10 Tips om je Nek Beter te Scheren

De nek kan een bijzonder onhandige plek zijn om te scheren. Sommigen zich er gewoon niet kort genoeg geschoren. Andere worden geplaagd door irritatie, rode huid en pijn, snijwondjes, en ingegroeide haren. Hier zijn 10 tips om je nek beter te scheren.

 

1. Groeirichting Bestuderen

De “groeirichting” van de baard – de richting(en) die de haren op groeien – kan enorm onvoorspelbaar zijn in de nek. Soms groeien ze zelfs in een cirkelpatroon. Het is, voordat je kunt leren om je nek goed te scheren, belangrijk om deze richtingen te begrijpen. Gebruik een spiegel, en zachte cirkelbewegingen van je vingers, om te bepalen in welke richting je baard groeit – en schrijf dat op je gezichtskaart. Met pijlen in de richting van de haargroei in ieder vakje kun je het best beschrijven hoe je deze gebieden moet scheren.

Het is één van de basisconcepten van het scheren om in het begin alleen met de groeirichting mee te scheren, vooral als je een wegwerpmesje met meerdere messen gebruikt. Dat is iets minder belangrijk bij een veiligheidsmes, (je kunt een beetje “vals spelen”, en de hoofdrichting volgen zonder je zorgen te maken over iedere draai), maar houd het nog steeds in de gaten. Het gaat erom dat je de baard laag voor laag weghaalt.

 

2. Goede Voorbereiding

Het goed voorbereiden van de huid in de nek wordt vaak vergeten: overvloedig warm water, of de huid op het gezicht zorgvuldig schoonmaken, reikt vaak niet tot de nek. Let goed op, en zorg dat de warme handdoek of “barbiers”-behandeling ook je nek bedekt! Sommige scheerders, die last hebben van ingegroeide haren op de nek, zouden eens moeten proberen om het gebied op de huid écht goed schoon te maken voordat ze het mes erbij pakken.

 

3. Olie voor het scheren

Ik ben geen groot fan van pre-shave olie, maar sommigen hebben ondervonden dat olie irritatie kan verminderen als je het van tevoren op de nek aanbrengt. Maak je gezicht nat, breng de olie aan, en gebruik dan je scheerschuim.

 

4. Gebruik Koud Water om te Scheren

Overweeg om, na een standaard voorbereiding, koud water te gebruiken om je te scheren. Sommigen merken een behoorlijke vermindering van irritatie bij het scheren met koud water. Hier vind je een gids om te scheren met koud water.

 

5. Gebruik een “Zacht” Scheermes met een Prestatielemmet

Om te beginnen: wat bedoel ik met een “zacht” mes? In de wereld van de veiligheidsmessen staan bepaalde messen bekend als “zacht”, omdat ze zijn ontworpen om minder mesrand bloot te stellen tijdens het scheren. Je komt weliswaar minder dicht bij de huid met een zacht veiligheidsmes, maar het is zeker comfortabeler en veroorzaakt minder irritatie. Een paar populaire zachte messen zijn de Merkur Classic, Weishi, en veel ouderwetse veiligheidsmessen van Gillette. Bij verstelbare veiligheidsmessen kun je het mes aanpassen om zachter of harder te scheren. Gebruik dan een zachtere stand voor de nek, en stel hem harder in voor de andere delen van je gezicht.Een zacht veiligheidsmes

Verder kun je, om irritatie bij het scheren van gevoelige gebieden (zoals de nek) te verminderen, een zacht veiligheidsmes combineren met een prestatielemmet zoals de messen van Feather. Een zacht mes, dat de huid niet blootstelt aan veel mes, snijdt in combinatie met een goed lemmet veel efficiënter – en vermindert zo de kans op irritatie.

Het aanpassen van een wegwerpmes (zoals een Gillette Fusion) op deze manier is lastiger, omdat er maar weinig messen te krijgen zijn. Als je een wegwerpmes gebruikt kun je het best gaan voor een variant met minder mesjes om irritatie tegen te gaan. Die regel is echter niet altijd geldig, dus je zult een beetje moeten experimenteren.

 

6. De Huid Straktrekken – En Niet te Ver Rekken

We zullen ons erbij neer moeten leggen – de huid is geen vlakte; het is een bochtig gebied vol vreemde hoeken. Veel scheerders houden hun hoofd omhoog om de huid op hun nek strak te trekken. Dit helpt misschien een beetje, maar het maakt het gebied niet echt plat. Probeer in plaats daarvan naar voren te leunen, en het hoofd LICHT achterover te leunen. Met kortere halen van het mes kun je de vlakke gebieden ook beter behandelen.

 

7. Zet Geen Druk op het Mes

Geen druk betekent GEEN DRUK!

 

8. Probeer Een Paar “Geavanceerde” Scheertrucs op Kleine Gebieden

Dit is niet voor iedereen, maar op een klein gebied met stoppels of plekjes wildgroei kun je technieken zoals “J-Hooking” of “Blade Buffing” gebruiken om het gebied af te werken zonder een groter gebied opnieuw te hoeven scheren – en het risico te lopen op irritatie. Aan de andere kant is het een garantie op problemen om deze technieken te gebruiken zonder zorg en verstand.

 

9. Maak de Nek na het Scheren Goed Schoon

Door de nek goed schoon te maken met warm water na het scheren (voordat je de aftershave gebruikt) kun je alle overgebleven restjes schuim verwijderen, vooral belangrijk voor diegenen die gevoeligzijn voor ingegroeide haren. Ik ga zelf een stap verder: na de spoelbeurt met warm water week ik een dot watten in toverhazelaar, en veeg ik daarmee het gebied schoon. Het kan je verbazen wat de watten allemaal oppikken. Volg dit na met een koele spoelbeurt met koud water en je aftershave.

 

10. Neem Genoegen Met Minder

Heb je echt een spiegelgladde nek nodig? Misschien wordt het tijd om die derde scheerbeurt over te slaan, en genoegen te nemen met “presentabel”.

Wat helpt volgens jou bij het scheren van je nek?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo