Is laserontharing permanent?

Veel van de claimen die je hoort geven het idee dat een serie IPL en laserontharingsbehandelingen je ongewenste haar voorgoed zal verwijderen. Maar is dit waar? Is laserontharing permanent ontharen?

»» Bekijk onze laser ontharingsapparaat / IPL apparaat TOP 10 »

 

Wat de experts zeggen

Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal voorbeelden. Eerst van de website van Courthouse Clinics, een esthetische medispa in de UK die laserontharing aanbiedt. Ze zeggen niet veel over permanent. Ze zeggen dat lasers een alternatief zijn voor scheermesjes en epilators voor het permanent verminderen van ongewenst haar, overal op het lichaam en dat is het wel zo’n beetje.Hoe Permanent Ontharen

Sk:n, nog een gerespecteerde medispa in de UK zegt dingen als:

 • Een simpele: “langdurige resultaten”
 • Een ietwat dubbelzinnige “permanente haarvermindering”
 • En een nauwkeurige: “De resultaten zijn permanent.”

De laatste is een erg bepalende statement en precies wat we wilde horen. We bleven denken dat we voor altijd super soepele benen vrij van haar zouden hebben. Geen gedoe meer. Geweldig.

Met het woord permanent ontharen interpreteren we het als een ding, maar het betekent echter iets anders. Het is misleidend en kan ons een gevoel geven dat er tegen ons gelogen is. Waarom is dat zo?

 

Permanent ontharen vs permanente haarvermindering

De term permanente haarvermindering werd in het leven geroepen om erg enthousiaste marktbeweringen tegen te gaan. Jammer is de definitie permanent die gebruikt wordt, niet zoals we het zouden verwachten. Dit is wat men zegt:

“Permanente haarvermindering wordt gedefinieerd als lange termijn, stabiele vermindering van het aantal haren die weer beginnen te groeien na een behandelingsschema, welke kan bestaan uit meerdere sessies.”

‘Stabiele vermindering’ wordt ook uitgelegd…

“Het aantal haren die we hergroeien moet stabiel en na verloop van tijd groter zijn dan de duur van de complete groeicyclus van haarzakjes, wat varieert van vier tot twaalf maanden, afhankelijk van het lichaamsgebied.

Wat betekent dit voor ons?

Nou, laten we eens een kijkje nemen naar onze benen. Prachtig. Je haargroei hier duurt ongeveer 12 maanden. Dat betekent dat je gedurende een jaar na je behandeling een consistente vermindering van haar moet zien. En voor je bovenlip zal dit ongeveer 6 maanden zijn. Dus het woord permanent betekent hier niet noodzakelijk voor altijd.

Het wordt nog meer uitleg gegeven:

“Permanent ontharen betekent niet noodzakelijk de verwijdering van alle haren in het behandelingsgebied.”

Dus er is ook geen garantie dat alle haren verwijderd worden. Dat is waarom je beweringen hoort zoals: “65% haarvermindering na 3 behandelingen”. Ontwikkeld om je over te halen, creëren deze beweringen vaak onrealistische, beschadigende verwachtingen en verwarring.

Fabrikanten moeten kunnen beweren dat hun apparaten voldoen aan de gestelde definitie van ‘permanente haarvermindering’, wanneer ze het gebruiken om hun apparaten te promoten. Meeste hebben klinische onderzoeken om dit te beweren en gebruiken daarom het woord permanent. Je zal statements zien zoals: “het geeft je permanente resultaten” of “de resultaten zijn permanent”. De volledige en behulpzame definitie van dit is vaak in de kleine lettertjes te vinden of verstopt in de veelgestelde vragen sectie.

Dus wat zou je moeten verwachten?

 

Welke resultaten zou ik moeten verwachten?

Sommige personen behalen snel geweldige resultaten en bij andere duurt het wat langer, maar resultaten zijn niet onmiddellijk. Je hebt mogelijk meer behandelingen nodig dat beloofd wordt door de fabrikant. En mogelijk zal je nooit helemaal vrij van haren zijn. De resultaten houden ook nooit voor altijd aan, omdat nieuwe haarzakjes je hele leven blijven groeien. Je hebt mogelijk regelmatig onderhoudsbehandelingen nodig of weken of maanden niks te hoeven doen.

Maar als je blij bent met veel minder scheren en trekken, de pijn van waxen en epilatoren wilt vermijden, veel fijnere, zachtere, lichtere en langzamere haargroei wilt ervaren en je het geduld en de toewijding hebt om daar te komen, dan heb je waarschijnlijk al besloten om het te proberen.

Over het algemeen moeten de doelen van laserontharing realistisch zijn. Het is zeldzaam om permanent ontharen van behandelde haren in een gebied te zien. Over het algemeen moeten patiënten begrijpen dat het doel van de behandeling is om de hoeveelheid en dikte van het haar in behandelde gebieden te verminderen. Jongere behandelde patiënten moeten ook begrijpen dat ze nog gedurende tientallen jaren nieuwe haargroei zullen krijgen. Dus periodieke onderhoudsbehandelingen zijn vereist.

Uit ons onderzoek over apparaten voor thuis hebben we recensies van gebruikers gezien die al na een of twee behandelingen resultaten zien. Bij de meeste duurde het langer om dezelfde resultaten te zien. De volgende opgesomde feedback komt van klantenrecensies:

 • Zachtere, lichtere en langzamere haargroei – geen stoppel hergroei
 • Onregelmatige gebieden waar haar niet meer groeit
 • Alle hergroei is veel minder merkbaar vergeleken met andere methodes van ontharing
 • Je kan veel minder vaak scheren
 • Soms al zichtbare resultaten na 3 behandelingen, maar de meeste gebruikers geven aan dat ze meerdere behandelingen nodig hebben
 • Met geduld en doorzetting zal je zien dat je resultaten na verloop van tijd zullen verbeteren.
 • Hoe langer je het apparaat gebruikt, hoe minder vaak je onderhoudsbehandelingen uit hoeft te voeren
 • Als je helemaal stopt met gebruikt, dan zal nieuw haar na verloop van tijd weer groeien

Let op dat bij sommige mensen zowel professionele als doe-het-zelf laser/IPL-ontharing gewoon niet werkt. De reden hiervoor is onbekend. Van dit kleine percentage zijn er altijd gebruikers die een recensie achterlaten en jammer genoeg zien ze naar maanden gebruik geen resultaten.

 

Conclusie: Is laserontharing permanent ontharen?

Permanent Ontharen mogelijk

Om het op te sommen is het erg belangrijk om realistische verwachtingen van laser en IPL-ontharing te hebben. Zorg ervoor dat je de context rond het woord permanent ontharen begrijpt wanneer het gebruikt wordt om behandelingen en apparaten te verkopen. Ze veroorzaken een ‘permanente haarvermindering’. Maar dit betekent niet dat je een paar behandelingen nodig hebt om je haar te verwijderen en daarna voor altijd vrij van haren zal zijn.

De resultaten van iedereen zijn ook anders. Hoe je haar vermindert en hoe lang dit zo blijft verschilt per persoon.

De meeste patiënten hebben verscheidene behandelingen nodig. Sommige zien lange aanhoudende resultaten die jaren duren. Andere personen hebben mogelijk meerdere behandelingen nodig na verloop van tijd om hun haaruitval te behouden. Het is onmogelijk om van tevoren bepalen hoeveel behandelingen er nodig zijn of hoe lang ze zullen aanhouden.

Volgens ons is het duidelijker wanneer merken hun apparaten op de juiste manier aanbieden als een manier om je haargroei te verminderen (hoeveelheid en dikte) met continu gebruik. Gebruik of geloof het woord permanent niet – maak dit direct aan het begin duidelijk.

 

Lees meer over Licht- en LaserontharingAlles over IPL ontharen en laser ontharen thuis

 1. Wat is IPL ontharing of lichtontharing?
 2. Hoe werkt laserontharing?
 3. IPL ontharen thuis vs professionele behandeling: welke is het beste?
 4. Is laserontharing permanent?
 5. Beste laser ontharingsapparaat / IPL apparaat voor thuis + TOP 5
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo