5 Scheertips die Pa je Niet Heeft Verteld (Maar Die Je Wel Moet Kennen)

Ik denk dat we veilig kunnen stellen dat wij allemaal als jonge mannetjes hebben gekeken hoe onze vaders in de spiegel stonden te scheren. De meesten van ons deden zelfs mee, en scheerden onze donshaartjes met scheermessen zonder mesjes. Het was zo’n gewoonte dat we, zodra we ons eigen mes moesten oppakken om aan de slag te gaan, dachten dat we het wel in de gaten hadden. In de werkelijkheid hebben veel van ons door de jaren heen problemen gehad, omdat er belangrijks tips en trucs zijn die we nooit hebben geleerd van onze vaders. Maar maak je geen zorgen; we hebben een lijst samengesteld van scheertips die we hadden moeten leren van onze vaders, maar die we nooit te horen hebben gekregen. Laten we beginnen.

 

1. Trek je huid strak

Als je een beetje op mij lijkt ben je op een gegeven moment klaar met scheren, veeg je je gezicht schoon, en heb je nog steeds plekken met haartjes op verschillende plekken. Dat komt omdat veel van ons niet de moeite nemen om onze huid strak te trekken, zodat al het haar bereikt kan worden door het mes. Ik weet wat je denkt: “ik ben nog maar 20-en-een-beetje: ik heb überhaupt nog geen rimpels.” Ik kan me erin vinden, maar geloof me: het maakt niks uit. Je haar kan nog steeds in de hoeken en gaten van je gezicht blijven zitten.

Trek je huid strak aan.

Als je littekens, moedervlekken, of wat voor imperfecties dan ook hebt, helpt straktrekken ook nog te voorkomen dat je je gezicht snijdt. Bekijk het alsof je een grasveld probeert te maaien vol hobbels en wortels. Het werkt niet echt, toch? Je kunt gewoon niet bij ieder stukje. Ons gezicht werkt hetzelfde. Dus help jezelf een beetje, en maak je scheerbeurt strakker!

2. Een beetje rustig aan

Onze levens zijn vaak hectisch, vooral als we jong zijn en net een familie zijn begonnen. Dit geeft soms de indruk dat we alles drie keer sneller moeten doen. Dat mag dan af en toe waar zijn, maar we laten ons gezicht hier buiten, oké? Daar zijn een paar redenen voor: 1) Als je snel scheert, mis je bijna gegarandeerd een paar plekjes; 2) Als je te snel scheert snij je jezelf misschien, en dan kost het een paar minuten om het bloeden weer op te laten houden (dus dat kost sowieso meer tijd); 3) Met langzamere, kortere halen bespaar je ook tijd. Lange, snelle halen zorgen dat je scheermes vol haren komt te zitten. Moet je iedere paar seconden je scheermes schoonmaken? Dat komt waarschijnlijk hierdoor. Geloof me, in dit geval is langzaam doen echt de beste keuze.

 

3. Gebruik olie voor het scheren

Dit moet niet per se, maar het is niet duur, kost niet veel tijd, en maakt een enorm verschil. Je hoeft alleen maar een beetje op te smeren, en het zorgt voor een schonere, snellere, en veiligere scheerbeurt. Goed, pre-shave olie is geen standaardmateriaal voor nat scheren, dus het is niet per definitie iets dat onze vaders en opa’s zouden hebben gebruikt. Maar het is echt iets dat gebruikt moet worden! Als je gaat voor snel en goed resultaat, is een goede kwaliteitsolie zeker een stap in de goede richting.

Daarnaast vind ik dit ook iets dat we door moeten geven aan onze zoons. Goede olie voor het scheren wordt gigantisch onderschat. Laten we dit samen weer populair maken, en zorgen dat iedereen beter en efficiënter scheert.

 

4. Scheer mee met (of dwars op) de groeirichting

Deze is lastig, want veel van ons hebben de neiging om tegen de groeirichting in te scheren. We denken dat dit een betere hoek geeft, en dus een strakkere scheerbeurt. Dat is misschien het geval in bepaalde situaties, maar meestal leidt het alleen tot geïrriteerde huid. Als je dat ooit gehad hebt, weet je dat dat ellende is. Daarnaast kan scheren tegen de richting zorgen voor ingegroeide haren, die ongelofelijk oncomfortabel zijn!

Een goede middenweg, om kort te scheren op lastige plekken, is om dwars op de haren te scheren. Dit zorgt voor een goede hoek voor je scheerbeurt, en veroorzaakt waarschijnlijk geen irritatie of discomfort. De nek kan wel heel anders zijn. Haar op onze nek groeit meestal in allerlei rare richtingen. Het is het beste om gewoon bekend te raken met de richting waarop het haar op onze gezichten groeit. Haal je vingers eens in de twee of drie dagen door je stoppels, en kom er zo achter hoe je haar wil groeien. Zo kun je bepalen hoe je je haar het best kunt scheren, zonder je gezicht te beschadigen of je goede scheerbeurt op te geven.

 

5. Scheer niet te veel

Ja, je kunt teveel scheren, en het doet verdomd veel pijn. In reclames en films zie je vaak kerels met zo’n spiegelgladde kin. Ik kom de pret maar weer bederven; dat gebeurt meestal niet zoals je verwacht. De meesten van ons zullen altijd een paar stoppels hebben, wat we ook doen. Je kunt het het best accepteren, om een paar redenen: 1) vrouwen houden van een beetje stoppelbaard, dus je kunt het net zo goed laten zitten; 2) teveel scheren heeft meestal weinig voordelen – het leidt tot ingegroeide haren en geïrriteerde huid. Dat is niet leuk, dus het is misschien een beter idee om je verwachtingen van je baard een beetje bij te stellen.

 

Laatste Gedachten

Dat is het dan, jongens. Dit zijn de dingen die onze vaders ons hadden moeten vertellen over scheren, maar die ze waarschijnlijk niet hebben genoemd. Hoe dan ook weten we nu hoe we ons scheerwerk kunnen verbeteren, en kunnen we deze tips en trucs misschien ooit doorgeven aan onze zoons. Heb je iets toe te voegen? We horen het graag: stuur ons een mail, of plaats hieronder een comment!

Veel scheerplezier!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo