Gevorderde Verzorging: het detailwerk

We hebben het hier nogal eens over scheren, bijna uitsluitend. Maar goed leren scheren is ook niet alles. Er zijn veel verschillende details die je in de gaten moet houden als je er goed verzorgd uit wilt zien.

Precies; we hebben het over neushaar, oorhaar, vingernagels, teennagels, en ga zo maar door. We zeggen niet dat je nu op zoek moet naar een manicure of pedicure, maar je moet wel op de details letten.

 

Dit is waar een verzorgde man op moet letten:

 • Neushaar: Ik zie veel te veel mannen hun neushaar negeren. En dat is gewoon niet goed genoeg; mensen merken het. Er zijn een paar verschillende manieren om ervoor te zorgen. Daar gaan we later verder op in.
 • Oorhaar: De meeste mannen hebben niet zo’n probleem met oorhaar. Maar degenen die dat wel hebben moeten er echt op letten. Dit kan gaan over haar in het oor of op de oorlellen.
 • Vingernagels: Veel mannen hebben verschillende ideeën over hoe vingernagels eruit zouden moeten zien. Lange nagels zijn echter nooit het goede antwoord. Handen schudden is een van de heiligste gebaren van de moderne man. Als je gaat schudden met klauwen in plaats van handen gaat dat een negatieve indruk wekken. Je wilt korte, gladde nagels met weinig witte rand aan de uiteinden.
 • Teennagels: We hebben de neiging om onze teennagels te vergeten. Ik denk er vaak niet aan tot ze door mijn sokken heen scheuren. Toch moeten we ze niet vergeten. Met lange teennagels loop je grotere kans op voetschimmel en blessures. En ze zijn ook nog eens onsmakelijk en oncomfortabel.
 • Wenkbrauwen: We gaan niet aanraden dat je je wenkbrauwen laat waxen. Misschien hoef je er niets mee te doen – sommigen van ons zijn gewoon gezegend met tamme wenkbrauwen. Maar de meeste mannen kunnen af en toe wel wat onderhoud gebruiken. We willen ze kort en controleerbaar houden, en uni-brows zijn uit den boze.
 • Bakkebaarden en neklijn: We kunnen ons niet allemaal veroorloven om iedere week of zelfs iedere twee weken naar de kapper te gaan. Maar we kunnen wel zorgen dat we in de tussentijd verzorgd blijven. Het is essentieel om je neklijn schoon te houden – zo niet, dan ziet het er gewoon armzalig uit.

 

Zo perfectioneer je die details:

 • Neushaar: Ik gebruik normaal gesproken een goede schaar. Dat werkt voor mij het best. Ik ken mannen die een pincet gebruiken; dat zou ik niet aanraden. Pincetten laten soms blaren achter, en iedereen die ooit een blaar in zijn neus heeft gehad weet hoe oncomfortabel dat kan zijn. Voor een onervaren man is een neushaartrimmer waarschijnlijk de beste optie. Je kunt ze redelijk goedkoop op de kop tikken, ze zijn makkelijk in gebruik, en het is pijnloos. Neem alsjeblieft de tijd om dit iedere week bij te houden!
 • Oorhaar: De beste manier om voor haar in het oor te zorgen is met een trimmer zoals de neustrimmer. Iets dat in je oor past zonder schade of discomfort te veroorzaken. Je kunt ook een kleinere trimmer gebruiken om het haar op de oorlellen te tackelen. Besef dat mensen haar op allebei de plekken opmerken, dus vergeet het niet. (lees ook: 6 manieren om oorhaar te verwijderen)
 • Vingernagels: Investeer in een goede nagelknipper. Begin bij de rand en werk om de top heen. Sommige mensen kiezen ervoor om wat wit te laten zitten. Als je te laag knipt is dit pijnlijk voor je huid. Ik knip behoorlijk laag, en gebruik dan een vijl om de rest af te ronden. De tijd dat men dacht dat nagelonderhoud voor vrouwen is, is definitief voorbij. Dit is belangrijk! Verwaarloos het niet.
 • Teennagels: Teennagels groeien niet even snel als vingernagels, en je hoeft ze niet zo vaak te knippen, maar doe het toch. Teennagels zijn veel te makkelijk om te vergeten. Neem iedere week de tijd om ernaar te kijken en om ze bij te knippen. Wees niet bang om te ruw te zijn. Je kunt duwen en trekken als het nodig is. Schimmel groeit daar snel, en je hebt een actieve verzorger nodig om het te bestrijden.
 • Wenkbrauwen: Wenkbrauwen zijn lastig. Het is makkelijk om ze te verpesten, maar wie wil er nu betalen voor professionele waxbeurten? Neem een goed pincet en haal al het haar uit het midden. De uni-brow moet altijd voorkomen worden. Daarna gaat het allemaal om vormgeven. Mijn wenkbrauwen groeien niet heel wild, dus ik kan gewoon extra haren uittrekken waar nodig. Maar als je erg borstelige wenkbrauwen hebt is het misschien een idee om het langere haar met een kam tevoorschijn te halen en er een trimmer over te halen. Zo zullen je wenkbrauwen iets controleerbaarder worden.
 • Bakkebaarden & neklijn: Het is altijd een goed idee om te investeren in een trimmer die kort kan scheren. Hiervoor zul je een trimmer met een vrij hoge frequentie nodig hebben. Scheer het groeiende nekhaar ongeveer eens per week af tussen knipbeurten door. Zo blijf je er schoon uit zien, ook al heb je een paar weken geen knipbeurt gehad. Hetzelfde geldt voor bakkebaarden. Dezelfde trimmer zou voor allebei moeten werken. Hoe lang je je bakkebaarden ook houdt, zorg dat je de grens regelmatig bijhoudt.

 

Pas je routine aan

Ik kies graag één dag per week waarin ik mijn verzorging doe. Voor mij is zondag perfect – zo begin ik de week met een goed verzorgd uiterlijk. Ik leg handdoeken over de badkamer en ga helemaal los. Ik doe al mijn manscaping, tenen, wilde haren, enzovoorts. De meeste van deze details hoef je maar ongeveer eens per week te behandelen, dus je kunt deze behandeling net zo goed bij je voorbereiding op de week gooien.

Sommige dingen hebben misschien meer aandacht nodig. Ik maak normaal gesproken mijn oren iedere dag of iedere twee dagen schoon. Als ik daar mee bezig ben gebruik ik de gelegenheid om mijn oorhaar in te perken.

Ik vraag de kapper tijdens een knipbeurt ook om extra aandacht te besteden aan de gebieden rond mijn nek; ik wil het onderhoud tot een minimum beperken. Omdat ik het daar zelf niet goed kan zien zorg ik graag dat de kapper het uitzonderlijk goed doet, wat verderop in de week erg handig is.

Ten slotte houd ik de groei van mijn haar en nagels ook doordeweeks bij, ook al bewaar ik het meeste werk voor zondag. Soms kunnen wilde haren onverwachts verschijnen, en die moet je verwijderen. Je mag dan een speciale verzorgingsdag hebben, maar dat betekent niet dat je het de rest van de week kunt vergeten.

 

Laatste opmerkingen:

Opletten is het belangrijkst. Ik ben bang dat de meeste mannen die met wilde haren of lange vingernagels door het leven gaan, zich er gewoon niet bewust van zijn of niet genoeg op detail letten. Je bewust zijn van de details is altijd belangrijk, zorg dat je uiterlijk dat weerspiegelt.

De tijd dat detailverzorging vrouwelijk was ligt achter ons. De moderne man verzorgt zichzelf, zorgt dat hij er goed uitziet, en laat geen details slippen.

Daarmee bedoel ik niet dat ruwheid verboden is. Maar er is een verschil tussen een ruw uiterlijk en slordigheid. Ook al laat je de mannelijke baard staan, je moet het goed getrimd houden en andere details in de gaten blijven houden. Een baard is bijvoorbeeld geen excuus om je uni-brow te vergeten.

En, als laatste, geen smoesjes. Doe wat je moet doen, en zie er goed uit voor je werk of partner.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo