IPL ontharen thuis vs professionele behandeling: welke is het beste?

Het is de belofte van lange termijn zijdezachte en haarvrije huid wat laserontharing zo aantrekkelijk maakt. Je hoeft niet langer de dagelijkse scheerbeurt, prikkelende stoppels of jeukende scheerbrand te doorstaan. Niet meer je puntjes verbergen totdat ze gewaxt kunnen worden of de eindeloos pijnlijke ingegroeide haren die volgen. Dus je hebt besloten om het te proberen. Geweldig! Maar zou je moeten kiezen voor professionele behandelingen of het zelf doen met een apparaat voor thuisgebruik? De beslissing is belangrijk, omdat je geweldige resultaten wilt bereiken door je euro’s wijs te spenderen.

In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen opnoemen, zodat je kan besluiten wat het beste voor jou is.

Ten eerste vergelijken we laserontharing voor thuis en professioneel op het gebied van voorbehandelingsbehoeften, makkelijkheid en snelheid, veiligheid, gemak, behandelingsschema en kosten. Daarna vergelijken we de verschillen tussen professionele en thuisgebruik apparaten, veiligheid en hun resultaten.

»» Bekijk onze laser ontharingsapparaat / IPL apparaat TOP 5 »

 

Laserontharing thuis vs professionele behandelingen

Behandelingen thuisProfessionele behandelingen

Laser vs IPL
Er zijn veel IPL ontharingsapparaten voor thuis beschikbaar. De meeste IPL is niet geschikt voor donkerdere huidskleuren, maar sommige worden gecombineerd met andere technologieën om veilig op een donkere huid te zijn.

Er zijn maar een paar diode laserapparaten voor thuis beschikbaar en ze zijn alleen maar geschikt voor licht huidskleuren (types I tot IV)
Laserontharing en IPL-ontharing worden vaak voor dezelfde betekenis gebruikt, maar het zijn verschillende technologieën.
Sommige praktijken bieden alleen laserontharing, aangezien ze vinden dat het superieure resultaten geeft ten opzichte van IPL. Dus doe onderzoek naar je gewenste praktijk en begrijp welke behandeling aanbevolen wordt voor je en waarom, zodat je blij bent met je keuze.Voorbehandeling
De keuze is aan jou om volledig geleerd en geïnformeerd te zijn over elk apparaat dat je overweegt. Maak de juiste keuze; doe onderzoek op websites en lees gebruikshandleidingen voordat je koopt.

Controleer of je medische geschiedenis niet botst met waarschuwingen en contra-indicaties, geschiktheid van je huidtype en haarkleur en voor- en nabehandelingsverzorging, waaronder de do's en don'ts van bruinen. Je kan een huidtest op een klein stukje van je huid doen zodra je een apparaat uitgekozen en gekocht hebt.
Je uitgekozen praktijk zal contact met je opnemen voor je behandeling om je geschiktheid te controleren, verwachtingen duidelijk te maken en je door het proces te begeleiden.

Je zal een kijkje nemen naar je medische geschiedenis, je verwachte resultaten, de behandelingen, het behandelingsschema, huidtype en huidtest behandeling, voor- en nabehandelingsverzorging (waaronder do's en don'ts van bruinen).
Huidtypes
Kies een apparaat uit die je veilige, comfortabele en effectieve behandelingen zal geven.

De meeste doe-het-zelf machines zijn niet geschikt voor meer donkere huidskleuren, maar er zijn een paar die geschikt zijn voor donker en de donkerste huidskleuren.
Je praktijk zal behandelingsopties voor je huidskleur/huidtype aanbevelen.

Donkere huidskleuren kunnen vaak geen IPL gebruiken, maar zijn geschikt voor laserbehandelingen.

Makkelijkheid en snelheid van behandelingen
Sommige gebieden zijn moeilijk om te bereiken, zoals de achterkant van je benen, je kont, rug en schouders. Het kan oncomfortabel en moeilijk worden om een goede dekking te krijgen. Probeer je partner of een vriendin/vriend om hulp te vragen.

Je behandelingen nemen tijd en kunnen langzaam en langdradig zijn, vooral wanneer je grote gebieden of je hele lichaam bewerkt. Je hebt geduld en toewijding nodig om resultaten te zien.
Een getrainde behandelaar voert je behandeling uit, waarbij ervoor gezorgd wordt dat alle gebieden bewerkt worden. Je kan liggen en ontspannen (als je het niet erg vindt om in onderbroek gezien te worden).

De krachtige machines bedekken je huid snel met een groter flitsscherm en snellere flits herhaling.
Veiligheid
Apparaten voor thuis maken gebruik van vereenvoudigde technologie met minder kracht dan professionele machines, waardoor het moeilijker voor ons wordt om pijnlijke en huid beschadigende fouten te maken.
Huidskleur sensors en contactsystemen voor de huid worden gebruikt om je huid en ogen te beschermen.
Een gerenommeerde kliniek of salon zal zich houden aan alle wettelijke training en veiligheidsvereisten en alle extra's die het bedrijf biedt om goede resultaten te bereiken. Naast het eerste overleg, betekent dit dat ze gevaren en risico's tijdens je behandeling beheren en je raadplegen over mogelijke bijwerkingen.


Gemak
Je gebruikt het wanneer je wilt, vanuit het comfort van je eigen huis. Op een avond, tijdens het weekend, in je slaapkamer tijdens het luisteren van muziek of op de bank terwijl je televisiekijkt. De keuze is aan jou.Je hebt tijd nodig om je toe te wijden aan het behandelingsschema. Je zal afspraken van te voren inplannen en in je vrije tijd reizen en bijwonen.


Behandelingsschema/regime
Behandelingsschema's lopen uiteen van 6 weken tot 3 maanden. Je zal regelmatig behandelen totdat je goede resultaten krijgt. Er is geen magisch nummer die van toepassing is op iedereen.

Je hebt onderhoudsbehandelingen nodig. 1 elke 4 of 8 weken of wanneer je wilt. De tijd tussen onderhoudsbehandelingen wordt over het algemeen steeds groter hoe langer je gebruik maakt van de behandeling en de resultaten zijn het beste na een aantal maanden gebruik.
Om optimale resultaten te zien, bestaat het behandelingsschema vaak uit 6 tot 8 laser-/IPL-behandelingen gedurende ongeveer 6 tot 8 maanden. Iedereen is anders en resultaten verschillen.

Je hebt onderhoudsbehandelingen nodig, misschien 1 of 2 per jaar of hoe vaak je het zelf nodig acht. Er is geen gegarandeerde minimum tijd tussen onderhoudsbehandelingen.


Resultaten
IPL en laser ontharingsmachines voor thuis beloven niet dat je voor altijd 100% haarvrij zal zijn. Sommige maken echter verwarrende beweringen, dus houdt in gedachten dat je nooit 100% haarvrij zal zijn.Professionele IPL- en laserontharing garandeert niet dat je voor altijd 100% haarvrij zult zijn. Resultaten verschillen per persoon en onderhoudsbehandelingen worden aanbevolen om haarvrije resultaten te behouden.

Kosten
Een IPL-ontharingsapparaat voor thuis zal tussen de €200 en €600 kosten.

Een hogere prijs betekent vaak dat je er meer behandelingen uit kan halen. De meest recente apparaten bieden een exceptionele waarde voor je geld en bieden enorm veel behandelingen en onderhoudsbehandelingen voor meer dan 15 jaar gebruik.
Een volledige behandeling voor je benen kost rond de €700 voor IPL en €1.500 voor laser.

Onderhoudsbehandelingen kosten extra per sessie en de kosten hiervan zijn afhankelijk van het lichaamsgebied.

 

 

Wat is het verschil tussen professionele en thuisgebruik apparaten?

In een kliniek zal je een getrainde professional hebben om je huid en haarkleur te beoordelen en die vervolgens hun professionele apparaten afstemt om de beste en veiligste resultaten te behalen. Thuis is het alleen jij en mogelijk een behulpzame vriendin/vriend of partner.

ipl ontharen professioneelHet is erg belangrijk dat thuisapparaten de juiste balans vinden tussen kracht en veiligheid. Dus ze gebruiken een vereenvoudigde technologie met minder kracht dan professionele machines, waardoor het moeilijker voor ons wordt om pijnlijke en huid beschadigende fouten te maken.

Dus er is een compromis. Alhoewel je optimale resultaten vergelijkbaar zullen zijn met professionele behandelingen, zal het waarschijnlijker langer duren voordat je die resultaten ziet. En je hebt nog steeds regelmatig onderhoudsbehandelingen nodig. Je kan echter alle behandelingen thuis doen wanneer je dat uitkomt en de kosten zijn veel lager dan een professionele behandeling.

 

Hoe veilig zijn doe-het-zelf laser en IPL-ontharingsapparaten?

professionele laser ontharingIn 2012 publiceerde de Europese Gemeenschap voor laserdermatologie veiligheidsrichtlijnen over apparaten voor thuisgebruik. Dit laat zien hoe hun populariteit en beschikbaarheid sneller ontwikkelt dan de geschikte regulering voor de apparaten.  Het is logisch dat wanneer geschikte veiligheidsstandaarden en naleving gehandhaafd zou worden, dat fabrikanten steeds meer bewijs moeten leveren dat hun apparaten veilig zijn en de aangegeven resultaten behalen. Dit zou een hoop helpen om ons allemaal gerust te stellen en het voor professionals mogelijk te maken om apparaten voor thuis goed te keuren.

 

Hoe weten we dat laser ontharingsapparaten voor thuis echt werken?

Onderzoeken van deze apparaten laten goede resultaten zien, maar de meeste experts vinden dat meer onderzoeken nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen en lange termijn onderzoeken om te bepalen hoe veilig de apparaten zijn en hoe lang de resultaten aanhouden.

IPL apparaat kopen IPL ontharing

 

Dit zijn een aantal van de bevindingen tijdens de verschillende onderzoeken:

Silk’n 20 proefpersonen met huidtype I tot V

 • Tot 5 J/cm²
 • Zelfbehandelingsonderzoek onder toezicht
 • 3 opeenvolgende behandelingen om de twee weken
 • 40 tot 75% haarvermindering gedurende 1, 3 en 6 maanden

Boots Smooth Skin 29 proefpersonen met huidtype I tot III

 • 11 J/cm²
 • 3 opeenvolgende wekelijkse behandelingen
 • Gemiddelde haarvermindering van 41% na 6 maanden

Tria 810nm diodelaser, 77 proefpersonen met huidtype I tot IV

 • Gesimuleerd consumentengebruik
 • 3 behandelingen gedurende 6 weken
 • Na 3 behandelingen 40%. 35% en 33% haarvermindering tijdens respectievelijk 6, 9 en 12 maanden

Tria 810nm diodelaser, met 13 proefpersonen met huidtype I tot IV

 • 1 jaar onderhoudsbehandeling
 • 8 maandelijkse behandelingen
 • Gemiddelde haarvermindering van 44%, 49% en 69% bij 7, 12 en 20 J/cm²

 

Welke resultaten geven gebruikers aan?

Tijdens ons onderzoek over ontharingsapparaten voor thuis zien we dat sommige personen al na een of twee behandelingen resultaten zien. Bij de meeste personen duurde het echter langer om dezelfde resultaten te bereiken. De volgende opgesomde feedback komt van recensies door gebruikers:

 • Zachtere, dunnere, lichtere en langzamere hergroei van haar – geen stoppelige hergroei
 • Onregelmatige gebieden waar haar niet meer groeit
 • Elke hergroei is veel minder merkbaar dan bij andere methodes van ontharing
 • Je moet minder vaak scheren, sommige personen gaan van dagelijks naar wekelijks scheren na een paar behandelingen en daarna naar maandelijks tot helemaal niet meer
 • Zachtere, gezondere huid (geen irritatie door scheermesjes, minder ingegroeide haren)
 • Je hebt minder vaak onderhoudsbehandelingen nodig hoe langer je het apparaat gebruikt
 • Als je helemaal stopt met gebruikt, dan zal nieuw haar na verloop van tijd weer groeien

Het is belangrijk om op te merken dat bij sommige personen zowel professionele als doe-het-zelf laser-/IPL-ontharing gewoon niet werkt. De reden waarom is niet bekend. Dit kleine percentage van personen zitten meestal tussen recensies van gebruikers van elk apparaat en deze zien ondanks maandenlang gebruik te maken van de apparaten geen resultaten of iets dat in de buurt komt van de verwachte resultaten.

IPL ontharen thuis vs professioneel

 

Dus wat is het beste?

Het is een persoonlijke keuze gebaseerd op je voorkeur en je bankrekening.

Sommige personen kiezen voor thuisbehandelingen, aangezien ze het niet fijn vinden om helemaal uit te kleden voor een vreemdeling. Sommige personen willen het doen in de comfort van hun eigen huis en wanneer ze dat willen. Maar de meestvoorkomende reden is geld. Voor veel personen zijn de kosten van professionele behandelingen gewoon te hoog en kunnen niet gerechtvaardigd worden. Of het geld is er gewoon niet.

Mijn mening: Ik heb beide geprobeerd. De resultaten van professionele laserontharing op mijn benen zijn nog steeds geweldig bijna 10 jaar later. Ik gebruik bijna dezelfde thuis IPL-ontharingsapparaten voor thuis op mijn andere gebieden en ik heb af en toe een onderhoudsbehandeling nodig. Ik ben echter blij met de resultaten waar ik van kan genieten en het geld dat ik bespaar.

Een ontharingsapparaat voor thuisgebruik is in vergelijking veel goedkoper. Het kost ongeveer hetzelfde als 2 of 3 professionele sessies. En de meest recente apparaten bieden meer dan 15 jaar gebruik, dus wat je krijgt voor de initiële investering is geweldig. Maar je investeert niet alleen geld – het is ook tijd, geduld en inspanning.

Uiteindelijk zijn de resultaten van zowel professionele als thuisbehandelingen geweldig. Je hebt onderhoudsbehandelingen nodig om je resultaten te behouden. Maar als je harig bent, dagelijks moet scheren, epilatoren een marteling vindt, last hebt van ingegroeide haren en meer van dit soort problemen, dan zal je begrijpen wanneer gebruikers zeggen dat resultaten je leven veranderen.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om te besluiten welke je wilt proberen. Als je kiest voor IPL-laserontharing voor thuis, vergeet dan niet een kijkje te nemen naar de reviews op onze website!

»» Bekijk onze laser ontharingsapparaat / IPL apparaat TOP 5 »

 

Lees meer over Licht- en LaserontharingAlles over IPL ontharen en laser ontharen thuis

 1. Wat is IPL ontharing of lichtontharing?
 2. Hoe werkt laserontharing?
 3. IPL ontharen thuis vs professionele behandeling: welke is het beste?
 4. Is laserontharing permanent?
 5. Beste laser ontharingsapparaat / IPL apparaat voor thuis + TOP 5
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

ScheerZone
Logo