijk element van de “succes cyclus”.

Waarom Scheren Wielrenners Hun Benen

In het boek “Sport Psychology: A Self-Help Guide”, zegt sportpsycholoog Brian Miller, “De cyclus toont de relatie tussen hoe je je voelt over jezelf en hoe je waarschijnlijk zult presteren tijdens de competitie”. Bij het scheren van je benen gaat het erom dat je er uitziet als een wielrenner, je je voelt als een wielrenner en dat je het vertrouwen krijgt om een echte wielrenner te worden.

En dat zijn volgens de mogelijke antwoorden op de vraag: Waarom scheren wielrenners hun benen. Traditie, het makkelijker behandelen van verwondingen en voor het geven van massages zijn volgens ons de belangrijkste redenen waarom het gedaan wordt. De mogelijk tijdswinst die ermee gepaard gaat is mooi meegenomen, maar zal niet de beslissende factor zijn. Waarom scheren wielrenners hun benen volgens jou? Deel je mening hieronder.

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo