Hoe gebruik je scheerzeep

Gek genoeg is het gebruik van scheerzeep een van de lastigste dingen om te leren over nat scheren. De eerste paar weken waarin ik het probeerde was ik gewoon verschrikkelijk – ik wist niet hoeveel ik moest gebruiken, wanneer ik klaar was, hoe ik het over mijn gezicht moest scheren, of wat dan ook. Uiteindelijk werd het alleen maar een enorme bende, met scheercrème op mijn gezicht in rare bobbels, en het deed aardig wat pijn.

Gelukkig heb ik het hele rotproces onder de knie na een paar jaar oefenen (denk ik), en ik geloof dat ik het goede advies heb voor iedere natscheerder in opkomst. Of je nu net gaat beginnen, of het idee hebt dat je wel wat advies kunt gebruik, blijf lezen!

 

Stap 1: Kies Een Goede Zeep En Mok

Iedereen met ervaring in het nat scheren weet dat je zonder het goede gereedschap verloren bent. Het is van levensbelang om de goede borstel, zeep en mok te hebben als je schuim probeert te maken. Wat betreft de scheerborstel zou ik een goede, simpele borstel zoeken met dassenhaar – dat is de zachtste soort borstel die je kunt krijgen, en hij houdt water heel goed vast. Zorg ook dat je een scheermok hebt waar je mee overweg kunt – ik heb het liefst de soort met zo’n balvormig handvat, omdat het gewoon cool is en meer stabiliteit biedt als je daadwerkelijk aan het scheren bent.

Wat betreft de zeep zelf raad ik aan om een paar samples te proberen als dat kan, om te zien wat het best voor je werkt. Niet iedere zeep gaat voor iedereen even goed werken, en iedereen heeft andere ideeën over de geur, textuur, en ga zo maar door. Volgens mij is het vooral belangrijk om iets te kiezen dat bij je past; probeer ook voor natuurlijke ingrediënten te gaan als dat mogelijk is, omdat ze gewoonweg gezonder, simpeler, en betaalbaarder zijn dan het geknutselde spul dat misschien je gezicht verpest en uitdroogt. De beste scheerzepen hebben alleen natuurlijke ingrediënten en essentiële oliën die bedoeld zijn om je gezicht goed te verzorgen; op die manier krijg je geen rode uitslag of irritatie.

 

Stap 2: Maak Je Borstel Nat

Zodra je de goede uitrusting hebt gekozen wordt het tijd om echt te leren hoe je scheerzeep gebruikt. Maar om te beginnen ga je je scheerborstel nat moeten maken. Sluit eerst je wastafel af, en giet warm water in de wasbak tot je je scheerborstel er helemaal in kunt steken. Laat hem, zodra je dat hebt gedaan, een minuutje in de wastafel zitten om het water op te nemen. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om het schuim te maken.

Schud niet te veel water uit de borstel zodra je hem uit het water haalt – er moet genoeg op blijven zitten om je haren zacht te maken en je poriën te openen. Dit is absoluut nodig om een goede, gezonde scheerbeurt te krijgen, dus race niet door deze stap heen.

Hier zijn een paar goede zepen om mee te beginnen:

 

Stap 3: Maak Het Schuim

Is je borstel eenmaal goed nat, dan is het tijd voor de scheerzeep! Doe je zeep in je scheermok. Steek de borstel erin en beweeg hem snel in cirkels; de ronde binnenkant van de mok zou de borstel moeten helpen en zorgt dat de zeep in een goed schuim wordt geslagen.

In het begin zul je veel grotere bubbels zien, maar blijf doorgaan – naarmate je de borstel blijft draaien zal de zeep steeds meer kleinere bubbels vormen, tot je uiteindelijk helemaal geen bubbels ziet. Het hele proces duurt maximaal zo’n 30 seconden, en tegen het einde heb je een rijk, luxueus schuim dat geweldig werkt op weerbarstige stoppels.

 

Stap 4: Gooi Het Op Je Gezicht

Nu dat je het schuim hebt is het tijd om het daadwerkelijk op jezelf te smeren. Zorg dat er lekker veel zeep op je borstel zit, en gebruik diezelfde draaibeweging om het over je gezicht te verspreiden. Op verschillende manier ben je nu ook de dichtheid van het schuim aan het vergroten, dus het is nog steeds in onderdeel van het opschuimproces.

De scheerzeep is geweldig om je gezichtsharen overeind te zetten, en ze zachter en beter knipbaar je maken. Blijf dit doen tot alles wat je wilt scheren is bedekt. (Als je dat wilt kun je ook wat water toevoegen en er nog twee of drie keer overheen gaan; hoe meer zeep, hoe makkelijker het scheren wordt, dus je mag royaal zijn.)

Dat was het dan; zo gebruik je scheerzeep in vier makkelijke stappen. Het is niet precies lastig; eigenlijk zeggen we alleen dat je de zeep erin moet doen, het moet ronddraaien tot het er leuk uitziet, en het op je gezicht moet smeren. Toch kunnen er veel dingen mis gaan in het proces van zeeptoepassing, dus we vonden het een goed idee om je stap voor stap te laten zien hoe het moet. Nat scheren is tenslotte bijna een kunst, en zonder de beginselen kun je het vakgebied nooit leren beheersen. Dus ga op zoek naar een goede zeep en maak dat hoofd schoon!

 

2 Opmerkingen
 1. Hoi Steven,
  Ik weet je leeftijd natuurlijk niet, maar ik zie dat er veel jonge mannen zijn die waardering krijgen voor ambachtelijke producten en dat is natuurlijk heel leuk!
  De meeste van deze jonge mannen hebben denk ik nooit naar hun vaders scheerbeurt kunnen kijken om daarvan te leren, zoals vroeger gebeurde. De vaders van nu zijn vaak ‘luie’ scheerders, die scheerschuim uit een bus pakken (of een apparaat).
  Dus je moet het dan maar zelf uitzoeken. Gelukkig staan er op YT heel veel video’s die een goede uitleg geven. En jouw verhaal is ook prima.
  Als aanvulling: afhankelijk van de zwaarte van de baard en je voorkeur, is het handig om 2 of zelfs 3 passes te maken. Dat betekent een keer met de groei meer, een keer tegen de groei in en de echte die-hard pakt ‘m ook nog diagonaal. En tussendoor dus opnieuw inzepen! Zo maak je er wel een speciaal ritueel voor jezelf van.
  Veel succes!

 2. onder de douche, borstel met varkensharen en een scheerzeepje. als die op is gebruik ik een stuk gewone zeep. werkt goed.

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo